Frustratie is de grootste vijand van bevlogenheid bij medewerkers

Onverschilligheid is de grootste vijand van bevlogenheid bij medewerkers. Onverschilligheid is het eindproduct van frustratie. Medewerkers worden onverschillig wanneer ze langere tijd gefrustreerd zijn. 

Frustratie komt overal voor, in elk team en in elke organisatie. Soms voor langere tijd, soms voor heel even. Frustratie ontstaat als bevlogen, gemotiveerde en betrokken medewerkers worden geremd in hun werk en in hun productiviteit. Als ze geremd worden om het beste van zichzelf te geven.

Frustratie heeft grote impact op de bottomline. Als je teamleden gefrustreerd zijn dan gaat de productiviteit en de performance van je team omlaag. Bij aanhoudende frustratie verlaten je meest gemotiveerde en betrokken medewerkers de organisatie.

Frustratie kan een stille moordenaar worden als je het vergeet of negeert. Gefrustreerde medewerkers zijn dikwijls werknemers die gemotiveerd zijn en goed willen presteren maar die vaak niet hun frustratie uit zichzelf uiten. Als aan medewerkers niet voldoende hun mening wordt gevraagd over het werk, het team, de processen en de manager dan blijft frustratie onder de oppervlakte sudderen.

Hoe vermijd je frustratie bij je medewerkers? Allereerst is het goed om te weten dat de meeste gemotiveerde en betrokken medewerkers de volgende behoeften hebben:

  • Help me te begrijpen wat je van mij verwacht
  • Geef me de vrijheid om besluiten te nemen
  • Geef me de bronnen/instrumenten om mijn werk goed uit te voeren
  • Geef me toegang tot de informative die ik nodig heb om mijn werk goed uit te voeren
  • Zorg voor goede werkrelaties in het team
  • Maak training een prioriteit voor mij

Frustratie ontstaat als één of meerdere van deze behoeften niet worden ingevuld.

Check als manager of je deze punten goed invult voor je team. Loop ze langs in de individuele gesprekken met je teamleden. Bespreek met je medewerker of er zaken zijn die hem of haar ervan weerhouden om productief te zijn. Voor meer tips: 5 vragen die elke manager zou moeten stellen.

Bron: The Enemy of Engagement: Put an End to Workplace Frustration – and Get the Most from Your Employees. Mark Royal, Tom Agnew 2011
 
[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?[/box]Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/gratis. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-boekje: 6 sleutels voor het creëren van bevlogen medewerkers in je mailbox.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.