Categorie Trends (retentie-management.com)
HR managers en het Nieuwe Werken

Uit een onderzoek van Tempo-Team blijkt dat HR-managers nu moeten overstappen van traditionele flexibiliteit naar Het Nieuwe Werken. Want zowel werkgevers als werknemers vinden flexibilisering van de arbeidsmarkt steeds belangrijker, maar om verschillende redenen. De vraag is echter of HR hier klaar voor is en wat deze redenen zijn?

Wat willen organisaties m.b.t. het Nieuwe Werken?

Organisaties hebben andere belangen bij het HNW dan het personeel dat heeft.

“Organisaties willen werknemers optimaal kunnen inzetten en zoeken zodoende naar flexibiliteit om werkpieken beter op te kunnen vangen, sterker in te kunnen spelen op vragen uit de markt en om minder conjunctuurgevoelig te zijn. Werkgevers vertalen dit naar flexibele werktijden, deeltijdarbeid en uitzendkrachten.”

Het personeel daarentegen ziet HNW als het ideale middel voor een betere worklife balans. Voor hen betekent HNW dus vooral flexibele uren en thuiswerken. De worklife balans wordt sowieso steeds belangrijker voor het personeel. Het speelt een grote rol. Dus in feite zouden organisaties ook dit facet moeten omarmen en als reden aanwenden om HNW te implementeren.

HR moet actieve rol spelen bij het Nieuwe Werken

HR kan hierbij een voortrekkersol spelen en kan het project investeren in flexibiliteit leiden. Veel werknemers zien flexibiliteit als een recht en HR vertegenwoordigt het personeel. De rol van HR in een hybride arbeidsmarkt werd op Zipconomy bediscussieerd. In die zin dat er werd gesteld dat HR een minder nadrukkelijke rol zou moeten spelen in de flexibiliserende arbeidsmarkt. Hoewel ik de argumenten van de auteur begrijp ben ik het daar niet mee eens. In het interview wat ik onlangs had sprak ik over de arbeidsmarktcommunicatie naar de freelancer (ZZP’er) toe en wat de bijdrage van HR is.

HR moet meer flexibiliteit introduceren

Het grootste aandachtspunt daar was dat HR veel meer een actieve rol moet spelen in plaats van een passieve rol.  Dit is ook belangrijk met het oog op het strategische zitje van HR aan de directietafel. Deze rol kan als volgt worden vertaald. HR is de ideale partij om de huidige klassieke processen om te zetten naar meer flexibele. Dit is belangrijk met de economische cyclussen en het binden en boeien van personeel. Maar hiervoor moet HR echter wel al een inhaalslag maken, want de hybride arbeidsmarkt komt eraan, de ideeën van het Nieuwe Werken zijn feiten en ik heb het idee dat HR hier nog niet klaar voor is! Als je start houdt dan wel rekening met de valkuilen.

 

(ik heb mijn inspiratie hier gehaald)

3 antwoorden
 1. Hugo-Jan Ruts
  Hugo-Jan Ruts zegt:

  Lodi, van een zinnetje als “HR vertegenwoordigt het personeel”, krijg ik altijd de kriebels. Daar zijn volgens mij andere instituten voor. Volgens mij is HR er voor om de organisatie goed te laten functioneren, met een accent op mensen. 
  Zo moet HR een rol spelen om die brug te slaan tussen belangen van de bestuur/aandeelhouders/management en van haar werknemers. Wanneer die belangen te ver uit een lopen gaat het immers mis. Terwijl er, ook met het nieuwe werken, natuurlijk meer dan voldoende gemeenschappelijke belangen zijn. Zoals HR er voor zorgt dat ze zo ‘waarde’ toevoegen, dan kunnen ze een belangrijke rol spelen. In het artikel op ZiPconomy waar vraagtekens gezet werd bij de rol van HR gaat het om een situatie (die helaas mij ook wel bekend voorkomt bij sommige organisaties) waar HR wel een plek claimt in het proces, maar daar alleen maar vertragend en procedureel wat doet, zonder via kennis en expertise waarde toe te voegen. 

  Hugo-Jan

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dag Hugo-Jan,

   Ik begrijp je standpunt heel goed. Ik had me wellicht meer moeten nuanceren, want hetgeen je schrijft over HR kan ik me volledig in vinden.

   Ik heb natuurlijk een mening over HR en het Nieuwe Werken, maar ik moet toegeven dat ik niet weet hoe dit in de praktijk werkt. Het kan zijn dat het vertragend werkt, dat durf ik niet te beamen. Wel durf ik te beweren dat HR haar waarde kan toevoegen zonder vertragend te werken, maar dat heeft vooral met de instelling van HR te maken!

   Dank je voor je reactie!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] is zo dat HR een veel grotere rol kan toe-eigenen dat hetgeen ze nu doen. HR Managers en het Nieuwe Werken kunnen namelijk perfect hand in hand gaan. Natuurlijk moeten de HR Managers wel rekening houden en […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.