Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Hoe meet u de ROI van uw initiatieven om personeel te binden en boeien?

U weet dat HR analytics een belangrijke rol spelen bij het binden en boeien van personeel omdat u zo onder andere de impact (ROI) van iedere medewerker kunt berekenen. Maar met soortgelijke methodieken en processen kunt u ook de ROI van uw initiatieven berekenen die u inzet om uw personeel te binden en boeien. Hoe u dat doet leert u in dit artikel.

Maak kennis met het vliegwielmodel

Het vliegwielmodel van J.J. Phillips zorgt er voor dat organisaties hun retentiebeleid op een strategische manier vorm kunnen geven. Het vliegwielmodel doet dit op basis van het ROI gedachtegoed. Zo verzekert het model de gewenste impact en daar draait het om bij het inzetten van HR analytics. Het model stelt u in staat om na te gaan om uit te rekenen wat kost het als het personeel de organisatie verlaat. Het omgekeerde is even waar. Het model kan inzicht geven in wat het u oplevert wanneer het personeel bij de organisatie blijft.

Wat is de ROI van het talent binnen uw organisatie?

U weet dat vertrekkend personeel in de meeste gevallen veel geld kost. Maar weet u ook hoeveel geld u kunt besparen wanneer u beslist om moeite te doen om uw personeel te binden en boeien. Weet u welke kosten er bij een vertrek van een talentvolle werknemer komen kijken? Heeft u de berekening al eens gemaakt wat kost het om personeel te binden en boeien? En wat levert het u op wanneer zij niet vertrekken? Weet u wat de ROI van het talent van uw organisatie is?

Heeft uw organisatie een strategisch retentiebeleid?

Het antwoord op bovenstaande vraag kan u vele euro’s besparen of kosten. Maar bovenstaande vragen beantwoorden zonder voorafgaande strategie is even nutteloos als tijdens een sollicitatiegesprek vertellen dat mensen het belangrijkste kapitaal binnen de organisatie zijn en er dan niet naar handelen. Kortom nadat u het draagvlak heeft gecreëerd (lees de blog HR analytics en de rol bij het binden en boeien van personeel) moet u het retentiebeleid vormgeven.

Anticipeer nu op de nieuwe realiteit

De kans is groot dat uw organisatie op dit moment andere prioriteiten heeft. Dat verkleint de kans dat u een strategisch retentiebeleid in werking heeft. Toch raad ik organisaties aan om nu werk te maken van het implementeren van een retentiebeleid dat geijkt is op de strategie van de organisatie. Van zodra uw medewerkers beseffen dat de huidige economische situatie de nieuwe realiteit is zullen zij hun heil anders gaan opzoeken. Behalve wanneer u ten alle tijden (ook tijdens de moeilijke momenten) tijd, geld en energie heeft gestopt in uw mensen.

Het vliegwielmodel van J.J. Phillips

Het implementeren van een dergelijk beleid gebeurt niet over één dag ijs. Daar komt bij dat het starten met iets nieuws vaak op weerstand botst. Elk managementtraject dat is gefocust op veranderingen aanbrengen begint met een goede businesscase dat als voorbeeld dient. Hier kan het vliegwielmodel van J.J. Phillips als hulpmiddel worden gebruikt. Phillips omschrijft in zijn boek Managing Employee Retention het vliegwielmodel als een acht-stappen-proces.

het vliegwielmodel van J.J. Phillips

Foto (by Lodi Planting): het vliegwielmodel van J.J. Phillips

De 8 stappen van het vliegwielmodel

Organisaties die het vliegwielmodel willen implementeren moeten dus beginnen bij de eerste stap “measure and monitor turnover and retention data”. Deze stap is vrij vertaald als: meet de verloopgegevens. Pas als de eerste stap is voltooid kunnen organisaties verder met de tweede stap. Enzovoorts. Hieronder staan de 8 stappen opgesomd. Als u op de hyperlink klikt krijgt u de samenvatting.

Klik op de hyperlink van elke stap om daar meer informatie over te lezen. Kende u het vliegwielmodel al? Maakt u misschien van een ander model gebruik om de ROI van uw initiatieven te meten om uw personeel te binden en boeien? Laat uw mening hieronder na en deel dit artikel met uw favoriete sociale netwerken! 

Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] blog “Wat is de rol van HR analytics bij het binden en boeien van personeel?” en “Hoe meet u de ROI van uw initiatieven om uw personeel te binden en boeien?“. In de toekomst zullen HR analytics alleen nog maar belangrijker […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.