Categorie Trends (retentie-management.com)
HR verwacht in 2012 krapte op arbeidsmarkt

De resultaten van het HR trendrapport 2011-2012 staan online. De grootste conclusie is dat net geen 50% van HR in 2012 krapte op de arbeidsmarkt verwacht. Dit heeft twee consequenties voor HR: 1) HR zal moeilijker de juiste mensen kunnen vinden 2) HR zal moeilijker de juiste mensen kunnen behouden.

schommeling in de cijfers

Als we deze verwachtingen vergelijken met de andere HR trendrapporten dan fluctueert de cijfers, percentages en verwachtingen enorm. Volgens Léon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland, is er een duidelijke omslag te zien:

‘Bovendien lijkt het aantal weer langzaam het niveau van 2008 te bereiken, ondanks de berichten over oplopende werkloosheid en een dalend aantal vacatures als gevolg van de economische terugslag.’

gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt

Vergnes doelt hier op een stijgende krapte op de arbeidsmarkt. Een krapte op de arbeidsmarkt komt voort uit een economische cyclus en een aantal maatschappelijke tendensen en heeft een aantal negatieve gevolgen:

  • moeilijk invulbare functies: maar dat geldt niet voor alle sectoren en branches. In het HR trendrapport voeren technische en ICT profielen de lijst aan en bestaan er verschillen tussen de profit en non-profit organisaties.
  • behouden van talent: ruim een kwart heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden.

behoud van talent niet cruciaal?

Hetgeen ik hierbij frappant vind is dat de ondervraagde HR-professionals niet denken dat laatste trend, het behouden van talent, zich verder doorzet.

 “Door een tekort aan gekwalificeerd personeel gold lange tijd: “Als je werk niet bevalt, dan zoek je een andere baan”. Maar in economische mindere tijden lijkt het verstandiger voor werknemers om op zeker te spelen. Werknemers blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dit heeft echter wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt.”

HR slaat de plank mis!

Ik ben het in beperkte mate eens bovenstaande quote. Natuurlijk speelt de arbeidsmarkt of de economie een belangrijke rol bij het al dan niet inzetten van een strategisch retentiebeleid, maar de crisis blijft toch niet eeuwig duren? Ik denk dat het behoud van talent een trend is dat zich op korte termijn dankzij de kenniseconomie meer zal en meer zal moeten doorzetten. Er staat mijn inziens geen houdbaarheidsdatum op retentiemanagement!

Los daarvan is het nu alsof HR iets roept, maar er geen oplossing voor heeft. In elk geval wil HR er niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Maar HR heeft met het helpen ontwikkelen van een strategisch retentiebeleid juist alle macht in handen om het integratieproject te doen slagen. Echter hiervoor zal HR eerst moeten erkennen dat het behouden van talent cruciaal is.

 

(nieuws over het HR trendrapport dat me heeft geïnspireerd vind je hier. Het originele onderzoek vind je hier)

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] heeft geen employer brand. Toch vreemd gezien de voordelen van employer branding en de komende krapte op de arbeidsmarkt die HR […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.