Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Hoe weerstand voorkomen bij retentiemanagement? (thesis)

Elke organisatie zal in principe tekenen voor een lager verlooppercentage. De problemen ontstaan echter vaak bij de managers die ofwel geen graal zien in de oplossing ofwel omdat zij geen tijd hebben om hierin te investeren.

Hun bezorgdheid is aannemelijk (bvb. zij hebben het druk), maar het kan een heel groot probleem zijn. De managers spelen namelijk een grote rol bij de uitvoering van de retentiemaatregelen.

Een organisatie kan deze weerstand overkomen door managers meteen in het begin te betrekken in de communicatie en het proces. Van zodra er aan hen systematisch wordt uitgelegd waar elke stap voor dient en wat het hun uiteindelijk zal opbrengen, dan zal de weerstand, eveneens, systematisch verkleinen. Daarbovenop bestaat er voor elk argument een tegenargument. In het geval van “wij hebben het te druk” kan er worden beargumenteerd voor een gemonitord proces waar de vooruitgang uit blijkt ook al is dit gestage vooruitgang. Een beleid rond retentie gaat ook niet over één dag ijs. Het is dus belangrijk om de lange termijn denken te onderstrepen.

Welke manieren ken jij nog om de weerstand bij retentiemanagement weg te nemen?

2 antwoorden
 1. Mcoomans
  Mcoomans zegt:

  Het terugdringen van verloop zou in mijn ogen geen doel op zich moeten zijn. Als je recruitment, learning, development, rewards, people engagement en leadership op orde hebt, dan zou retentie geen issue meer hoeven zijn. Bestrijd dus de oorzaak, niet het symptoom.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Hi Mcoomans,

   Dank je wel voor je reactie (ook om dit te delen via Twitter). Je hebt helemaal gelijk met je stelling: het terugdringen van verloop is een uitkomst van een goed georganiseerd retentiebeleid.

   Dat een strategisch retentiebeleid niet nodig zou zijn, wanneer jouw opsomming op orde staat, daar ben ik het niet mee eens. In die zin dat de opsomming onderdeel uitmaakt van een goed retentiebeleid. Zoals ik op twitter heb gezegd geloof ik dat retentiemanagement de saus die een organisatie bindt. Hierdoor kunnen organisaties ook veel flexibeler omgaan met alle maatschappelijke tendensen als de opkomst van zelfstandigen, individualisme, war for talent, HNW, etc.

   In deze blog heb ik daar duidelijk niet de nadruk op gelegd, maar als je mijn andere blogs zou lezen dan weet je dat ik daar wel voor pleit!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.