Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Het psychologisch contract staat meteen al onder druk

In de lijst van meest voorkomende redenen van verloop staan “de functie of werkplek is niet zoals verwacht” en “mismatch tussen functie en persoon”. Om die reden schrok ik van volgende quote:

Bijna de helft van de Europese werknemers vindt dat zijn werkgever een te rooskleurig beeld schetst over de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Slechts één op de vijf vindt dat het werkgeversimago overeenkomt met de werkelijkheid.

Op deze manier wordt het vertrouwen en het psychologisch contract al in een pril stadium onder druk gezet. Dit zou zelfs kunnen leiden tot de start van het disengagement proces.

Nu blijkt uit onderzoek van Stepstone dat:

Niet alle werknemers vinden het een probleem dat het imago van hun werkgever afwijkt van de werkelijkheid; 27 procent zegt dat anders niet slechter is.

Tegelijkertijd toont het onderzoek dus aan dat 73% iets anders vindt.

Maar waarom zouden organisaties niet open en eerlijk communiceren over hun situatie? Eerlijkheid, authenticiteit en integriteit zijn waarden van deze eeuw. Met het oog op de arbeidskrapte kunnen organisatie mijn inziens beter open en eerlijk communiceren. Uiteindelijk gaat het ook om het merk van de organisatie en daarom moeten organisaties een goed geolied proces hebben als het gaat om de werving, selectie en de socialisatie. Heeft jouw organisatie dat?

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hootsen dat organisaties hier te weinig aandacht aan besteden waardoor het gevaar bestaat dat het psychologisch contract meteen onder druk komt te staan met een mogelijk vertrek tot […]

  2. […] mijn blog het psychologisch contract meteen al onder druk ga ik dieper in op het psychologische aspect van verwachtingen waarmaken. Dit is een element in het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.