Hoe je de zichtbaarheid van jouw team vergroot

Vaak neem je als manager het woord voor jouw medewerkers in belangrijke meetings of andere situaties. Jij bent de degene die, vanuit je rol, deelneemt aan managementmeetings. Dat is de gangbare praktijk. Maar wist je dat je juist de bevlogenheid en motivatie van je mensen een enorme boost kunt geven als je eens het tegenovergestelde doet?

Veel managers hebben een te vastomlijnd idee hebben over hun eigen rol in belangrijke meetings. Ze doen daardoor altijd zelf het woord voor die speciale prestatie of dat belangrijke project van hun team. Soms vermelden ze wel wie het heeft gedaan. Maar ondanks dat worden de echte, ‘realtime’ spotlights weggehouden van degenen die het daadwerkelijke werk hebben gedaan.

Ik hoor het terug in de coaching trajecten die ik doe. Met name als ik collega’s en medewerkers van de betreffende manager interview (die interviews doe ik in overeenstemming met de manager in kwestie). Collega’s geven aan dat ze graag eens wat meer zien dat de betreffende manager zijn medewerkers meer zichtbaarheid geeft. En medewerkers geven aan dat het veel motiverender zal zijn als ze zelf meer hun eigen werk kunnen presenteren.

Als je jouw medewerkers hun eigen werk laat presenteren in belangrijke meetings, dan vergroot je daarmee hun zichtbaarheid. Ze leren ervan en voelen ze zich meer betrokken en empowered. En dat zorgt voor een sprong in bevlogenheid.

Altijd zelf de woordvoerder zijn van je team is soms een diepgebakken gewoonte van het bedrijf. Vaak neem je dit gewoon over. Andere keren heeft het te maken met de drang om jezelf te willen bewijzen of met angst om de touwtjes los te laten.

Als je jezelf hierin herkent dan daag ik je uit om meer kansen te creëren voor je medewerkers om ook in de spotlights te staan. Nodig ze uit op meetings, laat ze hun belangrijke project of prestatie zelf vertellen en geef ze de ruimte om het goed te kunnen doen. Ondersteun ze en laat ze ervan leren door daarna goede en eerlijke feedback te geven.

Het werkt enorm motiverend voor jouw team. Je zult zien dat je dan niet alleen complimenten krijgt over de resultaten van je team maar ook over hoe jij leiding geeft.

Veel succes!

Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Je kunt je reactie achterlaten onderaan dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Abonneer je op haar e-zine via www.employeedynamics.nl en je krijgt iedere 2 weken tips en ideeën om een bevlogen team te creëren. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.