Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Het exitformulier

Dit is de vijfde blog in de reeks van exitgesprekken. De eerste ging over de definitie, de tweede over de doelstellingen, de derde over verschillende vormen en de vierde vertelde wie het beste het exitgesprek voert. Ondanks de keuze van een organisatie – voor één van de varianten – blijft dé basis hetzelfde, zijnde: het exitformulier. Deze blog gaat hier dieper op in.

De 2 blokken van het exitformulier

Een degelijk exitformulier bestaat op zijn minst uit twee blokken.

Blok 1: algemene gegevens

Een eerste blok bestaande uit een aantal gegevens eigen aan een organisatie en/of de vertrekkende werknemer als: de naam van de organisatie en de vertrekkende persoon en de coördinaten van de vertrekkende persoon (leeftijd, functie, afdeling, directe leidinggevende, geslacht, type contract) en daarnaast ook een aantal standaardgegevens als: de datum waarop het interview plaatsvindt, de persoon wie het interview afneemt, een ruimte waarin de interviewer zijn bevindingen kan neerschrijven en een open ruimte voor de algemene conclusie. Optioneel zijn ook de afspraken (tijdsduur, het doel, de structuur, verstrekte informatie, enz.) betreffende het exitinterview vaak terug te vinden op een exitformulier.

Blok 2: bevindingen van de vertrekkende werknemer

Dit eerste algemene blok – is eerder een hulpmiddel voor administratieve verwerking – beslaat niet het doel of de intentie van een exitinterview. Daarom bestaat het tweede blok uit een lijst van mogelijke vertrekredenen. De meeste exitformulieren zowel in de profit als in de non-profit behandelen een aantal thema’s als: persoonsgebonden, de functie-inhoud, directe werkomgeving, werk/privé, de organisatie zelf en de maatschappij.

Daarom is het belangrijk dat een dergelijk exitformulier in balans is. In balans tussen enerzijds de persoonlijke bevindingen van de vertrekkende werknemer en anderzijds in de noodzaak en mogelijkheid tot standaardisatie. Deze laatste zorgt voor een gemakkelijkere verwerking. Het interpreteren van een dergelijk exitformulier is dan weer de toegevoegde waarde van de interviewer annex analist, die de verwerking op haar rekening neemt. Maar hoe ziet een exitformulier er uit?

Voorbeeld van een exitformulier

In de webshop vindt u een gratis voorbeeld van een exitformulier.

Deze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het exitgesprek? Dit hoofdstuk is mee opgenomen in het e-book: manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Dit e-book kan u nu aankopen voor 8,99 EUR. Surf voor meer informatie over de specifieke diensten die Employerbility aanbiedt naar www.exitgesprek.be.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.