Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
HR zet retentiemanagement op de agenda

Vrijwel elke dag wordt er een onderzoek vanuit HR-perspectief gepubliceerd en eigenlijk vind ik dat er geen pijl meer is te trekken. Ik heb nu dus geleerd dat je elk onderzoek met een korrel zout moet nemen. Want wat staat nu prioritair op de agenda?

HR zet retentiemanagement op agenda

Uit het onderzoek van Harvey Nash blijkt dat HR steeds vaker een rol krijgt toebedeeld in het plaatsen van onderwerpen op de zakelijke agenda.

Bij 20 procent van de organisaties is HR hier sterk bij betrokken en bij 27 procent is HR nog niet betrokken bij het ontwikkelen van de bedrijfsstrategie. De overige 53 procent werkt proactief om belangrijke onderwerpen bij het management op tafel te krijgen.

Dit vind ik als HR professional een positieve evoluatie in twee opzichten. Enerzijds was het destijds één van mijn pijlers voor mijn thesis over retentiemanagement. Anderzijds staat het vinden, binden en boeien weer bovenaan de HR-agenda staat en dat kan ik als retentie strateeg alleen maar toejuichen. Maar goed, als het onderwerp op de zakelijke agenda wordt geplaatst dan zijn we er natuurlijk nog niet. Dit wordt ook bevestigd door Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland

“De HR verantwoordelijken zijn, zoals we mogen verwachten, goed op de hoogte van aanstaande ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er is echter nog wel een verschil tussen het signaleren van de ontwikkelingen en hier actief mee aan de slag gaan.”

Retentiemanagement komt als belangrijk uit het onderzoek

Wat ik persoonlijk wel bijzonder interessant vind is dat dit één van de eerste keren is dat het binden en boeien (retentiemanagement) wordt genoemd als hoofdpeiler. Tot nog toe ging het vooral om elementen van retentiemanagement, maar uit het onderzoek blijkt nu dat de verschillende elementen in zijn geheel als retentiemanagement worden erkend.

onderwerpen als talentmanagement (56 procent), capaciteit- en competentiemanagement (53 procent) en behoud en motivatie van personeel (52 procent) scoren hoog op deze lijst. Helemaal bovenaan staat de betrokkenheid van het personeel (58 procent).

Wat vinden of denken jullie? Is het een goede ontwikkeling dat HR meer invloed krijgt op de zakelijk agenda? En hoe kijken jullie naar retentiemanagement? Is dit een belangrijke pijler?

(mijn inspiratie voor dit artikel heb ik hier gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] aanleiding van deze blog die via Twitter werd verspreid reageerde Mandy den Drijver. Zij repliceerde dat organisaties die […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.