het vliegwielmodel van J.J. Phillips
Stap 6: voorspel de waarde (ROI) van een retentiemaatregel

Dit artikel maakt onderdeel uit van het vliegwielmodel van J.J. Philips. Het vliegwielmodel stond destijds centraal in mijn scriptie. Nu staat het centraal in het e-book: Retentiemanagement – een ROI benadering en de reden is simpel. De impact van dit model is namelijk supergroot. In dit zesde artikel leg ik de zesde stap uit: voorspel de waarde (ROI) van een retentiemaatregel.

het vliegwielmodel van J.J. Phillips

het vliegwielmodel van J.J. Phillips

Samenvatting van het vliegwielmodel tot nu toe

We hebben al een hele weg bewandeld in het vliegwielmodel van J.J. Phillips. Ik vat de stappen kort samen. Meet de verloopgegevens is de eerste stap. Dan moeten organisaties een overzicht van alle kosten maken. Vervolgens moeten organisaties onderzoeken wat de meest voorkomende reden van verloop zijn. De vierde stap is het nagaan van mogelijke oplossingen door de organisatie. Deze mogelijke oplossingen zijn afhankelijk van de probleemgebieden, dus de oplossingen moeten worden afgestemd op de noden. Als organisaties al deze stappen hebben ondernomen, dan hebben zij alle informatie in handen om de waarde van een retentiemaatregel te voorspellen.

De Return On Investment berekenen voor de implementatie

In andere woorden: organisaties kunnen de Return On Investment (ROI) gaan berekenen van de meest gepaste oplossing. De ROI berekeningen worden steeds “hotter” in de wereld van Human Resources, maar worden doorgaans gebruikt om postberekeningen mee te doen. Nooit wordt deze methode gebruikt om voorspellingen mee te maken, zelfs niet als de berekening bijna exact dezelfde is, en dat is waar de zesde stap in het vliegwiel over gaat.

Waarom zou een organisatie een voorspelling willen maken?

Een vraag die organisaties zich kunnen stellen is: waarom zou ik dat willen? Er zijn meerdere aantoonbare redenen waarom organisaties dat ook op voorhand zouden moeten berekenen:

 1. het neemt een deel van de onzekerheid weg;
 2. organisaties verkrijgen ondersteunende gegevens zonder bijkomende kosten;
 3. organisaties kunnen achteraf een vergelijking maken;
 4. kostenbesparing;
 5. het kan in lijn met het policy van de organisatie en/of nationale wetgeving liggen.

Wanneer hebben organisaties de mogelijkheid om voorspellingen te maken?

In principe kan er op elk tijdstip en op elk niveau een voorspelling worden gemaakt van de ROI. In de praktijk blijkt echter dat er 5 tijdstippen zijn waarop de variabelen (bvb. accuraatheid en kosten) beter te berekenen zijn. Deze tijdstippen worden hieronder samengevat.

Hoe kunnen organisaties het basismodel gebruiken om de ROI te berekenen?

Er bestaan meerdere manieren om de ROI van een retentiemaatregel te berekenen. Een eerste manier is het uitvoeren van een pilootprogramma. Hier wordt de retentiemaatregel op kleine schaal (meest goedkope manier) uitgevoerd binnenin de organisatie. Als de getoonde resultaten uiteindelijk aanslaan kan de retentiemaatregel worden geïmplementeerd doorheen de hele organisatie. Een tweede manier is door het gebruik maken van data verkregen uit feedback vragenlijsten. Een laatste manier om de ROI van een retentiemaatregel te berekenen is een heus tien stappenplan dat kan worden gebruikt bij duurdere retentiemaatregelen.

Het 10-stappenplan verkort uitgelegd

Dit plan staat hieronder verkort uitgelegd wegens de (economische) project management voorkennis die hier voor nodig is.

01. Ontwikkel de implementatie en impact van de objectieven met zoveel mogelijk specificaties als mogelijk aan de hand van de initiële analyse en assessment noden. Dit betekent dat een organisatie moet nagaan wat zij wil meten om de business draaiende wil houden (meestal verloop).

02. Bereken de maandelijkse verbetering dat de data moeten tonen. Dit is de direct verbonden verbetering aan de oplossing. Dit is de meest moeilijke stap in het stappenplan. Niettemin bestaan er een aantal mogelijkheden om deze gegevens eenvoudig in te winnen (bvb. iemand die een bepaalde retentiemaatregel reeds heeft gezien).

03. Converteer de impact van de business in Euro’s.

04. Ontwikkel de te verwachten jaarlijkse impact voor alles wat een organisatie wil meten (meestal alleen verloop). (= stap 2 maal stap 3 maal 12 maanden)

05. Lange termijn retentiemaatregelen (langer dan 1 jaar) dienen ook berekend te worden.

06. Bereken de totale kosten van een retentiemaatregel. De totale kosten houden dan rekening met:

 • De initiële analyse en het assesseren;
 • De ontwikkeling van de maatregel;
 • De acquisitie van de maatregel;
 • De implementatie en de applicatie;
 • Het onderhoud en monitoren;
 • Het administratieve;
 • De evaluatie en het rapporteren.

07. Bereken de voorziene ROI gebruikmakend van volgende formule: ROI (%) = stap 4 – stap 6 gedeeld door stap 6 maal 100.

08. Gebruik verschillende analyse om meerdere ROI met verschillende waarden van verbetering te krijgen.

09. Ga de ontastbare voordelen na.

10. Communiceer de geanticipeerde ROI berekeningen met de nodige voorzichtigheid.

Dit artikel is een hele boterham, maar als organisaties bovenstaande schema’s en modellen volgen hebben zij alle informatie in handen om de juiste retentiemaatregel te kiezen. Zijn er al organisaties die ROI berekeningen maken al dan niet voor retentiemanagement?

[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt u aan de slag met ROI berekeningen voor uw retentieoplossingen? Ga dan naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]

6 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] het vorige artikel heb ik uitgelegd hoe organisaties de ROI kunnen berekenen van hun retentiemaatregelen. Voor zij die de blog waarom moeten organisaties hun systematisch ROI-model hanteren hebben […]

 2. […] kwijtgespeeld. Organisaties die gebruik maken van het vliegwielmodel kunnen door middel van een pilootproject perfect zien wat de return on investment gaat zijn van een bepaalde te implementeren […]

 3. […] Maar om als HR business partner inzicht te krijgen in de HR analytics moeten de data in orde zijn. Pas wanneer dat het geval is kan het HR-beleid de organisatie op een krachtige manier ondersteunen. In principe werkt het toepassen van HR Analytics volgens een ladderprincipe. Tenminste dat zegt Jeremy Shapiro. Als de data in orde zijn kun je bepalen waar actie noodzakelijk is en welke activiteiten de grootste impact hebben op de organisatie. Deze manier van denken komt ook terug in het vliegwielmodel van J.J. Phillips. Denk maar aan het stellen van prioriteiten en het ROI-proces. […]

 4. […] acties moeilijk onder andere omwille van bovengenoemde redenen. Organisaties moeten weten wat de ROI gaat zijn van dergelijke […]

 5. […] zal leveren aan het behoud van werknemers, biedt het vliegwielmodel een geniale optie, namelijk het voorspellen van de waarde van de retentiemaatregel. Hiernaast bestaan nog twee andere manieren om de return on investment (ROI) te berekenen. De […]

 6. […] updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginVorige week schreef ik nog over hoe een organisatie de waarde van een retentiemaatregel kan voorspellen. Vandaag maak ik een start met de voorlaatste stap in het vliegwielmodel van J.J. Philips, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.