het Employee Engagement Event 2011

Gisteren was ik te gast op het Employee Engagement Event 2011 in hoofddorp. Het was een fantastisch georganiseerd evenement waar ik dankzij HI-RE bij aanwezig kon zijn. Hieronder vind je het parcours wat ik heb afgelegd. Het leuke was namelijk dat iedereen zijn/haar eigen parcours kon afleggen. Dit zorgde voor kruisbestuivingen en interessante gesprekken.

Een internationale flashback op het thema door BCG

Helaas had ik door file de start, de openings van Frénk van der Linden en een stukje van het verhaal  van een dame van de Boston Consulting Group (BCG) moeten missen. Maar dit heb ik onthouden. BCG heeft een internationaal tevredenheidsonderzoek gehouden waarbij er is gekeken naar de efficientie en motivatie van onder andere middel managers. Uit dit onderzoek is gebleken dat het middel-management sinds 2007 geen verbeteringen meer toonden als het gaat over people management ging. Mijn interpretatie hierbij is dat organisaties vaak vergeten dat managers ook werknemers zijn. Dit neemt niet weg dat deze managers ook zelf initiatief moeten nemen. Echter hierdoor zitten zij wel in een spagaat: wat is voor middel-management de juiste balans tussen efficientie en motivatie?

Wil je verder lezen? Surf naar de website van BCG.

de keynote van Aukje Nauta

De conclusie van Nauta was dat je met 2 moet zijn om engagement te kunnen hebben. In termen van HR moet er dus een werknemer en een organisatie zijn. Pas dan kan er (wederzijdse) engagement ontstaan. Gelukkig voor organisaties heeft Nauta er de literatuur op nageslagen en gekeken wat de factoren zijn die engagement bepalen (of juist niet). Positieve elementen zijn humeur, steun van de leidinggevende, besmetting door collega’s, hulpbronnen in autonomie en sociale steun en tot slot i-Deals. De rest van de presentatie ging over deze i-Deals en vond ik zeer nuttig. Ik heb i-Deals begrepen als cafetariaplannen die niet over de arbeidsvoorwaarden, maar over de inhoud van het werk gaan. Natuurlijk zijn hier wat regels aan verbonden, maar op deze manier kan het personeel precies doen wat hij/zij het leukste vind. Het gaat dus verder dan alleen de meest talentvolle, maar i-Deals zijn er voor iedere werknemer die op individueel niveau onderhandeld moeten zijn. Dat maakt het er echter niet makkelijker op, maar levert wel een aantal voordelen op met als belangrijkste meer engagement en het speelt in op het nieuwe werken.

Wil je meer weten over i-Deals? Voeg Aukje Nauta dan toe op Twitter. 

HR Factory van Kilian W. Wawoe

Nog voor de fantastische lunch ben ik naar de HR Factory van Wawoe geweest. Wawoe is een wetenschapper en vergelijkt de theorie met de praktijk. Hij begon met te vertellen hoe het niet moest implicerend naar engagement.

  • SMART doelstellingen werken niet omdat deze vaak te simpel worden gemaakt
  • geld motiviteert niet, je creert alleen maar meer kwantiteit en geen kwaliteit
  • te hoge targets koppelen aan te hoge beloningen zorgen voor frauduleuze praktijken

Na deze binnenkomers begon Wawoe zijn betoog over Organizational Health en wat de beste voorspeller is om goed te worden in je werk. Dit bleek het IQ te zijn. Oftewel de waarde van het IQ is meer vakkenis opbouwen en dat leidt tot betere prestaties. De formule job performance = engagement x ability versterkt Wawoe zijn verhaal alleen maar. Mensen moeten iets kunnen om er goed in te zijn en deze mensen worden er pas goed in als ze datgene graag doen. De opkomst van de kenniseconomie zou dus voor meer geëngageerde werknemers moeten zorgen? Het IQ in combinatie met een integriteittest geeft je zelfs een 0.6 positieve correlatie op. Daarom is Organizational Health het uitgangspunt van Wawoe.

