Hoe je met kleine successen de bevlogenheid van je personeel vergroot

Ieder mens heeft successen nodig. Die geven ons een goed gevoel en motiveren.

Stel dat je doel is om een volledige marathon te lopen. Dan weet je ook dat het vaak het beste is om de training op te breken in een serie kleine stappen die je uiteindelijk brengen naar je doel. Omdat je met het opbreken in kleinere bescheiden stappen eerder de kans hebt om successen te boeken. En die overwinningen geven je de bevlogenheid om verder actie te nemen op weg naar je ultieme doel.

Dat geldt ook voor je team. Grote, harige, gedurfde doelen zijn belangrijk om te hebben. Maar in het creëren van bevlogen medewerkers zijn ze niet effectief, zegt Bob Sutton in zijn boek Good Boss, Bad Boss. Ze zijn niet alleen ontmoedigend, maar meestal ook te wollig en te breed om echt motiverend te zijn in het dagelijks werk.

Focus op de dagelijkse, kleine stappen in plaats van de jaarlijkse, statische doelen. Daarmee vergroot je de bevlogenheid van je medewerkers. Want wat medewerkers namelijk het meest motiveert en productief maakt is het gevoel dat ze dagelijks, wekelijks vooruitgang boeken in hun werk! Vooruitgang in werk dat betekenis heeft is de belangrijkste motivator constateert ook Teresa Amabile van The Progress Principle.

Hoe kun je dit praktisch toepassen bij je medewerkers?

1.   Zorg er allereerst voor dat je medewerkers helder hebben welke positieve impact hun werk heeft op anderen. Help ze ontdekken hoe zinvol hun werk is en hoe het bijdraagt aan het succes van het team, het bedrijf, de tevredenheid van klanten etc. Die impact of bijdrage hoeft niet iets ‘groots’ te zijn. Het belangrijkste is dat de impact echt is.

2.   Formuleer duidelijke doelen en geef je medewerkers een gevoel van autonomie in het bereiken van die doelen. Laat je niet verleiden tot het vertellen HOE ze dat doel moeten bereiken.

3.   Breek het grotere doel op in kleine, betekenisvolle stukken. Zodat je mensen vooruitgang kunnen ervaren en successen kunnen boeken op de weg naar het grotere doel. En niet weken, maanden of soms een jaar moeten wachten op dat ene grote succes. Zelfs een kleine stap voorwaarts motiveert!

4.   Help ze voortgang te boeken. Een hulpmiddel hierbij is om 5 a 10 minuten per dag, aan het eind van elke dag, te noteren welke voortgang jouw medewerkers hebben geboekt vandaag. Welke tegenslagen ze hebben gehad en wat hen geblokkeerd heeft om voortgang te boeken. Noteer dan wat jij morgen kunt doen om de voortgang van je medewerkers te vergemakkelijken. En dat kunnen kleine acties zijn.

5.   Vier kleine overwinningen. Geef erkenning en waardering voor de vooruitgang die ze boeken.

Veel succes!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?[/box]

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/gratis. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-boekje: 6 sleutels voor het creëren van bevlogen medewerkers in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.