Categorie Trends (retentie-management.com)
het Nieuwe Werken is zoals leren lopen

Er zijn een aantal eigenschappen die noodzakelijk zijn om het Nieuwe Werken te doen slagen. Een van die eigenschappen is het hebben van vertrouwen. Het hebben van vertrouwen is één van de belangrijkste eigenschappen die managers moeten hebben bij het Nieuwe Werken. Als het personeel geen vertrouwen krijgt hoe kan het dan ooit zelfstandig en verantwoordelijk worden (gehouden)?

het Nieuwe werken is net als leren lopen

Is dit niet net zoiets als leren lopen? Ouders willen niets liever dan hun kleine zo snel mogelijk leert lopen, maar tegelijkertijd zijn ze bang de hun kleine zich zeer doet. Om deze laatste reden houden ouders vaak het handje vast van hun kleine zodat het zich geen pijn kan doen en toch kan leren lopen. Maar uiteindelijk blijkt dat kinderen veel sneller leren lopen als zij zich ook af en toe pijn doen door te vallen. Anderen daarentegen kunnen inderdaad altijd de hulp van hun ouders gebruiken.

heeft het personeel wel vertrouwen?

Het is echter niet eerlijk om alles op de manager/ouder te steken. Ook langs de kant van het personeel of het kind bestaan er vaak grote twijfels. Hetzelfde geldt mijn inziens bij het Nieuwe Werken. Het personeel twijfelt of hun organisatie wel klaar is voor het Nieuwe Werken. Slechts 2 op 10 denkt dat dit namelijk het geval is zo blijkt uit een onderzoek van Kluwer Opleidingen.

het Nieuwe werken draait om vertrouwen

Maar hetzelfde geldt evengoed voor een organisatie. Er zijn werknemers die perfect met de nieuw verkregen vrijheid kunnen omgaan en de resultaten en deadlines keer na keer behalen. Dit zijn werknemers die weten hoe zij verantwoordelijk met hun gekregen vrijheid moeten omgaan. Zij houden ervan om op basis van resultaten te worden afgerekend en niet op basis van het aantal aanwezige kantooruren.

heeft jouw manager voldoende vertrouwen?

Deze lange inleiding dient om te komen tot de conclusie die ik las uit een onderzoek van Berenschot over het Nieuwe Werken. Daaruit blijkt namelijk dat managers moeite hebben met het verlies van controle en grip op hun personeel. In andere woorden: managers vinden het moeilijk om hun personeel te vertrouwen bijvoorbeeld wanneer zij niet meer op kantoor werken, maar van thuis uit of op flexplekken.

het niet hebben van vertrouwen is grootste knelpunt

Dit verlies van controle staat gelijk aan het “minder” hebben van vertrouwen in het personeel en is het grootste knelpunt bij de doorvoering van het Nieuwe Werken.  Zoals gezegd staat het hebben van vertrouwen centraal bij het Nieuwe Werken. Als dat ontbreekt dan heeft het project het Nieuwe Werken weinig kans op slagen. Elke organisatie zou daarom moeten bepalen of zij daadwerkelijk klaar zijn voor het Nieuwe Werken of dat zij liever het handje vasthouden net zoals met het leren lopen.

Een paradigmaswitch is noodzakelijk

Volgens Frans van Rooij moeten organisaties een paradigmaswitch ondergaan. Een switch van het Ouden Denken naar het Nieuwe Werken die is gebaseerd op een viertal elementen.

“1. Command versus Verantwoordelijk

Tegenover instructies aan iemand geven hoe hij / zij het werk dient uit te voeren, komt ‘verantwoordelijk’ te staan: de persoon weet zelf zeer goed hoe het werk uitgevoerd dient te worden. Men is vakkundig, men voelt zich verantwoordelijk voor het resultaat.

2. Control versus Vertrouwen

Vertrouwen en controle is opgeteld een soort constante factor. Vertrouw ik iemand voor 10%, dan controleer ik die persoon voor 90%. Vertrouw ik daarentegen iemand volledig, dan controleer ik minimaal. Ik laat de ander los: ik delegeer.

3. Communicatie versus Verbinding

Bij Het Oude Denken sturen wij berichten rond, liefst cc zodat ieder weet wat er is afgesproken. Bij #HNW weten wij elkaar te vinden, we voelen ons verbonden met elkaar. Samen zijn wij sterker, samen komen wij verder, samen zijn wij sneller.

4. Intelligentie versus Vrijheid

Bij Het Oude Denken is de baas een belangrijke persoon: men doet wat de baas zegt, men volgt. Bij #HNW zorgt de vrijheid die men voelt voor inspiratie: wie het weet, mag het zeggen. Tezamen komt men dan aanvullend op elkaar in een flow. Dat geeft een enorme energie, dat zorgt ervoor dat men geïnspireerd met de gewenste activiteiten bezig is om tot mooie resultaten te komen.”

het Nieuwe Werken is zijn hype voorbij

46% van de ondervraagde organisaties heeft deze afweging inmiddels gemaakt en is actief aan de slag met de methodiek die bij het Nieuw Werken hoort. Hiermee is het de fase van de hype voorbij.  Uit dezelfde reeks met cijfers blijkt dat slechts 3 procent toegeeft niet met het Nieuwe Werken bezig te zijn en dat ook niet te overwegen. Evengoed voor mij en waarschijnlijk ook het personeel dat er werkt.

voor- en nadelen van het Nieuwe Werken

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat elke organisatie het Nieuwe Werken moet invoeren, maar ik vind wel dat elke organisatie daar over moet nadenken. Organisaties moeten een balans opmaken met de voor- en nadelen gekoppeld aan het Nieuwe Werken. Een voorbeeld van een nadeel is dat de managers niet op deze dergelijke manier leiding kunnen geven. Een voorbeeld van een voordeel is de verhoogde productiviteit en tevredenheid van het personeel die voor het Nieuwe Werken openstaan.


 

(ik heb mijn inspiratie hier, hier en hier vandaan gehaald)

2 antwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Het Nieuwe Werken betekent voor mij tijd- en locatieonafhankelijk kunnen werken. Rond 2010 – 2011 een veelbesproken term dat nu veel waarde heeft verloren en evenveel van uitleg is veranderd als de seizoenen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.