Retentie en een retentiebeleid worden steeds belangrijkere begrippen binnen organisaties. Daar HR verantwoordelijk is voor het vasthouden van personeel ligt hier een uitdagende taak voor hun weggelegd. Hieronder leg ik uit waarom organisaties een retentiebeleid moeten hebben en hoe zij dat retentiebeleid kunnen implementeren binnenin hun organisatie. Maar ik begin met de definitie van retentie.
Er bestaan zeer verschillende vormen als het gaat over retentie. Daarom wil ik op voorhand duidelijk maken waar deze blog niet over zal gaan. Deze blog heeft niets te maken heeft met retentiemarketing, urine, productie van papier en/of usenet, maar gaat over retentie van personeel, medewerkers en/of werknemers. Dat is trouwens het hoofdthema van deze website, maar wat is dan de betekenis van retentie die ik voor ogen heb?
Wat is retentie? En wat is de link met retentiemanagement en retentiebeleid?
De letterlijke definitie van retentie is vasthouden, dus retentie in een HR of HRM context wil dan het vasthouden van personeel zeggen. Maar er bestaan nog synoniemen voor retentie of in elk geval uitbreidingen. Neem nu retentiemanagement dat is het managen van retentie. In feite gaat het hier over hoe organisaties hun personeel kunnen binden en boeien. Een ander voorbeeld is de definitie van retentiebeleid. Een retentiebeleid is het beleid dat is opgesteld door een organisatie om aan retentiemanagement te kunnen doen. Hier worden de afspraken, regels, processen, stromen en dergelijke meer in vastgelegd.
Waarom moet een organisatie een retentiebeleid hebben?
Er bestaan meerdere redenen waarom organisaties een retentiebeleid zouden moeten hebben. In de blog waarom is retentiemanagement belangrijk geef ik 3 redenen. De eerste zijn de kosten, de tweede zijn de maatschappelijke tendensen en de laatste reden is omwille van employer branding. Alle drie de redenen zijn enorm en even belangrijk en mijn inziens reden genoeg om retentie beginnen te managen. Als organisaties dat inzien dan hoop ik dat zij dit met een heus retentiebeleid doen.
Hoe krijgt mijn organisatie een retentiebeleid?
In eerste instantie moet het besef bij organisaties komen dat het vasthouden van hun meest talentvolle werknemers noodzakelijk is om succesvol te kunnen zijn en blijven. Pas al dat besef er is staan organisaties open voor soms structurele wijzigen op het gebied van de (HR) processen. Alles moet immers worden afgestemd op het behoud van de high-performers, want dan volgt het succes van de organisatie vanzelf. Maar hoe krijgt mijn organisatie dan een beleid rond retentie?
[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt u weten hoe u een retentiebeleid voor uw organisatie kan opstellen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief, koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering of ga naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]
“vasthouden van hun meest talentvolle werknemers noodzakelijk is om succesvol te kunnen zijn en blijven” Bedoel je hiermee ‘iemand zijn grootste talent juist inzetten” meest talentvolle werknemers impliceert dat er ook minder talentvolle medewerkers zijn, als je die goed in zet zijn ze nog steeds heel waardevol voor je organisatie.
Bedankt voor je reactie Jannita.
In het artikel maak ik wel degelijk een onderscheidt tussen de high en low potentials. Sommige medewerkers voegen nu eenmaal meer waarde toe dan anderen (20/80 regel). Wat de anderen niet minder ‘waardevol’ maakt. Je nuancering vind ik goed. Mensen moeten worden ingezet op hun talent (vaak is dit ook datgene wat ze graag doen). Is dit een antwoord op je vraag?