Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Het Intermediair Imago Onderzoek 2011

Op het Employee Engagement Event 2011 kreeg elke bezoeker ook het intermediair imago onderzoek 2011 in handen. Dit is een variant van de Beste Werkgever titel. Deze titel is voor organisaties belangrijk met het oog op het binden en boeien van personeel. Wie wil er namelijk niet bij de besten werken?

Let wel: het betreft hier een Nederlands onderzoek. Om die reden zul je er geen Belgische organisaties terugvinden.

De top 3 van het imago onderzoek 2011 blijft ongewijzigd

Het is frappant te zien dat de top 3 van het imago onderzoek 2011 al drie jaar op rij ongewijzigd is. Al drie jaar op rij is Rabobank de absolute nummer één, Philips nummer twee en Shell nummer drie. Een uniek resultaat als je het mij vraagt, want de banken deden het juist de afgelopen drie jaar niet goed volgens de publieke opinie. De vraag is dan ook wat Rabobank zo goed doet?

Wat geeft een organisatie een goed imago?

Volgens het imago onderzoek 2011 van Intermediair zijn interessante functies (96%) en de primaire arbeidsvoorwaarden (94%) belangrijkste imago versterkers. Daarnaast spelen ook de bedrijfscultuur (91%), doorgroeimogelijkheden (86%), secundaire arbeidsvoorwaarden (83%) en aansprekende producten of diensten (82%) een rol.

Dit zijn geen uit het oogspringende of schokkende resultaten. In die zin dat ik het logisch vind dat de functie van grootste invloed is op het imago van de organisatie.  Hoewel geld niet motiveert speelt het wel een belangrijke rol bij het imago van de organisatie. Niemand wil tenslotte werken bij een organisatie dat onderbetaald of bekend staat als slechte betaler. Merken jullie nog opzienbare resultaten op?

Nieuwe economische dip zorgt voor personeelsbehoud

Doordat het optimisme weer is teruggekeerd bij de hogeropgeleide (toen was er nog geen sprake van een tweede opeenvolgende economische dip) zou de arbeidsmobiliteit gaan verhogen. In andere woorden: mensen zouden weer eerder geneigd zijn om van baan te wisselen. Dat dit nu niet het geval meer is komt dus door de tweede economische dip. Hiermee wordt nog maar eens aangetoond dat het hebben van een strategisch retentiebeleid doorheen economische cyclussen moet gaan. Organisaties die hier nu op inspelen maken nog kans om hun personeel te behouden in tijden van economische oplevingen.

Andere resultaten uit het imago onderzoek 2011

Er bestaan verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zoeken balans tussen werk en het leven terwijl mannen een manager rol bij een grote organisatie prefereren. Wat beiden sexen wel gemeen hebben is dat zij beiden een uitdagende baan willen hebben.

Allochtonen zijn minder optimistisch over de huidige arbeidsmarkt. Deze groep van werknemers worden voornamelijk aangetrokken door goede doorgroeimogelijkheden die gepaard gaan met materiëlere zaken.

Lees zelf het volledige imago onderzoek 2011 en vertel me wat jij van de resultaten vindt. Opvallend of juist niet?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Rabobank de absolute nummer één, Philips nummer twee en Shell nummer drie. Lees ook de samenvatting van het uitgegeven Imago Onderzoek rapport 2011. […]

  2. […] een whitepaper dat inzicht geeft in de de doelgroepen op de arbeidsmarkt. Ten op zichten van het Intermediair imago onderzoek 2011 is het vernieuwend en nog relevanter voor werkgevers doordat de resultaten […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.