Categorie Trends (retentie-management.com)

Hoe communiceert u naar de arbeidsmarkt zodat het talent komt en blijft?

Arbeidsmarktcommunicatie is belangrijk voor alle organisaties in alle sectoren die met talent bezig zijn. Uiteraard wilt u dat het beste talent op de arbeidsmarkt bij u komt en blijft werken. Dat betekent dat u zult moeten gaan communiceren op die arbeidsmarkt. Hoe u dit het beste doet, waarom arbeidsmarktcommunicatie zo belangrijk is en wat de definitie is, dat vindt u hieronder terug in het blogartikel.

Arbeidsmarktcommunicatie Employerbility

Definitie van arbeidsmarktcommunicatie

Wat is arbeidsmarktcommunicatie? Een simpele definitie zegt dat arbeidsmarktcommunicatie communiceren naar de arbeidsmarkt is. Een meer diepgaande definitie krijgt u van de communicatiecoach Martijn Hemminga.

Structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.  

Waarom is arbeidsmarktcommunicatie belangrijk?

Arbeidsmarktcommunicatie is nog een relatief jong vakgebied maar zal in de nabije toekomst steeds belangrijker worden. De redenen hiervoor zijn eenvoudig.

1/ Maatschappelijke tendensen (bvb. War For Talent)

In de eerste plaats is er een chronisch tekort aan gekwalificeerd personeel (cfr. War For Talent). Elke dag komen er meer knelpuntberoepen bij. Overheden (en dus ook bedrijven) slagen er niet in om langdurige gediversifieerde oplossingen te vinden op dit probleem. Ouderen langer aan werk houden vraagt een paradigmawisseling. Een buitenlander aannemen botst op vooroordelen en bovenal veel weerstand. Kortom er zijn tal van maatschappelijke tendensen die het communiceren naar de arbeidsmarkt stuk voor stuk gaan beïnvloeden.

2/ Aantrekken van talent

In de tweede plaats is arbeidsmarktcommunicatie belangrijk bij het aantrekken van nieuw talent. Hierbij maakt het niet uit of het economische crisis is of dat de economie floreert. Potentiële kandidaten willen altijd en moeten weten waar u als organisatie voor staat, wie u bent en bovenal wat u te bieden heeft. Dit impliceert enerzijds dat u moet wat u als werkgever aantrekkelijk maakt. Anderzijds dat u uw aantrekkelijke punten naar buiten toe (aan de potentiële kandidaten) moet communiceren. Arbeidsmarktcommunicatie helpt bij het werven van personeel en is dus (ook) rekruteringscommunicatie.

3/ Behouden van talent

Arbeidsmarktcommunicatie bij het aantrekken van talent heeft vooral een externe focus. Bij het behouden van talent moet de arbeidsmarktcommunicatie vooral intern gefocust zijn. De potentiële kandidaten zijn inmiddels vaste waarden geworden doordat u continu goed werkgeverschap nastreeft en dat naar hen communiceert. Dat zorgt er voor dat uw medewerkers bij de organisatie willen blijven en dat is de derde reden waarom arbeidsmarktcommunicatie belangrijk is.

Kortom in tijden van arbeidskrapte, een verschuiving aan maatschappelijke tendensen en  … hebben organisaties, zoals die van u, nood aan een duidelijke strategie omtrent het menselijke kapitaal. Enkel op die manier kan u een goede werkgever worden en dat is ons inziens waar arbeidsmarktcommunicatie om gaat en waarbij het een belangrijke rol kan spelen.

Hoe u arbeidsmarktcommunicatie kan inzetten voor uw organisatie?

Nu u weet wat arbeidsmarktcommunicatie is, waarom het belangrijk is,  wilt u ongetwijfeld weten hoe u arbeidsmarktcommunicatie kan inzetten voor uw organisatie. Hiervoor moet u een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen. Dit plan bestaat initieel uit 2 stappen.

1/ Weet wat u moet communiceren

U moet weten wat u moet communiceren. Dat is de eerste stap in uw communicatieplan. Om hierin te slagen moet u weten waarom medewerkers bij uw organisatie blijven (wat zijn de unieke zaken aan uw organisatie?) en moet u weten waarom medewerkers uw organisatie verlaten. Zo weet u wat u moet communiceren naar de arbeidsmarkt.

2/ Waar en hoe gaat u uw boodschap communiceren?

Vervolgens moet u weten waar en hoe u uw boodschap gaat communiceren. Dat is de tweede stap in het communicatieplan. Het heeft immers weinig zin om te gaan adverteren in een maandblad voor auto’s als uw organisatie geen enkel verband heeft met auto’s.

Dit zijn de twee belangrijkste stappen in uw communicatieplan dat is gebaseerd op uw communicatiestrategie en als doel de aantrekkelijkheid van uw organisatie te vergroten (cfr. Employer Branding) heeft zodat u nieuw talent kan aantrekken en het huidige talent kan behouden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.