Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Het vliegwielmodel en HR Transformation gecombineerd

Het boek HR Transformation van Dave Ulrich is van ongeschatte waarde. Ulrich pleit al jaren voor een meer strategisch HR ofwel HR als strategische business partner en heeft hier meerdere boeken over geschreven. In het boek HR Transformation vat Ulrich eigenlijk al zijn kennis samen en legt hij uit hoe HR departementen een meerwaarde kunnen leveren aan de business.

een strategisch HR in de maak

Eén van de redenen waarom ik een aantal jaar geleden een thesis over retentiemanagement heb geschreven is om HR meer strategisch te laten zijn. Want alleen een strategisch HR verdient een plek aan de directietafel en ik had de indruk dat HR professionals niet goed wisten op welke manier zij proactief waarde konden leveren aan de organisatie. Er bestaan dan ook meer dan 10 redenen waarom HR nooit strategisch zal worden.

het vliegwielmodel gecombineerd met Ulrich zijn denken

Toentertijd had ik geen enkel van Ulrich boeken gelezen, maar wel veel over hem gehoord en gelezen. Nu met terugwerkende kracht besef ik dat ik Ulrich veel meer tot zijn recht had moeten laten komen in mijn thesis. In die zin dat beide modellen elkaar beïnvloeden. Het is zelfs zo dat er een aantal linken bestaan tussen Ulrich zijn opvattingen en mijn interpretatie van het vliegwielmodel.

2 concrete voorbeelden

Een voorbeeld: fase 2 van Ulrich zijn stappen zegt dat HR de uitkomsten van de transformatie moet bepalen. Hoewel het daar om het HR-departement zelf draait moet HR in het vliegwielmodel ook uitkomsten bepalen bijvoorbeeld voor het verlooppercentage.

Een ander voorbeeld: in beide modellen staat de verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid centraal. De zogenaamde accountability is essentieel om de modellen te doen laten werken.

het vliegwielmodel heeft Ulrich nodig

Doordat beide modellen elkaar beïnvloeden kan het structurele denken van Ulrich en zijn ideeën over hoe HR departementen getransformeerd moeten worden perfect worden gecombineerd en zelfs geïntegreerd kunnen worden met het vliegwielmodel van J.J. Phillips. Hiermee bedoel ik dat een organisatie die (pro)actief met retentiemanagement aan de slag gaat een transformatie heeft moeten ondergaan zoals Ulrich die heeft beschreven. Anders kan een HR-departement nooit de meerwaarde leveren die het voorop heeft gesteld.

Een combinatie van het vliegwielmodel en Ulrich zijn denken kan dus leiden tot een strategische business partner voor HR. Zie jij nog andere mogelijkheden waarop beide modellen met elkaar gecombineerd kunnen worden?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] van HR maar van de hele organisatie. Echter HR kan het retentiebeleid wel zien als een uitdaging en aangrijpen om meer strategisch te worden door gebruik te maken van het vliegwielmodel. Om dit te doen slagen moet een organisatie […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.