Categorie Tips (retentie-management.com)
Hoe krijg je loyale klanten?

Vandaag geen blog over het binden en boeien van personeel, maar wel over het binden en boeien van klanten. Organisaties moeten klanten centraal zetten, want uiteindelijk moeten zij producten en/of diensten afnemen zodat er omzet wordt gegenereerd. Dit is enorm belangrijk voor organisaties. Daarom moeten zij hun processen afstemmen op het centraal stellen van klanten, maar dit blijkt moeilijker dan in eerste instantie gedacht.

3 basiselementen voor klant centraal te stellen

Er zijn een aantal basiselementen waar organisaties aan moeten voldoen willen zij hier in slagen. Ten eerste moeten organisaties beseffen welk probleem er met hun product of dienst wordt opgelost. Ten tweede moet klanten werk uit handen worden genomen. Het laatste basiselement is dat er constant naar hun feedback wordt geluisterd én dat er iets mee wordt gedaan. Pas als er aan deze basiselementen is voldaan kan een organisatie de klant centraal zetten en een eventueel onderscheid maken tussen trouwe en tevreden klanten.

Verschil tussen trouwe en tevreden klanten

Peter de Bruyn maakt een duidelijk onderscheid tussen trouwe of loyale en tevreden klanten. Een onderscheid met een duidelijke impact zowel in kosten als in opbrengsten en afhankelijk van de marktsituatie.

“Hoe minder concurrentie, hoe groter de (gedwongen) loyaliteit. Het wordt dan minder belangrijk om klanten tevreden te stellen. Omgekeerd geldt dat, hoe meer concurrentie, hoe kleiner de loyaliteit. Het wordt dan belangrijker om klanten tevreden te stellen.”

10 tips om trouwe en loyale klanten te krijgen

De vraag is dus hoe krijg je trouwe loyale klanten in plaats van “slechts” tevreden klanten. De Bruyn geeft hier aan de hand van 10 tips een antwoord op. Hij focust zich hier op de zelfstandige. Hoewel deze tips zeker gelden bij zelfstandigen zijn het ook goede tips voor niet-zelfstandigen. Organisaties hebben immers ook klanten en deze kunnen in een markt vol concurrentie maar beter trouw zijn dan tevreden. Dit brengt namelijk meer op en kost minder. Maar hier dezelfde vraag: hoe zorg je voor trouwe klanten?

 1. Leg een klantenbestand aan
 2. Laat geregeld van je horen
 3. Spoor klanten aan om terug te komen
 4. Ontwikkel speciale aanbiedingen
 5. Maak slapende klanten wakker
 6. VIP behandeling voor trouwe klanten
 7. Bedank de klant en vraag zijn mening
 8. Laat nieuwe klanten je niet verleiden
 9. Wees niet bang van gekruiste aanbiedingen
 10. Maak gebruik van social media

De rol van HR bij het binden van klanten

Ik schreef al eerder over de rol van HR bij het binden en boeien van klanten en blijf overtuigd dat zij hier een betekenisvolle rol kunnen spelen.

Welke andere tips heb jij al gebruikt om jouw klanten te binden en te boeien? Laat je reactie na in de comments!

(ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald)

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Daar bestaat namelijk een verband tussen. Als je hierin geïnteresseerd bent, dan raad ik je blog hoe krijg ik loyale klanten? aan. Terug on […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.