Categorie FAQ (retentie-management.com)

Hoe ziet de employment lifecycle eruit?

Elke medewerker kent een bepaalde employment lifecycle binnen een organisatie. In dit artikel wordt er uitgelegd wat een employment lifecycle is, waarom organisaties deze cycle in de gaten moeten houden en hoe zo’n cycle er überhaupt uit ziet.

Wat is een employment lifecycle?

Een employment lifecycle is een model gebruikt door HR professionals om de verschillende stadia van een medewerker te identificeren. Employment lifecycle wordt vaak afgekort als employee lifecycle of kortweg ELC. Aan de hand van dit model kan HR technieken inzetten en processen optimaliseren om de medewerker effectiever, productiever en vitaler te maken.

Waarom is de employment lifecycle belangrijk?

Het is een misperceptie dat dit model de medewerker zolang mogelijk bij de organisatie wenst te houden. Het gaat erom dat organisaties de juiste balans weten te vinden tussen. Organisaties moeten een WIN-WIN nastreven met elke werkende medewerker. Zij die hierin slagen zullen hiervan de vruchten plukken. Dit zijn ook vaak de organisaties met een geoptimaliseerd retentiebeleid. Zij weten immers dat medewerkers een bepaald delibiratieproces doorgaan voordat zij besluiten om te vertrekken.

Hoe ziet de employment lifecycle eruit?

De employement lifecycle kent verschillende stappen of fasen. Elke fase is belangrijk bij het binden en boeien van medewerkers. Elke fase kent ook eigen voorwaarden, tips en ideeën in het kader van personeelsverloop, bevlogenheid en betrokkenheid. Hieronder krijg je een opsomming en korte uitleg van elke stap binnen de employment lifecycle.

Employment Lifecycle

 1. Rekrutering

De eerste stap is rekrutering. In deze stap worden zoveel mogelijk potentieel geschikte kandidaten gezocht voor een bepaalde functie of idealiter een rol.

 1. Selectie

De tweede stap is het selecteren van de juiste kandidaat. Hiervoor gebruikt de organisatie best gespecialiseerde personen (recruiters) en interviewtechnieken (STARR). Los daarvan selecteert de organisatie idealiter op waarden, cultuur en potentieel in plaats van hetzelfde trucje bij een nieuwe werkgever herhalen.

 1. Introductie

Als de ideale kandidaat is aangeworven dat moet hij een goede introductie krijgen. Hij moet meer te weten komen over de organisatie, zijn team en zijn functie/rol. Wederzijdse verwachtingen worden hier getoetst en dat maakt dat het psychologisch contract gerespecteerd moet worden.

 1. Employment

De vierde stap is de employment zelf. Hierin vervult de taken en acties die van hem verwacht worden.

 1. Socialisatie

Van zodra de medewerker is beginnen werken dan wordt hij ondergedompeld in de processen en structuren van de organisatie. Om de nieuwe medewerker hier snel aan te laten wennen moeten organisaties een strategische socialisatieproces op poten hebben.

 1. Training

Er komt een moment dat medewerkers een training nodig hebben of wensen om hun taken en acties beter, eenvoudiger, sneller, … te kunnen uitvoeren. Dat is de zesde stap van de employment lifecycle.

 1. Ontwikkeling

Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van medewerkers. HR professionals dienen deze fase extra in de gaten te houden. Hier kunnen zij echt meerwaarde leveren in de ogen van de organisatie maar evenzeer in de ogen van de medewerker zelf.

 1. Prestatie optimalisatie

Wanneer de medewerker op zijn plek zit en de training en ontwikkeling aanslaan dan zal er een prestatie optimalisatie plaatsvinden. High potentials bevinden zich vaak in deze fase. Dit is eveneens de fase van de employement lifecycle waarin het eenvoudiger is om promotie te krijgen of door te groeien. Daar staat tegenover dat dit ook het moment is waarop je deze medewerker niet wilt kwijtraken aan de competetie. HR professionals dienen hier dus waakzaam te zijn.

 1. Onderhoud

Idealiter houdt deze situatie zich lang aan. Zo plukt iedereen er de vruchten van.

 1. Afnemen van de prestaties

Er komt echter een moment dat de prestaties gaan afnemen. Dat het verder ontwikkelen en trainen van de medewerker weinig uithaalt. In dit geval is het tijd om als goede vrienden uit elkaar te gaan. Organisaties dienen hierbij hun uitstroom te managen als een Beste Werkgever. Het gras is immers niet altijd groener aan de andere kant.

 1. Vertrek

De laatste stap van de employement lifecycle is het daadwerkelijke vertrek van een medewerker. Wanneer organisaties alles hebben gedaan om de medewerker te optimaliseren dan kunnen zij zichzelf niets kwalijk nemen. Soms is het gewoonweg beter om als goede vrienden uit elkaar te gaan.

Kortom, houdt in je achterhoofd dat elke fase van de employement lifecycle belangrijk is. Belangrijk voor de medewerkers alsook voor de organisatie zijn levensvatbaarheid. Jouw tips zijn welkom in de comments!