Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Het Tom Sawyer effect

Daniel Pink (weer hij) spreekt over het Tom Sawyer effect in zijn boek Drive. Dit boek is al eens eerder besproken op deze site. Echter vandaag wil ik dieper ingaan op het Tom Sawyer effect.

Tom Sawyer het personage

Het Tom Sawyer effect is vernoemd naar het gelijkaardige personage Tow Sawyer in de boeken van Mark Twain.  In het verhaal moet hij het hek van zijn tante verven. Uiteraard heeft Tom hier geen zin, maar als zijn beste vriend Ben hem vertelt hoe vervelend hij het vindt voor Tom, weerlegt Tom dit door te vertellen hoeveel innerlijke vreugde hem dit geeft. Ben wil hierop volgend Tom helpen en betaalt er zelfs een appel voor. Later in het verhaal komen ook zijn buurtgenootjes waardoor het hek zeer snel is geverfd en Tom veel appels heeft verdiend.

Het Tom Sawyer effect

Bovenstaande is natuurlijk een ludiek voorbeeld dat in de realiteit van nu moeilijk zal opgaan.  Het omgekeerde zal veel eerder waar zijn: Tom Sawyer die appels aan Ben en zijn buurtgenootjes betaalt om voor hem het hek van zijn tante te schilderen. Ik durf mijn hand echter in het vuur te steken dat de anderen dan veel minder geneigd waren om het hek voor Tom te gaan schilderen. Dus zegt Daniel Pink:

that extrinsic rewards can turn play into work.

Het Tom Sawyer effect in de realiteit

Neem bijvoorbeeld mensen uit de creatieve sector. Het traditionele motiveren met carrot-and-stick werkt hier niet en kan zelfs averechts werken. Er moet aan minimumvoorwaarden (per individu verschillend) worden voldaan, maar naarmate mensen hiervoor meer betaald krijgen, blijkt niet alleen de intrinsieke motivatie af te nemen, maar ook de prestaties en creativiteit. Probeer als grafisch designer maar eens verplicht creatief te zijn tussen 09.00 en 17.00 uur.

Bovendien gaan we er ons minder altruïstisch door gedragen. Zo blijken mensen minder genegen om bloed te doneren tegen betaling dan op basis van vrijwilligheid. Met andere woorden: door financiële prikkels komt de intrinsieke behoefte om goed te doen in de verdrukking, terwijl die drang voor veel mensen juist de belangrijkste reden is.

Psychologische verklaring

Dit is psychologisch te verklaren

Beloningen kunnen een interessante baan transformeren tot een vervelende verplichting. Mensen zijn immers gewend om betaald te worden voor werk dat niet leuk is.

Waarom belangrijk voor retentiemanagement?

Het motivatievraagstuk is van levensbelang voor retentiemanagement. Van zodra een organisatie hun werknemers voldoende kan motiveren hoeven zij zich geen zorgen meer te maken dat zij de organisatie (vroegtijdig) zullen verlaten. Als een organisatie het motivatievraagstuk voor haar organisatie kan oplossen heeft zij de spreekwoordelijke sleutel tot succes in handen. Echter het is een gegeven dat dit vraagstuk niet eenvoudig is op te lossen, want anders zouden er veel succesverhalen de ronde doen. De moeilijkheid is dat er geen “magic bullet” of een zogenaamde loper bestaat (naar het hart van de werknemer) voor alle sloten.

Welke voorbeelden hebben jullie? En zien jullie nog andere mogelijke verklaringen? In welke mate denken jullie dat het motivatievraagstuk deel uit maakt van retentiemanagement?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?[/box]

2 antwoorden
  1. Elke
    Elke zegt:

    Intrinsieke motivatie (IM) speelt volgens mij een heel belangrijke rol in retentiemanagement. En IM bereik je niet met loonsopslag. Volgens mij wel door betrokkenheid en erkenning te tonen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.