Categorie Tips (retentie-management.com)
Hoe wapent een KMO zich tegen de krapte op de arbeidsmarkt?

Hoe wapent een KMO zich tegen de krapte op de arbeidsmarkt? Dat is een belangrijke vraag in deze economisch moeilijke tijden. Dit geldt zeker voor KMO’s. De KMO’s hebben het moeilijker dan grotere organisaties. Enerzijds om talent aan te trekken. Anderzijds om het talent te behouden. Daarom zou elke KMO aan retentiemanagement moeten doen. De achterliggende reden is logisch: de krapte op de arbeidsmarkt is een feit!

De krapte op de arbeidsmarkt is een feit

De krapte op de arbeidsmarkt is een feit. Tal van maatschappelijke tendensen werken deze krapte in de hand. In 2011 was er een stijging van 30% van openstaande vacatures op de website van het VDAB. Een absoluut record. Professor Luc Sels berekende dat Vlaanderen nood heeft aan bijna een half miljoen bijkomende arbeidskrachten. Dat terwijl ouderen op brugpensioen worden gestuurd en pasafgestudeerden geen eerste baan kunnen vinden. De conclusie is simpel: er is een tekort aan talent en zowel de overheid als organisaties zullen maatregelen moeten treffen.

UNIZO helpt de KMO

Maatregelen die de KMO verder helpt. UNIZO heeft daarom een tiental punten op een rij gezet. Punten die een KMO zullen helpen bij het binden en boeien van hun personeel in de breedste zin.

  1. VDAB dienstverlening op maat van de KMO
  2. Arbeidsongeschiktheid verder regionaliseren en activeren
  3. Bestrijd werkloosheidsvallen
  4. Een arbeidsmigratiebeleid op KMO maat
  5. Haal het talent over de grens
  6. Een leven lang leren
  7. Permanente vorming anders orientiëren
  8. Meer kinderopvang op maat
  9. Loopbaanonderbreking en tijdskrediet met mate
  10. Brugpensioen sneller afbouwen
Welke andere punten had UNIZO nog kunnen opnemen? Vindt u de lijst volledig?

Het rapport: hoe wapent een KMO zich tegen de krapte op de arbeidsmarkt?

Voor een uiteg van elk van deze punten kunt u het volledige dossier: hoe wapent u zich tegen de krapte op de arbeidsmarkt? downloaden als u toegang heeft tot de kennisbank.

 

Dit was een blog van Lodi Planting voor het onafhankelijke kennisplatform retentiemanagementWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief en u ontvangt elke woensdag het complete overzicht. Ongeveer 1 keer per maand verschijnt er ook een thema-nieuwsbrief. Er bestaat ook een e-book: retentiemanagement – een ROI benadering dat u kunt kopen. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn? Voeg me dan toe! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.