Het intermediair imago onderzoek 2012

Hetintermediair imago onderzoek 2012 is een whitepaper dat inzicht geeft in de de doelgroepen op de arbeidsmarkt. Ten op zichten van het Intermediair imago onderzoek 2011 is het vernieuwend en nog relevanter voor werkgevers doordat de resultaten zijn uitgesplitst naar functiegroepen. De doelgroep voor dit imago onderzoek waren de hoogopgeleiden tot 45 jaar. Dit jaar is er ook voor het eerst gekeken naar het arbeidsmarktgedrag van MBO-ers.

Rabobank is weer favoriet

Dit jaar is de top drie weliswaar gewijzigd, maar de nummer één is ook dit jaar weer Rabobank. Nummer twee is de nieuwkomer GGZ en dat is opmerkelijk. GGZ doet pas drie jaar mee met het intermediair imago onderzoek en stond vorig jaar nog op een dertigste plaats. De top drie wordt vervolledigd door Philips. Dit betekent dat Philips een plekje is gezakt ten op zichten van vorig jaar. In het downloadbare rapport vind je een lijst met de top 50 van werkgevers die deel hebben genomen aan het imago onderzoek. Ook vind je er een ranking per branche voor 2012.

Achtergrondinformatie bij het imago onderzoek

De deelnemers aan dit onderzoek zijn gemiddeld 33 jaar en iets minder dan de helft van hen is vrouw. In vergelijking met het intermediair imago onderzoek 2011 valt te zeggen dat hoogopgeleiden qua salaris en qua salarisverwachting minder veeleisend zijn. Daar staat tegenover dat het parttime en thuiswerken zeer populair zijn. 65% van de hoogopgeleiden werkt 33-40 uur per week. 20% werkt 25-32 uur. Over het algemeen is de hoogopgeleide een tevreden werknemer. 74% is (zeer) tevreden over zijn/haar werkgever en of zijn/haar functie. Deze hoge tevredenheidspercentages zijn geen garantie dat de werknemers bij hun huidige werkgever blijven. 60% zegt dat hun volgende carrièrestap bij een andere werkgever ligt. De respondenten zijn somber over de arbeidsmarkt. De meeste respondenten zitten ten gevolgen van de double dip de crisis uit.

Top 5 redenen om te blijven (of niet te blijven)

De ondervraagden gaven aan dat zij omwille van de uitdagende inhoud van het werk, de prettige collega’s, een vast contract, de goede balans tussen werk en privé en dichtbij huis bij hun huidige werkgever willen blijven. Tegelijkertijd gaven de mensen, die verwachten binnen 1-2 jaar van werkgever te veranderen, aan dit te doen omwille van: weinig doorgroeimogelijkheden, de inhoud van het werk is niet uitdagend, ontevredenheid over het inkomen, geen vast contract of het ontbreken van een goede balans tussen werk en privé.

De mannen versus de vrouwen

Ook dit jaar werd in het intermediair imago onderzoek weer aandacht besteed aan de verschillen tussen mannen en vrouwen. Opvallend is dat in de leeftijdsgroep van 18 t/m 24 jaar de vrouwen sterk in de meerderheid zijn. Er studeren dus duidelijk meer vrouwen af aan de hogescholen en universiteiten. Gaat het glazen plafond dan worden doorbroken? Waarschijnlijk niet, want de mannen geven vaker leiding en verdienen meer al zijn hun salarisverwachtingen getemperd door de crisis. Tot slot werken vrouwen korter omdat ze dat ook willen, hebben mannen meer baanzekerheid, vrouwen meer sollicitatievertrouwen en zijn vrouwen somberder over de arbeidsmarkt.

Het imago onderzoek per functiegroep

Nieuw dit jaar in het imago onderzoek was dat ze verschillende functiegroepen hebben bekeken. Techniek en vooral ICT zijn nog steeds het terrein van de man. Van de 4 onderscheiden functiegroepen is marketing/sales het actiefst op zoek naar een nieuwe baan. De ICT-ers zijn het zekerst van hun baan. Het minste vertrouwen op dit gebied hebben marketing & sales en techniek: 40% denkt binnen een half jaar opnieuw aan het werk te zijn. Kijkend naar de gewenste arbeidsvoorwaarden zijn de 13de maand.

Lees zelf het volledige imago onderzoek 2012. en vertel me wat jij van de resultaten vindt. Opvallend of juist niet?

Dit was een blog van Lodi Planting voor het onafhankelijke kennisplatform retentiemanagementWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief en u ontvangt elke woensdag het complete overzicht. Ongeveer 1 keer per maand verschijnt er ook een thema-nieuwsbrief. Er bestaat ook een e-book: retentiemanagement – een ROI benadering dat u kunt kopen. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn? Voeg me dan toe! 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Rabobank blijft de onbetwiste nummer één. GGZ is de nieuwe nummer twee. En Philips is de trotse nummer 3. Lees ook de samenvatting van het uitgegeven Imago Onderzoek rapport 2012. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.