Categorie FAQ (retentie-management.com)
Wat is het nut van een exitgesprek? (FAQ)

Wat is het nut van een exitgesprek? Een van de manieren om engagement te onderzoeken is het exitinterview of exitgesprek, maar hoe u het ook draait of keert: zelfs als het retentiebeleid al haar middelen gebruikt in strijd tegen de personeelsverloop zullen er werknemers vertrekken.

Het komen en gaan van werknemers blijft een natuurlijk verschijnsel. Doch is het gaan van werknemers enerzijds noodzakelijk voor het nodige ‘vers bloed’ en anderzijds kan er uit een vertrek – met een vertrekkende werknemer – belangrijke informatie worden ontrafeld en geanalyseerd.

Exitgesprek Retentiemanagement

bron: http://www.hoegajedatoplossen.nl/03/het-exitgesprek-gratis-consultancy

Wat is het nut van een exitgesprek?

Daarom tracht ik in de komende blogs een theoretisch model te schetsen en een praktisch model weer te geven, waarin een exitgesprek wordt ontleed. Dat de tekst in meerdere stukken is verdeeld heeft te maken met de lengte van de originele blog die uit 11 pagina’s bestond. Hetgeen je nu leest is dus de inleiding met verwijzingen naar de verschillende onderdelen. Veel leesplezier.

De definitie van het exitinterview

De eerste blog in de reeks van het exitinterview gaat over de definitie van (post)exitgesprekken en de  uitgangspunten die organisaties hierbij moeten hanteren. Hoewel bepaalde literatuur verschillende benamingen door elkaar gebruikt als exitgesprekken en/of exitinterviews evenals andere synoniemen: exitonderzoek en exitbevraging, zal ik de term exitgesprek(ken) consequent blijven gebruiken.

De doelstellingen van het exitgesprek

De tweede blog in de reeks van het exitgesprek gaat over de doelstellingen van het gesprek. Wat zijn de belangrijkste doelstellingen?

De verschillende vormen van het exitgesprek

De derde blog in de reeks van het exitinterview gaat over de verschillende bestaande vormen van informatievergaring: de schriftelijke en de mondelinge. Wat gebeurt er als je deze combineert?

Wie voert het beste het exitinterview?

De vierde blog in de reeks van het exitgesprek gaat over wie het beste een exitinterview voert op basis van voor- en nadelen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt en rekening gehouden met de verschillende vormen van het exitgesprek.

Het exitformulier

De vijfde blog in de reeks over exitgesprekken bespreekt de basis van elk interview of informatiebron: het exitformulier. Je vindt hier eveneens een link naar een gratis voorbeeld.

De exitprocedure

De zesde en laatste blog in de reeks over exitgesprekken schetst de exitprocedure aan de hand van verschillende fasen. Fasen als: een planning op basis van het telefonische contact, de voorbereiding, het exitinterview zelf en tot slot de acties die ondernomen moeten worden na een exitinterview.

Met deze reeks heb ik het begrip exitinterview inhoudelijk proberen te ontleden in hapklare brokken. Als er nog specifieke vragen en/of opmerkingen zijn op het gebied van exitinterviews dan verneem ik deze graag. Jullie comments worden dus zeer gewaardeerd.

Deze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het exitgesprek?

Wilt u alles weten over exitgesprekken? Koop dan het e-book: Manage uw uitstroom als een Beste WerkgeverDeze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor alle artikelen met dit thema.

7 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] zo belangrijk als het uitvoeren van exitgesprekken zijn zogenaamde stay interviews. Dergelijke gesprekken geven informatie waarom iemand graag bij de […]

  2. […] De volgende blog in deze reeks zal over de exitprocedure gaan. Klik op de hyperlink voor het complete overzicht van blogs over exitgesprekken. Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit […]

  3. […] zal over het geschikte profiel gaan om het exitgesprek te voeren gaan. Klik op de hyperlink voor het complete overzicht van blogs over exitgesprekken. Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit […]

  4. […] uit de reeks exitgesprekken worden de verschillende vormen besproken. Klik op de hyperlink voor het complete overzicht van blogs over exitgesprekken. Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit […]

  5. […] blog in deze reeks gaat over de doelstellingen van exitinterviews. Klik op de hyperlink voor het complete overzicht van blogs over exitgesprekken. Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit […]

  6. […] Waarom medewerkers de organisatie verlaten. Het artikel geeft aan waarom exitgesprekken belangrijk zijn, maar niet waarom medewerkers de organisatie verlaten. Wel een bijzonder […]

  7. […] elementen van retentiemanagement zich ook in de volkssport nummer 1 doorzet. Zouden zij een goed exitgesprek hebben […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.