Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Identiteitsmarketing en het binden en boeien van personeel

Volgens Morel en Migchielsen is het antwoorden op de vraag “waarom ben jij* anders?” een oplossing voor de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, de sterker wordende war for talent en de moordende concurrentie per regio of industrie. Het is in die zin de oplossing dat identiteitsmarketing een sturende en bepalende factor kan zijn voor het binden en boeien van personeel. Identiteitsmarketing is dus een antwoord geven op de vraag: “waarom ben jij anders?”.

Identiteitsmarketing en het binden en boeien van personeel

Op 30 mei 2013 was ik te gast op de TalentMagneet inspiratiesessie rond het vinden en binden van technisch personeel. Kaj Morel en Richard Migchielsen waren de gastsprekers van deze sessie. Beide heren zijn gespecialiseerd in identiteitsmarkting en zijn verbonden aan de Saxion Hogeschool. Dus de vraag die ik me vooraf stelde was: wat heeft identiteitsmarketing met het binden en boeien van (technisch) personeel te maken?

Kaj Morel over identiteitsmarketing

Kaj Morel was de spreker en Richard Migchielsen begeleidde vooral de dialoog. Morel is auteur van het boek identiteitsmarketing, is verbonden als lector aan Saxion en is mede-oprichter van de betekenisfabriek. Kortom Morel gaat altijd op zoek naar de identiteit van een organisatie (waarom ben jij anders?). Hij is er van overtuigd dat de identiteit van een organisatie leidt tot een betekenis die op zijn beurt zingeving en verbinding brengt.

Identiteitsmarkting is een betekenis geven

Volgens Morel wordt de betekenis van een organisatie ontleed aan de hand van drie elementen. Deze elementen zijn de medewerkers, de klanten en de maatschappij. Het creeëren van zingeving en verbinding tussen de organisatie en zijn medewerkers gebeurt volgens Morel wanneer organisaties zich niet alleen focussen op de binnenkant, zijnde de interne medewerkers die worden ondersteunt door HRM. Organisaties moeten zich tegelijkertijd ook focussen op de buitenkant, zijnde de klanten en zij worden ondersteunt door de marketingafdeling.

Identiteitsmarkting en HR en marketing

Identiteitsmarkting heeft dus raakvlakken met HR en marketing. Om dit uit te leggen gebruikte Morel de metafoor van de donut. Als je een donut bekijkt, dan zie je dat het een band is en twee kanten heeft: een binnen- en een buitenkant. De binnenkant staat voor het HRM departement. De buitenkant staat voor de marketingafdeling. Identiteitsmarketing heeft als doel deze twee kanten, en mogelijke verschillen, te verkleinen zodat organisaties een consequent en adequaat antwoord kan vinden op de vraag “waarom ben jij anders?”. Het antwoorden op de vraag “waarom ben jij anders?” zorgt immers voor een uniek onderscheidend vermogen van een organisatie met een duidelijke meerwaarde naar de buitenwereld (maatschappij) toe en naar de eigen medewerkers.

De metafoor van de donut

Identiteitsmarketing en Maslow

Identiteitsmarkting gaat dus over een betekenis geven aan een organisatie. Dit impliceert dat organisaties op zoek moeten gaan naar het waarom van hun bestaan. Om dit te illustreren gebruikt Morel de piramide van Maslow. De onderste drie lagen van de piramide zijn de fysieke, emotionele en mentale behoeften van een mens. Organisaties spelen anno 2013 vooral in op deze elementen om hun personeel te binden en boeien.

Piramide van identiteitsmarketing

Identiteitsmarketing is de omgekeerde punt

Organisaties gaan het antwoord op het waarom van hun bestaan niet vinden in fysieke, emotionele of mentale behoeften. Integendeel. Identiteitsmarkting speelt zich af in de punt van de piramide. Identiteitsmarketing is het invullen van de spirituele behoeften van de mens en organisatie. Spiritualiteit, in een niet-zweverige context, betekent dan het leveren van een bijdrage, een meerwaarde aan de maatschappij. Het bestaansrecht van een organisatie.

