Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Hoe denkt werkend België over betrokkenheid en productiviteit?

Hoe denkt werkend België over betrokkenheid en productiviteit? Dat is de centrale vraag die centraal staat in de whitepaper met de titel: Productiviteit en betrokkenheid – perceptie van de Belgische werknemer 2009. Deze paper is de meest recente whitepaper die ik heb gelezen. De whitepaper is het resultaat van een benchmarkonderzoek van ZebraZone in opdracht van Securex. Hoewel het jaar 2009 inmiddels al heel ver achter ons ligt, blijven de resultaten mooi, pijnlijk, logisch en eigenaardig. Niet noodzakelijk in die volgorde!

Productiviteit en Betrokkenheid

Hoe denkt werkend België over betrokkenheid en productiviteit?

Het benchmarkonderzoek brengt de percepties van de Belgische werknemers over productiviteit en betrokkenheid in kaart. Daarnaast geeft het onderzoek ook aan welke werk- en organisatiekenmerken  de grootste impact hebben op de productiviteit en betrokkenheid van de Belgische werknemers. Het resultaat is een voorstel van handige actiepunten om de productiviteit en betrokkenheid op peil te houden.

Correlatie tussen betrokkenheid en productiviteit

Er bestaat een correlatie tussen betrokkenheid en productiviteit. In die zin dat het succes van organisaties steeds meer afhankelijk is van de prestaties van talentvolle werknemers. Het logische gevolg is dat elke organisatie hun talentvolle werknemers wil aantrekken en behouden. Hiervoor zullen organisatie het talent moeten binden en boeien. Vanaf het moment dat organisatie dit kunnen, zullen de werknemers zich ook harder inzetten om de organisatiedoelstellingen te behalen. In andere woorden betrokken werknemers zijn meer productief dan niet-betrokken medewerkers. De vraag is dus hoe organisaties de betrokkenheid van hun personeel kunnen verhogen. En in welke mate dit overeenkomt met de resultaten van het benchmarkonderzoek?

De belangrijkste onderzoeksresultaten:

Wat zijn de belangrijkste onderzoeksresultaten als het aankomt op betrokkenheid en productiviteit?

 • De Belgische werknemer scoort zichzelf gemiddel 7,79 op 10 op productiviteit.
 • Om de productiviteit van werknemers op peil te houden of zelfs nog te verbeteren is het belangrijk dat ze voldoende empowerment ervaren samen met een niet te hoge werkintensiteit.
 • De Belgische werknemer scoort zichzelf gemiddeld 7.76 op 10 op betrokkenheid bij het werk.
 • De Belgische werknemer scoort zichzelf iets lager op betrokkenheid bij de organisatie, namelijk 7,04 op 10.
 • Een op vier Belgische werknemers voelt zich niet sterk verbonden met zijn organisatie.
 • Net zoals voor de productiviteit speelt empowerment ook een belangrijke rol voor de betrokkenheid van werknemers (zowel bij het werk als de organisatie).
 • Er moet meer aandacht worden geschonken aan de waarden en cultuur om de betrokkenheid te vergroten.
 • Vrouwen en leidinggevenden rapporteren de hoogste productiviteit.
 • Kaderleden en leidinggevende voelen zich het meest betrokken bij hun werk.
 • Starters geven in het algemeen meer positieve scores aan verschillende werk- en organisatiekenmerken die een invloed kunnen uitoefenen op de productiviteit en de betrokkenheid.

Wat vindt u van de resultaten?

Het onderzoek levert een aantal mooie resultaten op. Zo vind ik het fantastisch te lezen dat vrouwen de hoogste productiviteit rapporteren. Een pijnlijk resultaat is dat één op vier zich niet betrokken voelt met de organisatie. Auch!

Daarnaast leverde het onderzoek mijn inziens ook een aantal logische conclusies op, denk maar aan dat kaderleden en leidinggevende zich het meest betrokken voelen bij hun werk. Dit is niet logisch in de trant van dat dit daadwerkelijk zo is, maar dat het zou moeten. Er ligt immers een belangrijke rol bij de managers/leidinggevende op het gebied van het verhogen van betrokkenheid.

Tot slot nog een aantal eigenaardige onderzoeksresultaten. Zo vond ik het frappant te lezen dat de Belgische werknemer zichzelf zo hoog scoort op betrokkenheid en productiviteit. Misschien is er sprake van overschatting, maar het is een feit dat 2009 alweer 4 jaar achter ons ligt. En in de afgelopen jaren is er veel veranderd o.a. op economisch vlak. Daarnaast zijn er nieuwe begrippen en managementtheorieën opgedoken denk maar aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Als ik bovenstaande onderzoeksresultaten bekijk en vergelijk met de lessen van werknemersbetrokkenheid die ik heb getrokken dan liggen deze mijn inziens in elkaars verlengden.

Bovenstaande is slechts mijn mening. Ik ben echter heel benieuwd wat jullie van de resultaten vinden? Denk jij dat dezelfde resultaten anno 2013 nog opgaan? 

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft betrokkenheid van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over betrokkenheid?[/box]

Deze whitepaper kunt u net als alle anderen downloaden op de site van SecurexDeze samenvatting is met toestemming van Securex gepubliceerd.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Hoe denkt werkend België over betrokkenheid en productiviteit? Dat is de centrale vraag in dit benchmarkonderzoek van ZebraZone i.o.v. Securex. Fascinerend!  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.