Categorie Trends (retentie-management.com)
Het verliezen van het netwerk van de medewerker

Het verliezen van het netwerk van de medewerker is het verlies van sociaal kapitaal. Dit wordt uitgelegd als:

Sociaal kapitaal is de accumulatie van middelen die het gevolg zijn van sociale interacties door persoonlijk en zakelijk netwerken. Deze middelen omvatten ideeën, kennis, informatie, mogelijkheden, contacten en referrenten, alsmede vertrouwen, vriendschap en goodwill.

Elke werknemer heeft dus zijn/haar eigen netwerk van mensen om zich/haar heen. Als een werknemer dus vertrekt dan kan het zijn dat zijn netwerk ook mee vertrekt. Bijvoorbeeld: belangrijke contactpersonen bij even belangrijk klanten.

Voeg daaraan toe dat de babyboomers de arbeidsmarkt eerdaags verlaten en er nieuwe, jongere, generaties als Y en binnenkort ook Z die de markt als een “groentje” betreden en men weet dat het over een gevoelig onderwerp gaat!

Organisaties besteden nu vaak te weinig tijd hebben aan een goede interne socialisatie (met bijbehorende overdracht van kennis). Net daarom zouden organisaties programma’s moeten opzetten die dit kennisverlies tegengaan.

In het artikel worden daarom een aantal proactieve maatregelen kunnen nemen:

Vraag om introducties. Vraag de vertrekkende medewerker om een lijst op te stellen met belangrijke verkopers, dienstverleners en andere contacten, samen met wat achtergrondinfo en contactgegevens. Loop samen door die lijst heen en bepaal welke contactpersonen je het beste samen kunt bellen en bij welke personen een introductie per e-mail volstaat.

Het eerste punt lijkt mij logisch. Als maar één werknemer contacten heeft met de belangrijkste klant van de organisatie dan komt een vroegtijdig vertrek des te harder aan. Collega-werknemers of direct leidinggevende moeten daarom om introducties vragen. Desnoods met de nodige follow-up tijdens vakanties te voorzien als argument.

Promoot netwerken. Dat is niet alleen voor het salesteam weggelegd. Stimuleer juist dat iedereen netwerkt. Zo wordt ‘het risico’ gespreid. Geef ook ruimte en middelen om te netwerken en geef zelf het goede voorbeeld. Geef acte de presence bij bijeenkomsten van branche- en beroepsorganisaties.

Ook dit punt lijkt mij een logische oplossing. Van zodra iedereen netwerkt ontstaan er kruisbestuivingen en zogenaamde meerdere invalshoeken bij organisaties, klanten en andere partijen. Iedereen kent altijd wel iemand. Dat is ook de reden waarom Linkedin zo goed werkt, maar dat is iets anders. Behalve deze kruisbestuivingen kunnen er ook nieuwe markten worden aangeboord dankzij de nieuwe contacten.

Het lijkt mij evident dat dergelijke strategieën worden opgenomen o.a. in het HR-beleid. Zeker of juist met het oog op de uit-de-arbeidsmarkt-vertrekkende generatie!

Het originele artikel vindt u hier. Ik heb mijn inspiratie echter van het webblog P&O Actueel gehaald.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Het verliezen van het netwerk van de medewerker Engagement Platforms Must Enable Co-creation […]

  2. Diversiteitbeleid zorgt voor meer creativiteit | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] noem ik mijn eigen onderwerp retentiemanagement, maar ik denk ook aan kennisdeling en het voorbestaan van de organisatie. Waar denken jullie nog […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.