Categorie Lectuur (retentie-management.com)

Het Talentalfabet (boekreview)

Het talentalfabet geeft de meest recente stand van zaken op het gebied van talentmanagement. Zij hebben er voor gekozen om met de 26 letters van het alfabet niet alleen beschrijvingen maar ook oplossingen te bieden. Slagen de auteurs in hun opzet?  

Het Talentalfabet

4 auteurs

Aan het talentalfabet hebben 4 auteurs meegewerkt. In dit geval zijn dat Richard van der Lee, Pieter Taffijn (initiatiefnemers van de Alfabetboeken) en co-auteurs Mariëlle Sonnenberg en Helma van den Berg. Elke auteur geeft vanuit zijn/haar expertise inzicht op het begrip talent in combinatie met een letter. Hun doel is om je over talent te laten nadenken. Hoe herkent u talent? Wat kunt met talent? En wat levert het op?

26 hoofdstukken

Antwoorden krijg je niet kant-en-klaar op je bord. Het talentalfabet is opgebouwd uit 26 korte verhalen. Er zitten immers 26 letters in het alfabet. Dat maakt de hoofdstukken goed leesbaar. Een beetje boekworm leest het boek in een paar uur uit. Daar zit meteen de kracht en/of het manco van dit boek. Het is geen standaard managementliteratuur. Het zijn veel eerder 26 goed onderbouwde, soms theoretische en soms praktische, opiniërende blogartikelen.

Marketingtechnisch geniaal!

Kiezen om het alfabet te gebruiken in een boek is marketingtechnisch zeer slim gezien. De mogelijkheden zijn immers legio. Hier schuilen echter ook een gevaren in. Het talentalfabet boek is het eerste boek in de reeks van alfabetboeken, maar in welke mate gaan de boeken overlap kennen? Hoe kan een alfabetboek over leiderschap niet over talent gaan?

De beperking van de letters?

Bij het lezen van het talentalfabet boek moest ik spontaan aan Theo Maassen denken. In één van zijn voorstelling laat hij zich uit over liefdesliedjes. Hij zegt dat het wel heel toevallig moet zijn willen al jouw moeilijk-onder-woorden-te-brengen gevoelens rijmen op elkaar. Een ander gevaar is dus de beperking van de letters. Hoeveel woorden ken je met een Q? En hoe maak je het onderscheidt tussen twee woorden dat bijvoorbeeld met de letter B beginnen?

Mening van Lodi Planting

De opbouw van het boek laat het niet toe om inhoudelijk een mening te vormen. De onderwerpen, inzichten en manier van schrijven zijn te divers. Met sommige dingen ben je het dus radicaal (on)eens. Dat maakt dat je het op andere (bovenstaande) punten gaat beoordelen. Veel van mijn bedenkingen zullen in de nabije toekomst duidelijk worden. Ik gun het mijn goede vriend Richard van der Lee, maar ik vrees dat de boeken te veel op elkaar zullen gaan lijken en/of te geforceerd zullen overkomen!

Wilt u dit boek kopen? Surf dan naar: http://www.webshopdealfabetboeken.nl/ of gebruik de volgende link (managementboek.nl) 

4 antwoorden
 1. The Century of talent
  The Century of talent zegt:

  Beste Lodi,

  Dank je wel voor het schrijven van de recensie. Zoals jij aangeeft is het doel van het boek om de lezers over talentontwikkeling na te laten denken (vanuit de kracht van de diversiteit van de auteurs)? Ik ben benieuwd of het doel is bereikt.

  Nog even een korte terugkoppeling m.b.t. de bedenkingen. Terechte opmerkingen, wat je nooit helemaal kan voorkomen. Maar het heeft sowieso onze aandacht. Wij zijn hier bijvoorbeeld samen met de uitgever vrij scherp op qua redactie. Daarnaast wordt hier ook weer gebruik gemaakt van de kracht van diversiteit. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat ieder boek weer een ander auteursteam heeft, waarbij voor de volgende vijf titels in totaal 17 auteurs deelnemen met expertise in o.a. psychologie, executive coaching, interimmanagement, communitybuilding,management, wetenschappelijk, stresspreventie, etc.

  En over de Q: Gebleken is dat deze letter een inspiratiebron is om out of the box te denken over het onderwerp van de betreffende titel en wij laten de beoordeling van het resultaat voor de komende titels (Het Sollicitatiealfabet in februari 2014 en Het Leiderschapsalfabet in april 2014) graag jou over :-) ).

  Nogmaals dank en ik ben benieuwd naar jouw recensie van mijn nieuwe boek De Laptop op Tafel

  Gr Richard

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Goed dat jullie hier scherp naar kijken. Ik ben benieuwd naar de volgende titels en het boek De Laptop op Tafel zal ook hier worden besproken. Heb het gelezen, maar moet het nog samen vatten. Het zal volgend jaar verschijnen!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] van Lodi Planting over het boek Het Talentalfabet, welke eerder is gepubliceerd op de site Retentie-management.com. Het boek dat onlangs is verschenen en voorloper is van de serie De Alfabetboeken, waarvan het […]

 2. […] is het tweede boek (Het Talentalfabet en De laptop op tafel) dat ik heb gelezen van Richard van der Lee. Van der Lee is een meester in […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.