het vliegwielmodel van J.J. Phillips
Stap 5: stem de maatregel af op de noden

Dit artikel maakt onderdeel uit van het vliegwielmodel van J.J. Philips. Het vliegwielmodel stond destijds centraal in mijn scriptie. Nu staat het centraal in het e-book: Retentiemanagement – een ROI benadering en de reden is simpel. De impact van dit model is namelijk supergroot. In dit vijfde artikel leg ik de vijfde stap uit: stem de maatregel af op de noden.

het vliegwielmodel van J.J. Phillips

het vliegwielmodel van J.J. Phillips

Op deze site staan de zeven meest voorkomende redenen van vertrek uitgelegd, waarvan de manager het probleem of de oplossing? de laatste was. In elk van deze blogs kwamen zowel grote als kleinere redenen van verloop aan bod. Nu is het echter tijd om het een en ander te gaan structuren zodat we naar een oplossingen kunnen gaan werken.

De oplossing moet rekening houden met eerder vergaarde informatie

Hoewel elke reden van vertrek er één te veel is, kan een organisatie, omwille van meerdere redenen, niet voor elke vertrekreden een oplossing bedenken. Afhankelijk van de grootste problemen binnenin de organisatie zal een organisatie opteren voor een bepaalde oplossing. Hiervoor moet men uiteraard de meest voorkomende vertrekredenen in het achterhoofd houden, maar ook het overzicht van alle kosten dat al eerder is gemaakt.

Verwerk de informatie en stel prioriteiten

Als alle verkregen informatie is verzameld en verwerkt kunnen er prioriteiten worden gesteld. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. De moeilijkheid ligt in het adresseren van inconsequenties (bvb. verschillende schaalindelingen) evenals het toekennen van een zwaarte aan een bepaalde bron (bvb. is dit waardevolle informatie?). Er bestaan meerdere manieren om deze inconsequenties tegen te gaan bijvoorbeeld door het inschakelen van een expert. Voor het toekennen van een zwaarte moet er worden nagekeken hoeveel verloop er door welke reden is gebeurd.

Is er de noodzakelijke consensus?

Uiteindelijk is alle informatie verwerkt en zijn er prioriteiten gesteld. Hier dient binnenin de organisatie een consensus over te bestaan. Alleen op deze manier kunnen alle verantwoordelijke partijen het verloop terugdringen d.m.v. een strategisch retentiebeleid.

Presenteer de prioriteitenlijst

In de veronderstelling dat het management niet hands-on wordt ingezet, zal een organisatie de uitkomsten moeten presenteren aan het management. Dit wordt het beste gedaan in een visuele vorm (bvb. in een taartdiagram, ene trendtabel of een Pareto-tabel) met de nodige uitleg door diegene met verantwoordelijk inzake het retentiebeleid. Een organisatie kan er ook voor opteren om een maandelijks overzicht te krijgen en dan wordt het best gebruik gemaakt van trend tabellen.

De afstemming van de retentiemaatregelen t.o.v. de noden

Met al deze informatie en de goedkeuring van het management, kan een organisatie beginnen met het matchen van oplossingen naar de noden van een organisatie. De theorie geeft hierbij een aantal principes:

  • Een oorzaak is niet automatisch te vertalen in een oplossing/maatregel;
  • Sommige oplossingen/maatregels zijn te duidelijk;
  • Oplossingen/maatregels bestaan er in verschillende grootten;
  • Het ontwerp van de oplossing/maatregel is cruciaal;
  • Sommige oplossingen/maatregels nemen veel tijd in beslag;
  • Oplossingen/maatregels moeten prioritair worden geïmplementeerd.

Houdt rekening met een aantal variabelen

Voordat men echter echte oplossingen gaat implementeren die het gewenste en het maximale resultaat behalen, moet een organisatie rekening houden met een aantal variabelen. Dit op zowel lange termijn als korte termijn kosten (bvb. bonus systeem implementeren kost weinig in het begin, maar kan op termijn zeer veel kosten). Bijvoorbeeld de verwachte ROI  en de verwachte tijdspanne van de implementatie (snelle oplossingen versus lange termijn oplossingen). Dit kan worden samengevat in een matrix diagram.

Houdt rekening met mogelijke problemen

Tot slot moeten organisaties ook rekening houden met mogelijke problemen. Bijvoorbeeld mismatchen die ontstaan of te veel oplossingen tegelijkertijd willen implementeren. Dit moeten organisaties vermijden. Dit kunnen zij doen door regelmatig, en het liefst zo vroeg mogelijk, nagaan of de oplossing match met de nood. Hiervoor kan het beroep doen op de originele bron van de gegevens/data en de metingen opnieuw te doen.

[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt u aan de slag met het implementeren van oplossingen? Ga dan naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] stap 5: stem de maatregel af op de noden […]

  2. […] Het stellen van prioriteiten acht ik daarom een zeer belangrijke stap in het vliegwielmodel. De grootste probleemgebieden dienen aangepakt te worden, want anders is het dweilen met de kraan open. Daarbovenop moeten organisaties opteren voor een kwalitatieve aanpak in plaats van kwantitatieve oplossingen. Om er zeker van te zijn dat een oplossing kwaliteitsvol is en daadwerkelijk een bijdrage zal leveren aan het behoud van werknemers, biedt het vliegwielmodel een geniale optie, namelijk het voorspellen van de waarde van de retentiemaatregel. Hiernaast bestaan nog twee andere manieren om de return on investment (ROI) te berekenen. De tweede mogelijkheid ligt in het berekenen van de waarde na de implementatie van de retentiemaatregel. De derde, en laatste mogelijkheid, is wat het vliegwielmodel eigenlijk oppert en omvat beide berekeningen. Mijn inziens schuilt hier de kracht van het model. Dit is dé essentie. Hier levert het model een meerwaarde voor Human Resources. […]

  3. […] door de organisatie. Deze mogelijke oplossingen zijn afhankelijk van de probleemgebieden, dus de oplossingen moeten worden afgestemd op de noden. Als organisaties al deze stappen hebben ondernomen, dan hebben zij alle informatie in handen om de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.