Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Hoe maakt een organisatie haar eigen ‘personeelsverloop’ benchmark studie?

U heeft last van ongewenst personeelsverloop binnen uw organisatie. U heeft daarop een aantal maatregelen genomen, maar u weet niet hoe u scoort ten op zichten van uw collega’s? Maak dan uw eigen benchmark studie. Leer in dit artikel hoe u dat doet. 

In 6 stappen uw eigen benchmark studie

Het maken van uw eigen benchmark studie is niet moeilijk. Het enige wat u moet doen is de volgende 6 stappen volgen.

  1. Bepaal welk soort van verloop je wilt onderzoeken

De eerste stap is het bepalen van het soort verloop dat u wilt onderzoeken. Zoals aangegeven in een vorig artikel bestaan er verschillende soorten verloop. Afhankelijk van het soort verloop dat u wilt onderzoeken moet u andere gegevens gaan verzamelen (stap 3).

De meest voorkomende soort die wordt gebenchmarkt is het ongewenst vrijwillige verloop omdat dit soort verloop schadelijke gevolgen kan hebben voor uw organisatie. Maar u kunt evengoed het intern verloop binnen uw organisatie meten. Zo krijgt u een goed beeld van de interne veranderingen binnen uw organisatie en kunt u uw intern loopbaanbeleid verbeteren/aanpassen.

  1. Selecteer de te benchmarken partners

De tweede stap is het selecteren van de juiste partners waarmee u wilt benchmarken. Denk hierbij aan de verschillende sectoren die u wenst te vergelijken. Hetzelfde geldt voor de meerdere industrieën waarin u werkt. Tot slot kunt u ook collega’s en concurrenten uitnodigen om me te werken aan uw benchmark studie. Zo krijgt u echt een realistisch beeld en score van uw beleid betreffende personeelsverloop.

  1. Verzamel de nodige gegevens

Om überhaupt te kunnen benchmarken heeft u gegevens nodig. Het verzamelen van de nodige gegevens is daarom de derste stap bij het maken van uw eigen benchmark studie. Er bestaan verschillende manieren om gegevens te verzamelen. Denk hierbij aan een survey (bvb. exitformulieren), exitgesprekken, telefonische interviews, post-exitinterviews, 1-op-1 gesprekken, enzovoort.

  1. Analyseer deze data

De vierde stap is het analyseren van de verkregen data. Zoals altijd is niets doen met de verkregen data een doodzonde. Hoe kunt u anders maatregelen treffen?

  1. Distribueer deze data naar je partners

Als de specialisten binnen uw organisatie of externe experten klaar zijn met het analyseren van de data, dan moeten deze worden gedistribueerd naar de geselecteerde partners (stap 2). Zo kunnen zij hun resultaten vergelijken met die van uw organisatie. Uiteraard moeten zij hun resultaten ook doorsturen naar uw organisatie zodat u hetzelfde kunt doen. Dit is de vijfde stap.

  1. Gebruik deze data voor verbeteringen

De zesde, en laatste, stap is de verkregen data gebruiken voor verbeteringen inzake uw HR beleid. Meer specifiek omtrent personeelsverloop. Middels de benchmark studie kunt u leren van uw collega’s en concurrenten hoe zij zaken aanpakken om het personeelsverloop te verminderen. Mogelijk werken hun methodieken ook voor uw organisatie. Mogelijk moet u hun methodieken aanpassen voor uw organisatie. Hoe dan ook gebruik de verkregen data voor verbeteringen en aanpassingen!

Maakt u gebruik van benchmarkstudies binnen uw organisatie? Maakt u deze zelf op of gebruikt u alleen de voorhanden data? Laat uw reactie na in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.