Wil je meer weten over Organizational Health? Voeg Kilian W. Wawoe dan toe op Twitter.

HR Factory van Guido Heezen

Mensen kunnen betrokken zijn bij een organisatie en/of bevlogen in het werk. Van zodra je deze op twee assen zet krijg je een matrix, waarbij je idealiter veel mensen hebt met een hoge betrokkenheid en een hoge bevlogenheid. Guido Heezen is director van Effectory, een organisaties dat medewerkertevredenheidsonderzoeken uitvoert, en heeft hier onderzoek naar gedaan. Uit zijn onderzoek blijkt dat 18% van de Nederlanders betrokken en bevlogen is. Vergeleken met andere Europese landen ligt dat vrij hoog, maar in vergelijking met de top 3 van Beste Werkgevers ligt het weer laag (18 ten opzichte van 57%). Ik hoef niet meer uit te leggen waarom engagement belangrijk is, maar volgens Heezen zijn er 5 basisingrediënten om engagement te bereiken.

  1. richting geven (waarom zou ik mijn organisatie vandaag oprichten?)
  2. juiste mensen aan boord (link met Jim Collins zijn bus)
  3. kaders stellen (die in samenspraak met het personeel worden bepaald)
  4. loslaten (vertrouwen geven)
  5. inzicht geven

Presentatiegewijs vond ik dit de beste presentaties van de dag. Zijn presentatie was mooi visueel opgebouwd. Alleen inhoudelijk mocht het nog iets sterker. Het waren namelijk redelijk open deuren die Heezen intrapte.

Wil je meer weten over effectory of Guido Heezen? Surf dan naar hun website.

Keynote van Luk Smeyers

Luk Smeyers had voor zijn publiek niet het meeste gestructureerde verhaal. Niettemin was zijn verhaal veruit het sterkste van de hele dag. Hij vertelde niet waarom Engagement zo belangrijk is, maar begon zijn betoog om HR meer strategisch en meer economisch onderlegt te maken.  Smeyers maakt hierbij gebruik van HR analytics of zoals hij hetzelf omschreef: het intellectueren van het onderbuikgevoel. Nederland loopt op dat gebied vooruit ten opzichte van België.  Helaas werd Smeyers toen abrupt verstoord in zijn verhaal door de moderator Frénk van der Linden die tot dan toe goed werk had geleverd. Van der Linden begreep het niet of wilde het niet begrijpen en ging op zoek naar een relletje in samenwerking met het publiek. Dit publiek was verdeeld en onthutst over de gang van zaken. Iedereen die graag meer wil weten over het waarom en hoe van HR Analytics verwijs ik naar Smeyers zijn blog.

Lees de blog van Luk Smeyers van Inostix.

De Reat HR Benchmark 2011 met Gerrit Bakker

De laaste spreker was Gerrit Bakker die een aantal diagrammen liet zien over de laatste benchmarkstudie van Raet. Eerlijk gezegd vond ik dit minder interessant omdat Bakker zijn slides aflas en dat terwijl je het rapport zo kunt opvragen (of meekrijgen)

de mening van Lodi Planting

De interactieve intercepties met Frénk van der Linden en Harald Roelofs waren meestal leuk en anders. Daar draaide het op dit congres ook over. Wat helemaal leuk was waren de andere gasten die ik heb ontmoet. We hebben een aantal leuke in inhoudelijke discussies gehad waarvoor dank. Tot slot mijn positieve uitlatingen over de goody-bag die aanzienlijk goed was gevuld. Hetgeen me daarin het meeste aansprak was het boek Tango op de werkvloer van Aukje Nauta. Deze ga ik met veel plezier lezen (en samenvatten).

Voor het digitale magazine van dit event verwijs ik je naar de website van NVP congres.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 2012, is geschreven door de redactie van hi-re.nl. Waarvoor mijn dank. Als je het verslag van de Employer Branding Experience 2011 wilt lezen, dan klik je op de hyperlink. Dat verslag is wel van mijn […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.