Categorie Lectuur (retentie-management.com)

HR in de zorg – een sfeerverslag

Op 10 december 2013 vond het congres HR in de zorg plaats in Leusden. Dit was een congres georganiseerd door P&O actueel in samenwerking met Afas Software. Rob Vinke was de dagvoorzitter en hij begon zijn betoog met de ontwikkelingen in de zorgsector.

Rob Vinke: Actuele (HR) ontwikkelingen in de zorg

Rob Vinke begon zijn verhaal met een aantal ontwikkelingen (de menselijke maat moet door HR worden teruggebracht), paradigmashiften (de participatiesamenleving is het woord van het jaar) en paradoxen (vergrijzing en ontgroening versus de opkomst van nieuwe generaties) die ook voor de zorgsector gelden. Deze ontwikkelingen zijn gebaseerd op twee vragen: Hoe kijken we naar mensen? Hoe evalueren wij in de tijd?

Vervolgens werd de literatuur er bij gehaald. Ulrich pleit voor ‘HR from the outside in’. Collins zegt dat organisaties ‘Great by Choice’ moeten zijn. Dit zijn organisaties met een fanatieke discipline, praktisch creatief en zij handhaven hun productie in goede en slechte tijden. Inge Nuijten zegt dat echte leiders dienen. Enzovoorts. De vraag blijft dan: wat neem jij mee (binnen jouw organisatie)? En hoe vertaalt zich dat naar generaties?

De babyboomers (tot 1955) moeten op een andere manier worden ingezet. Bijvoorbeeld door hun te laten werken in de flexibele schil. De harde (tot 1970) werkers mogen niet uitgeblust raken. Om de ‘toepassers’ (tot 1985) te binden en boeien moet er worden gestart met een alumnibeleid en de ‘Millenials’ (tot 2000) leren nieuwe competenties dankzij gamen.

Kortom HR professionals moeten de golf volgen die gaande is en kijken hoe zij het maximale uit de golf kunnen halen. Dat is de opdracht van HR!

HR in de Zorg

Truus Poels: Wendbaarheid van organisaties

Het creëren van flexibele duurzame organisaties is (ook) noodzakelijk voor zorginstellingen. Dergelijke instellingen zijn onderhevig aan continu verandering. Om deze instellingen te helpen gaf Truus Poels hen een mogelijke oplossing. Poels pleit voor het volgen van de ritmiek van organisatieverandering. Hoe kan HR een trekkende rol nemen bij veranderingen?

Dit betekent in eerste plaats dat HR (in de praktijk) veranderingsituaties moeten leren herkennen. Vervolgens moet HR op zoek gaan naar een model voor de veranderingen binnen organisaties volgens een bepaalde ritmiek. Dit model wordt getypeerd door ritmiekkenmerken: het tempo (bepaald door druk van buitenaf?), de intonatie (vindt er een evaluatie plaats?), de klemtoon (geldt er een eenduidig beeld?), de periode (langer dan een jaar?) en de herhaling (is er cycliciteit?). Tot slot kan HR rekening houden met de ritmiekinterventies (bijvoorbeeld: voorkomen van onzekerheid bij de start).

In welke mate houdt jouw organisatie rekening met deze kenmerken? Wat doe jij met de verkregen informatie? En welke ritmiekinterventies pas jij toe?

Huub van Zwieten: Inspiratie en motivatie van zorgmedewerkers

Embrace Life through Work, dat is het motto van Huub van Zwieten. Werk wordt aanzien als een noodzakelijk kwaad (als je werk niet leuk is, dan ben je zelf niet leuk) en tegelijkertijd is het werk één van de mooiste dingen in het leven. Maar jouw perceptie op werk bepaalt of je gezond bent of niet.

Er is namelijk een verband tussen onvrede en fysieke klachten. 10% van de beroepsbevolking krijgt te maken met een burn-out (gestampte muisjes). Achteraf bezien wordt dit vaak als iets positiefs ervaren omdat je moet veranderen. Er is ook een groep werkenden (78%) die hun werk niet leuk vinden maar niet ziek worden (grijze muizen). Tot slot (12%) zijn er mensen die hun droombaan doen (gekleurde muizen).

Nieuwe elan is dat je kunt doen wat je leuk vindt. Dit is niet generatiegebonden. Je moet op zoek gaan naar datgene wat je uniek maakt. Uiteindelijk maak jezelf je ideale baan. Dit impliceert dat HR dit moet helpen achterhalen bij de medewerkers. Zij kunnen dit doen door jezelf voor te stellen als je toekomstige jij. Vaak blijkt dat veel mensen helemaal niet dezelfde weg willen behandelen. Iedereen heeft dus andere passies en talenten. Doe jij wat je het liefste doet?

Thijs van der Schee – de Google generatie: zorg of kans?

Generatie Y kun je herkennen aan zijn applicaties en zij zijn 24/7 geconnecteerd en continu op zoek naar kennis. Google is onze grootste vriend. Generatie Y omarmt de technologische vooruitgang. Kinderen leren tegenwoordig schrijven via een Ipad. Generatie Y gebruiken hun smartphone overal: in de supermarkt, op de bank, enzovoort en toch is de zorgsector technologiearm. Dat terwijl de voorziening er zijn en het is ook van moeten, want Google liegt niet en HR & PR worden één. Hoe kijk jij naar de technologische ontwikkelingen?

Mening van Lodi Planting

De presentaties en workshops (die ik heb bijgewoond) leerde ons dat de zorgsector niet wezenlijk verschilt ten op zichten van de privé of overheidsbedrijven. Uiteraard bestaan er ook ontwikkelingen die specifiek gelden voor de zorgsector, maar binnen de zorg werken ook mensen die tot de generatie Y behoren. Wellicht het enige aantoonbare verschil vind je terug in het waarom medewerkers kiezen om in de sector te gaan werken. En dat is generatieoverschrijdend!

De nadruk van de presentaties lag wel telkens op de verschillende generaties. Ik vraag me af of de nadruk van HR professionals daar (echt) op moet liggen? HR zou veel meer in moeten zetten op het leveren van toegevoegde waarde en dat is binnen de zorg een stuk helderder. Tegelijkertijd is dat misschien niet de verdienste van een HR professional in de zorgsector. Wat denken jullie?

De documentatie/presentaties vind je hier.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 13 december 2013 vond het congres HR in de zorg plaats. Tijdens dit congres spraken een aantal prominente figuren rond een aantal interessante […]

  2. […] 13 december 2013 vond het congres HR in de zorg plaats. Tijdens dit congres spraken een aantal prominente figuren rond een aantal interessante […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.