Categorie Tips (retentie-management.com)

Het ontslaggesprek: uitstroom managen betekent ook mensen ontslaan

Uitstroom managen als een Beste Werkgever betekent ook dat u af en toe iemand ontslaan. That’s part of the business in elke economische context, maar toch bestaan daar verschillen in. De economische context is echter van ondergeschikt belang hoe het ontslaggesprek gevoerd moet worden. Wat de rol van de economische situatie is, hoe u het ontslaggesprek voert en welke tips experts u kunnen geven leest u hieronder.

De economische context

De economische context speelt een belangrijke rol waarom iemand wordt ontslagen. In economisch onzekere tijden is de meest voorkomende anno 2013 een reorganisatie of massaontslag. Maar ook in economisch florerende tijden moet u soms iemand ontslaan, omdat deze medewerker niet voldoet aan uw verwachtingen of ondermaats presteert. Waar de economische context geen rol speelt is de manier waarop u het ontslaggesprek moet voeren.

Hoe voert u het ontslaggesprek?

Elke HR professional die het Human Capital als de belangrijkste goed binnen een organisatie beschouwt zal deze vorm van uitstroom goed willen managen. Op het onafhankelijk kennisplatform voor het binden en boeien van personeel schreef ik een blogreeks over hoe u een ontslaggesprek voert met een werknemer? In deze blogreeks werden de basisbeginselen besproken. Ook werd er uitgelegd welke voorbereidingen er getroffen moeten worden, welke fasen een ontslaggesprek kent en wat de grootste valkuilen zijn van een ontslaggesprek.

Tips bij het ontslaggesprek

In de blogreeks ontbrak het echter aan een lijstje met tips. Hieronder licht ik daarom een aantal tips toe die ik van experts op het gebied van het ontslaggesprekken online heb teruggevonden.

 • De juiste toonzetting is zeer belangrijk. Leidt het gesprek dus niet in met een positieve noot en een goede sfeer.
 • De voorbereiding kent een aantal stappen. Denk op voorhand goed na wat u de medewerker wilt zeggen. Lees ook: het voorbereiden van het ontslaggesprek.          
 • Val met de deur in huis. Laat de koetjes en kalfjes achterwege en kom snel to-the-point.
 • Geef ruimte. De medewerker moet de mogelijkheid krijgen om te ventileren.
 • Maak het persoonlijk, maar niet té. Deze tip staat ook beschreven bij de grootste valkuilen van een ontslaggesprek.
 • Leef u in. Laat de emoties over u heen komen en neem deze zeker niet persoonlijk, maar toon uw betrokkenheid.
 • Vat het samen. Herhaal kort de belangrijkste argumenten.
 • Bespreek vervolgacties. Geef duidelijk aan wat u verwacht van de medewerker.
 • Doe aan nazorg. Wat de medewerker zegt hoeft niet overeen te komen met hetgeen dat hij voelt. Biedt daarom nazorg aan. Dat is ook de vijfde fase van het ontslaggesprek.
 • Luister en probeer geen advies te geven. U bent niet in de positie om te oordelen over iemand ander zijn ontslag (zelfs niet wanneer u ooit zelf ontslagen bent).
 • Vermijd goedbedoelde dooddoeners. Deze boodschappen kunnen snel in het verkeerde keelgat schieten. De pil vergulden zoals Jacqueline Landman het omschreef.
 • Ontslag mag geen verassing zijn. Een HR professional moet minpresteerders of berichten over de slechte papieren van een organisatie reeds moeten hebben laten doorschemeren. Sterker nog. Deze minpresteerders moeten zelf ook weten dat ze niet optimaal werken.
 • Laat het gesprek voeren door een (HR) professional. Deze tip komt ook naar voor in de basisbeginselen van het ontslaggesprek.

Voor meer blogs over het ontslaggesprek kunt u op de hyperlink klikken. Daar vindt u de beste blogartikelen over het ontslaggesprek terug.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.