Categorie FAQ (retentie-management.com)

Hoe krijg je gelukkig personeel? (FAQ)

Hoe krijg je gelukkig personeel? Dit is belangrijk omdat gelukkig zijn verder gaat dan tevredenheid. Arbeidstevredenheid is passé. De term paste in 2012. Niet meer in 2013. Gelukkig werken of bevlogen zijn is meer van deze tijd. De voordelen van gelukkige werknemers zijn niet op één hand te tellen en er bestaat een duidelijke correlatie tussen gelukkig werken en productiviteit. Zo zouden gelukkige medewerkers gemiddeld 47% productiever zijn dan niet gelukkige medewerkers.

Wat zijn gelukkige werknemers?

Om gelukkige werknemers na te kunnen streven moeten we weten wat gelukkige werknemers zijn. Mijn inziens zijn dat werknemers die bevlogen zijn met hun werk en betrokken zijn met hun organisatie. In deze definitie zitten 2 belangrijke termen: bevlogenheid en betrokkenheid. Ik denk dat beide termen o.a. voortkomen in de mate waarop iemand gelukkig is.

Voordelen van gelukkig personeel

Gelukkige werknemers brengen een aantal voordelen met zich mee. Hieronder som ik alle voordelen van gelukkig personeel op en licht deze kort toe.

Gelukkig personeel maakt meer winst

Gelukkiger personeel maakt meer winst, zo blijkt uit onderzoek van Gallup. In die zin dat het belangrijk is dat wanneer de medewerkers een gunstige opinie hebben over hun werkgever, mag je rustig aannemen dat die werkgever winst maakt. Als dat waar is, dan zorgen gelukkige werknemers ook voor een verbeterde reputatie en imago van de organisatie.

Gelukkiger personeel werkt harder

Gelukkiger mensen zijn goed voor de economie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Daniel Sgrol. Daarin wordt een correlatie gelegd tussen gelukkig zijn en productiviteit. Dit betekent in normale mensentaal dat hoe gelukkiger je bent hoe harder je werkt.  Gelukkig personeel werkt dus harder. Ik vond 10 belangrijke redenen terug waarom gelukkige medewerkers productiever werken (deze houden natuurlijk ook verband met de andere voordelen van gelukkig personeel): 

 1. Gelukkige medewerkers werken beter samen
 2. Gelukkige medewerkers communiceren beter
 3. Gelukkige medewerkers trekken meer klanten aan
 4. Gelukkige medewerkers zijn creatiever
 5. Gelukkige medewerkers hebben een lager ziekteverzuim
 6. Gelukkige medewerkers hebben meer energie
 7. Gelukkige medewerkers zijn optimistischer
 8. Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerder
 9. Gelukkige medewerkers leren sneller
 10. Gelukkige medewerkers nemen betere beslissingen

Gelukkig personeel maakt minder verloop en verzuim

Organisaties met gelukkige medewerkers kennen minder personeelsverloop en verzuim omdat hun personeel met plezier naar het werk gaan. Dat maakt hun betrokken met hun werk en bevlogen met de organisatie. Hun betrokkenheid kan ook worden ontleend aan de versterkte professionele relaties die de gelukkige werknemer krijgt met zijn collega’s en klanten.

Gelukkige medewerkers zorgen voor minder bedrijfsongevallen

Uit een studie van adviesbureau 365/Keurcompany is gebleken dat als personeel gelukkig zijn er 62% minder bedrijfsongevallen plaatsvinden!

Hoe krijg je gelukkig personeel?

Als je alle voordelen bekijkt kom je tot de conclusie dat geluk produceert niet alleen een kwantitatieve verbetering is, maar ook een kwalitatieve. Daarom zouden alle organisaties gelukkige werknemers moeten nastreven. Hier bestaan verschillende manieren voor: 1) de geleidelijke maar soms pijnlijke weg of 2) de radicale manier. Maar uit alle gelezen onderzoeken en artikelen blijkt er een belangrijke rol voor de manager zijn weggelegd om het personeel (on)gelukkig maken.

1. De geleidelijke maar soms pijnlijke weg

Gelukkige werknemers krijgen vertrouwen en autonomie, worden gecomplimenteerd, worden individueel benaderd, worden betrokken bij beslissingen, krijgen duidelijke communicatielijnen, worden gecoacht, worden uitgedaagd om het beste in zichzelf naar boven te halen, krijgen ruimte voor hun ontwikkeling, … en dat allemaal door hun manager. De manier van leidinggeven is dus mede bepalend voor het geluk van het personeel. Dit noem ik de geleidelijke maar soms pijnlijke weg omdat dit niet over één dag ijs gaat.

2. De radicale andere manier

Gelukkig personeel krijgen is volgens Jay Goltz niet moeilijk. Er is een heel eenvoudige oplossing om een tevreden personeelsploeg op de been te houden, namelijk door iedereen die ongelukkig is te ontslaan (al dan niet met een ontslaggesprek). Op deze manier houdt je alleen de positief ingestelde gelukkige medewerkers over die actief kunnen en willen bijdragen aan het succes van de organisatie. Dit noem ik de radicale weg.

De rol van de manager

Zoals gezegd speelt in beide gevallen de manager een belangrijke rol. De belangrijkste rol van de manager om gelukkige werknemers te krijgen is iedereen correct te behandelen, maar zelfs dat zal niet leiden tot alleen maar gelukkige werknemers. Een goed management vereist training, advies en geduld, maar op een bepaald ogenblik gaat dat ten koste van kostbare tijd en energie. Op deze balans leeft de manager. Een manager noch de werknemer is honderd procent verantwoordelijk voor het algehele geluksniveau.

Er zijn ook een groot aantal onkundige managers en een slecht management kan een goede werkkracht verknoeien. Maar een goed management zal er niet altijd in slagen om een van een slecht functionerende medewerker toch een nuttige kracht te maken. Bovendien zijn er ook schitterende medewerkers die nu eenmaal niet in het bedrijf passen.

Niettemin is het ten alle tijden belangrijk dat iemand zich gelukkig voelt. Dit hoeft voor mij niet altijd binnen dezelfde organisatie te zijn. Zolang de werknemer met passie kan werken en dat de organisatie daar eveneens de vruchten van plukt spreken we over een win-win situatie.

Mening van Lodi Planting

In de redenering van Goltz zitten elementen van Jim Collin’s zijn boek Good to Great verwerkt. Het is immers onmogelijk om een succesvol bedrijf op te bouwen met verkeerde (lees: ongelukkige) mensen. Met de juiste mensen aan boord en gepositioneerd op de juiste plek wordt het ondernemen plots een stuk makkelijker. De kracht van deze uitspraak zit hem in de mensen op de juiste plek positioneren. Op die manier ontstaat er synergie daar de medewerkers met passie en plezier hun taken en verantwoordelijkheden kunnen opnemen. Om tot een dergelijk succesvolle organisatie te komen is er in de eerste plaats visie nodig en daarna leiderschap.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft gelukkige medewerkers als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Gelukkige medewerkers zijn immers meer succesvol. Dus organisaties stellen zich de vraag: hoe krijg ik gelukkig personeel? Dat staat in deze artikelen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.