Categorie Tips (retentie-management.com)
Het voetbal ABC van retentiemanagement

Ik het boek van Made To Stick van de broers Heath heb ik geleerd, dat een verhaal pas blijft hangen als het 6 SUCCES-factoren voldoet waar emotie er één van is. Als er één ding is wat vrijwel bij heel de wereld emotie oproept is het voetbal. In de blog word jij miljonair met jouw talent heb ik retentiemanagement als eens vergeleken met voetbal, maar vandaag wil ik een aantal typische voetbaltermen aan retentiemanagement koppelen.

Het voetbalretentiemanagement ABC

Het resultaat is het allereerste voetbal ABC toegepast op retentiemanagement weliswaar met enige symboliek.

Arbiter: de arbiter of scheidsrechter is de persoon die de touwtjes in handen heeft. De CEO is dus de scheidsrechter in een organisatie.

Assistent-scheidsrechter: de assistant-scheidsrechter is de rechterhand van de CEO en kan worden vergeleken met de directiesecretaresse.

Basisspeler: een basisspeler kan met enige symboliek worden aanzien als de meest talentvolle werknemers. Diegene die de organisatie absoluut niet kwijt wil.

Buitenspel: dit is een begrip dat je in voetbal amper krijgt uitgelegd, maar in een organisatie betekent het dat

Defensie: defensie in ruimere zin betekent behouden(d). Een organisatie moet een defensieve tactiek hanteren om zijn/haar basisspelers te behouden.

Derby: een derby is een wedstrijd tussen twee voetbalclubs uit dezelfde stad. Naar retentiemanagement toe kan het zijn dat twee organisaties uit dezelfde streek achter hetzelfde talent aanjagen.

Dribbelen: Organisaties moeten inspelen op allerlei omstandigheden. De flexibele houding die organisaties hierbij moeten aannemen kan worden vergeleken met een dribbel.

Goal: een goal scoren roept positieve gevoelens op. Bij retentiemanagement kan dit gevoel worden opgeroepen van zodra een talentvolle basisspeler tekent bij de organisatie, maar ook wanneer een speler besluit zijn carrière bij de organisatie te beëindigen.

Kans: in het voetbal is dit een goede mogelijkheid om te kunnen scoren. Elke organisatie heeft enorm veel kansen om de talentvolle basisspelers te behouden.

Keeper: de keeper is de laatste kans voor een organisatie om de tegenstander niet te laten scoren. Met enige symboliek zou je dit als het exitinterview kunnen aanzien.

Middenveld: het middenveld kun je vergelijken met alle werknemers die nodig zijn voor een organisatie om hem draaiende te doen houden. Tegelijkertijd zijn dit niet de werknemers die exponentieel bijdragen aan het resultaat van de organisatie.

Overtreding: wanneer een werknemer een regel niet opvolgt, maakt hij of zij een overtreding. Organisaties kunnen echter ook overtredingen maken wanneer zij er niet alles aan doen om de basisspelers te behouden.

Pass: een pass is de bal naar een teamgenoot spelen. Passen zijn dus goed voor de teamprestatie en kan met enige symboliek worden aanzien als teamwork.

Penalty: een penalty is de uitgelezen kans om te scoren. Voor andere organisaties is dit eveneens de perfecte mogelijkheid om bij jou te scoren. In het gunstigste geval stopt de keeper de bal en behoedt hij/zij de tegenstander van te scoren.

Positie: dit is de functie die iemand inneemt. Hieraan gekoppeld heb je het positiespel. Als je dit aan een organisatie koppelt dan heb je alle werknemers op de juiste plek zitten.

Publiekswissel: soms moet je als organisatie een belangrijke werknemer laten gaan. Je kunt hem/haar dan beter met een publiekswissel laten gaan, zodat de kans bestaat dat de werknemer in kwestie nog terug wil komen. Desnoods na een aantal jaar.

Spits: een spits in de ploeg moet scoren. Dit zijn dus de aanvallers. Zij zorgen ervoor dat er bij de tegenstander wordt gescoord. Daarom kun je hun vergelijken met de

Tackle: een tackle kan gevaarlijk zijn voor een voetballer. Voor retentiemanagement betekent een tackle elke mogelijke obstakel die ontweken moet worden.

Voetbalveld: een voetbalveld kan worden vergeleken met een arbeidsmarkt. Binnen de arbeidsmarkt speelt alles zich af.

Wisselspeler: een wisselspeler in de symbolische vergelijking is een werknemer dat als groot talent kan worden bestempeld. Deze werknemer zal op (korte) termijn een basisspeler kunnen worden mits de juiste begeleiding.

Welke voetbaltermen ken jij nog die vergeleken moeten worden met retentiemanagement?


Voor een overzicht van alle voetbaltermen heb ik gebruik gemaakt van deze site.

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] retentiemanagement is al vaker met voetbal vergeleken zie deze en deze blog, maar deze blog bekijkt retentiemanagement vanuit een hele andere kant en speelt in op de […]

  2. […] > Employee Engagement best practices as a team sport. To unlock growth for your company, adopt these best practices in employee engagement. Goed artikel. Ik geloof ook dat er veel gelijkenissen zitten tussen een organisatie en bijvoorbeeld een voetbalploeg. Daarom schreef ik ooit het voetbal ABC van retentiemanagement. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.