Binden en boeien door spiritualiteit

De vraag die organisaties (ook met technisch personeel) zich dus moeten stellen is of zij hun personeel kunnen binden en boeien door (alleen maar) in te spelen op fysieke (vb. arbeidsvoorwaarden), emotionele (vb. de collega’s) en de mentale (vb. carrièreontwikkeling) behoeften van de mens. Volgens Morel kunnen deze organisaties juist het verschil maken door in te zetten op de punt van de piramide.

Over de organisatoren

Deze inspirerende sessie werd georganiseerd door Aeffort en Naturaltalent. Zij organiseren met enige regelmaat inspiratiesessies. Het uitgangspunt is telkens dezelfde. Een spreker legt een inhoudelijk onderwerp uit waarna de dialoog op gang wordt gebracht en er gezocht kan worden naar concrete oplossingen. De nadruk van de sessies ligt op het vinden en binden van voornamelijk technisch personeel. Wilt u er de volgende keer ook bij zijn? Houdt dan de website van TalentMagneet in de gaten. Hier verschijnt alle nieuwste informatie, sfeerverslagen, foto’s en (extra) uitleg over de sprekers.

Mening van Lodi Planting

Een inspiratiesessie van een aantal uur is nooit lang genoeg om een (nieuw) gebied volledig te ontginnen. Zeker niet wanneer er ruimte is voor discussie en dialoog. Morel en Migchielsen namens ons dus in vogelvlucht mee in de wondere wereld van identiteitsmarketing. Hetgeen ik vooral heb onthouden is dat identiteitsmarketing een grote rol gaat spelen in de nabije toekomst.

Een kritische kanttekening die ik hierbij wil maken is dat de koppeling tussen de betekenis van een organisatie en het individu niet mag ontbreken. In die zin dat mensen (kunnen) worden aangetrokken door de identiteit van een bepaalde organisatie, maar dat de uitwerking om die mensen daadwerkelijk te binden en boeien op individueel (fysieke, emotionele en mentale) niveau plaatsvindt.

 

* Jij slaat telkens op de organisatie.

7 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] hun organisatie op kunnen gaan. Ze moeten weten wie ze zijn. Volgens mij wordt dit snijvlak ook wel identiteitsmarketing […]

  2. […] Van der Born onrechtstreeks de nadruk legde op de binnenkant. In termen van HR marketing is dit identiteitsmarketing gecombineerd met het ontdekken en najagen van passies en daar geloof ik zeer zeker in. Peeman […]

  3. […] Van den Born onrechtstreeks de nadruk legde op de binnenkant. In termen van HR marketing is dit identiteitsmarketing gecombineerd met het ontdekken en najagen van passies en daar geloof ik zeer zeker in. Peeman voegde […]

  4. […] Ik vond de presentatie van Verhaeghe inhoudelijk boeiend, sterk en bovenal zeer wetenschappelijk. Logisch want hij is een professor. Met gepaste voorbeelden kon Verhaeghe zijn soms theoretisch verhaal meer inzichtelijk maken. Persoonlijk geloof ik ook in de rol van de identiteit bij bevlogenheid. Voor mij geldt die identiteit zowel voor de persoon als voor de organisatie. Bevlogen medewerkers krijg je wanneer deze congruent zijn en op individueel niveau worden uitgeklaard en uitgespeeld. Meer informatie hierover kunt u lezen in het artikel: identiteitsmarketing en het binden en boeien van personeel. […]

  5. […] > Focusing on the real purpose of employee engagement. It really is as simple as that – helping employees answer the questions of purpose: “Where do I fit? Is what I’m doing important to others?” Ik geloof net als Derek Irvine dat het krijgen van een identiteit zeer belangrijk is. Zowel voor de organisatie als voor medewerkers. In Nederland en België kan dit worden vergeleken met identiteitsmarketing.  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.