Categorie Trends (retentie-management.com)

Het stayinterview. Een simpele truc om je beste mensen te behouden

Er zijn voldoende redenen om aan retentiemanagement te doen, maar vaak wordt gedacht dat dit moeilijk is. Daarom in deze blog één simpele truc zodat je jouw beste mensen kunt behouden.

Mensen komen en gaan

Binnen bedrijven is het een komen en gaan van mensen. Dit is een wetmatigheid. Deze is niet goed noch fout. Maar het is voor bedrijven belangrijk dat ze dit(h)erkennen. Meer nog dat zij inzicht hebben in het totale percentage personeelsverloop en dat zij inzicht hebben in de analytics hieromtrent. Wie gaan er weg? Waarom gaan zij weg? Welke verbanden kunnen we leggen? Wat zijn strategische oplossingen?

Een strategisch retentiebeleid

De antwoorden op bovenstaande vragen zouden vastgelegd moeten worden in een beleid. Dit strategisch retentiebeleid is vervolgens datgene de bedrijven uitvoeren. Zij zouden zich hierbij niet moeten laten leiden door economische cyclussen noch de zogenaamde war for talent. Zij moeten dit opstellen en uitvoeren omdat zij geloven in de kracht van hun medewerkers. Zij moeten geloven dat de mensen het verschil maken in elke economische situatie.

Oplossingen voor elke situatie

Aan de hand van een strategisch retentiebeleid kunnen bedrijven oplossingen bedenken voor hun personeelsverloop. Oplossingen die verder gaan dan het spreekwoordelijke schouderklopje. Via analytics zijn zij zelfs in staat op voorspellingen te doen en daadwerkelijk pro-actief te handelen bij hun verloopproblematieken. Maar ook zonder deze analytics kunnen zij hun talent behouden ongeacht de economische situatie.

Waarom blijft iemand?

Maar het opzetten van een strategisch retentiebeleid is niet simpel. Dit vraagt uitzonderlijke inzichten en een behoorlijke expertise. De simpele truc is wel: vragen waarom iemand blijft. Het zogenaamde stayinterview heeft in Europa nog geen potten kunnen breken en dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Het stellen van de simpele vraag waarom iemand blijft geeft de organisatie nochtans zoveel waardevolle informatie.

Het stayinterview

Informatie waarmee bedrijven aan de slag kunnen. In die zin dat zij hun strategisch retentiebeleid vorm kunnen geven of op het punt stellen. Ook kunnen zij oplossingen bedenken om het ongewenste personeelsverloop terug te dringen. Daarnaast kunnen zij dankzij het stayinterview hun processen, structuren en diversen bijsturen om een geoliede machine te worden.

Een stayinterview voeren

Een stayinterview voeren is simpel. Het is namelijk (nog) geen officieel gesprek. Het is meer een typische conversatie die aan het koffieapparaat wordt gevoerd. Hoewel het een simpel gesprek is zijn de voordelen niet te onderschatten. De medewerker ervaart een zeer persoonlijke contact. Hij heeft het gevoel dat er echt naar hem wordt geluisterd. Dit duurt net zolang tot dat jij zijn vertrouwen schaadt of niets met de verkregen informatie doet.

Voert u al stayinterviews?

Maar het lijkt me een evidentie dat je wel iets met de verkregen informatie wilt doen. Niet alleen om het verloop te verminderen, maar ook om nieuwe talentvolle medewerkers te rekruteren of in elk geval de informatie te gebruiken in al je vormen van arbeidsmarktcommunicatie. Het stayinterview legt immers de sterke kanten van je bedrijf bloot.

Waar wacht je nog op? Voer jij al stayinterviews? Laat het me weten in de comments!

2 antwoorden
 1. Ad de Beer
  Ad de Beer zegt:

  Eerlijk gezegd is dit ongelofelijk! De kern van echt HRM is weten wat medewerkers beweegt, hoe ze zich voelen, wat ze kunnen en willen. En daar gaan we dus een nieuw instrument voor verzinnen? Het moet echt niet gekker worden.
  Enig idee waarom veel mensen vinden dat personeelszaken overbodig is? Nou, omdat ze druk, druk, druk zijn met zinloze rituelen die ergens rond 1954 verzonnen zijn. En natuurlijk niet te vergeten mensen te vermoeien met dieet- , psychologisch en sport-advies, waarbij we de heksenjacht op pesters en gepesten niet over het hoofd moeten zien.
  Waarom gaan mensen weg? Omdat ze het niet naar hun zin hebben! Waarom hebben ze het niet naar hun zin? Omdat ze hun competenties niet optimaal kunnen inzetten en gedwongen worden dingen te doen die ze niet kunnen en/of willen.
  En daar gaan we nu analytics (weer zo’n hype) op los laten om iets te onderzoeken wat je al jaren geleden had moeten weten.
  Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn vakgenoten!

  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Ik ben het vandaag 100% met je eens en voel met je mee! Weten wat er reilt en zeilt is de basis van elke HRM-er. Tenminste dat zou het toch moeten zijn!

Reacties zijn gesloten.