Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Hoe verhouden betrokkenheid en flexibiliteit met elkaar?

Op de website van HRpraktijk stond te lezen dat de ideale medewerker trouw én flexibel is. Tenminste zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers brengen het nieuws naar buiten alsof betrokkenheid en flexibiliteit twee uitersten zijn.

Medewerkers die langer dan 5 jaar bij een organisatie werken worden vaak gezien als loyaal en juist niet flexibel. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij deze groep de betrokkenheid het sterkst toeneemt door flexibel werken.

Zijn betrokkenheid en flexibiliteit uitersten?

Zelf vind ik deze conclusie minder opvallend. Mijn inziens bestaat er een causaal verband tussen langer in dienst zijn en de toename van betrokkenheid. Ik ken niemand die tegen zijn/haar zin langer dan 5 jaar werkt bij een bedrijf dat hem/haar niet aanstaat. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. En nu blijkt dus uit onderzoek dat er ook een positieve relatie bestaat tussen betrokkenheid en flexibiliteit.

Uit dit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid als gevolg van flexibel werken méér toeneemt bij werknemers die langer dan 5 jaar in dienst zijn, dan medewerkers die korter in dienst zijn.

Hoe verhouden betrokkenheid en flexibiliteit met elkaar?

Wat in het artikel niet wordt uitgelegd is op welke manier de flexibiliteit bijdraagt aan de betrokkenheid van werknemers. Maar mijn inziens is het juist dankzij flexibiliteit dat men de betrokkenheid verhoogt of kan verhogen.

Tegenwoordig heeft niemand nog het idee dat hij/zij levenslang bij één organisatie gaat/blijft werken. De betrokkenheid, of het engagement, heeft daarom sowieso al een andere insteek gekregen dan vroeger.

Nu draait het er om de werknemer zo lang mogelijk te binden en te boeien en dit doen organisaties door flexibel te zijn. Flexibel naar de wensen van de werknemer zolang zij in overeenstemming zijn met de organisatiedoelstellingen. Het draait om geven en nemen. Bijvoorbeeld: de work-life balans, maar ook flexibiliteit op een ander niveau. Organisaties moeten voorzien in carrière- en doorgroeimogelijkheden en dit kan al door middel van jobrotatie. Enzovoorts.

Flexibiliteit is dus een zeer breed begrip dat naar mijn inzicht het engagement vergroot bij elke werknemer. De magische grens van 5 jaar in dienst maakt daar volgens mij niets bij uit, want het zal niet lang meer duren voordat de hybride arbeidsmarkt daar is en de rol van betrokkenheid weer anders zal invullen.

Niettemin is het een fijn gegeven dat organisaties die flexibel (weer een ander niveau) willen inspelen op de veranderende maatschappij tegelijkertijd ook (kunnen) investeren in het Engagement van werknemers.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft betrokkenheid van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over betrokkenheid?[/box]
(Ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Betrokkenheid en flexibiliteit zijn geen uitersten. Dus dan is de vraag hoe zij met elkaar verhouden? Hoe kijkt u naar betrokkenheid en flexibiliteit?  […]

  2. […] is om hen flexibel te houden. Dit is iets wat de arbeidsmarkt van de toekomst verlangt. Maar flexibiliteit dwing je niet af met een maatregel. Flexibiliteit verdien je omdat het tweerichtingsverkeer is. […]

  3. […] grotendeels bij de opkomst van de hybride arbeidsmarkt. Dankzij deze flexibilisering komen de verhoudingen tussen betrokkenheid en flexibiliteit anders te liggen. In feite zorgt het ervoor dat er op een andere manier naar het binden en boeien […]

  4. […] ← Hoe verhouden betrokkenheid en flexibiliteit met elkaar? Retentiemanagement doorheen economische cyclussen (thesis) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.