Categorie Tips (retentie-management.com)
Hoe kun je talent optimaal inzetten?

werkgever negeert talenten medewerkers

Hoewel het begrip talent zeer subjectief is en je talent niet kunt binden speelt talentmanagement een belangrijke rol bij retentiemanagement. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ruim 90% van de organisaties het talent van het personeel negeert. Dit is al schokkend, maar uit hetzelfde online onderzoek van ISBW blijkt dat slechts 17% van de respondenten denkt dat hun organisatie weet welke talenten het personeel heeft. Hoe kan een organisatie dan aan het behoud van talent doen?

2 verhalen: de waarheid ligt in het midden

Organisaties zelfs zien het allemaal minder zwart-wit. 30% van de ondervraagde organisaties zegt namelijk wel het talent van het personeel optimaal in te zetten dankzij 1-op-1 gesprekken en evaluatiegesprekken. Zo blijkt dat een verhaal altijd twee gezichten heeft en in dit geval is dat een behoorlijke discrepantie. Maar laten we er vanuit gaan dat de waarheid ergens in het midden zal liggen. Dit betekent dat 60% van het talent van het personeel ongebruikt blijft.

zit jij op de juiste bus?

Dergelijke verontrustende cijfers kunnen de motivatie niet ongemoeid laten. Het personeel zal hier onder te leiden hebben. Hoeveel werknemers zullen niet op een verkeerde plek in de bus zitten? Of zelfs op de verkeerde bus zoals Jim Collins het zou omschrijven? Tegelijkertijd zal de organisatie zelf daar ook enorm veel last van hebben. Denk maar aan meer verzuim, minder productiviteit, meer verloop, minder sfeer, … en uiteindelijk ook mindere organisatieresultaten.

is HR de enige schuldige?

Niet verwonderlijk dat men op zoek zal gaan naar een antwoord op de schuldvraag. Naar alle waarschijnlijkheid komt men dan uit bij Human Resources. Natuurlijk kan een HR-departement nooit 100% verantwoordelijk worden gehouden, omdat het personeel ook eigen verantwoordelijkheid moet tonen. Maar wat ik persoonlijk veel interessanter vind, is op zoek te gaan naar oplossingen. Hoe kan een organisatie wel gebruik maken van de talenten van het personeel?

recruiting for retention

Om op bovenstaande vraag te antwoorden moeten organisaties weten wat de talenten van het personeel zijn. Uit het onderzoek blijkt dat het traditionele evaluatiegesprek net zoals workshops, opleidingen en trainingen niet meer werken. Ik denk dat organisatie hier een eerste mogelijkheid laten liggen. Ik geloof namelijk in een optimaal, eerlijk en afgestemd werving- en selectieproces. Eentje dat uitgaat van “recruiting for retention” en dus uitgaat van de lange termijn in plaats van de quick win.

ken je talenten en weet wat je wil

Zelf denk ik dat evaluatiegesprekken, workshops, opleidingen en trainingen wel degelijk helpen om achter de talenten van het personeel te komen. Maar zowel organisaties als het personeel moeten duidelijk weten welke richting zij willen opgaan. Als blijkt dat deze niet op één lijn liggen, dan moeten daar ook conclusies uit worden getrokken. Daarnaast moet het personeel ook zelf weten wat hun eigen talenten zijn. Hoe kan een organisatie deze anders optimaal inzetten? Of anders gezegd: als een werkgever jouw talenten niet erkent, dan zul je er nooit miljonair mee worden.

off topic. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het achterhalen van je eigen talent geen eenvoudige oefening is. Maar er zijn tal van coaches die je hierbij kunnen helpen!

 

 (ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] het niet gemakkelijk is om talent optimaal in te zetten kan talentmanagement tegelijkertijd een  een differentiator zijn. Met het oog op het aantrekken of […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.