Categorie FAQ (retentie-management.com)
Het binden en boeien van personeel, wat kan een organisatie doen? (FAQ)

Het binden en boeien van personeel is belangrijk. In deze blog leg ik uit wat het belang hier nu echt van is, wat de voordelen zijn voor een organisatie, wat het verschil is tussen binden en boeien en boeien en binden en tot slot een organisatie kan doen om hun personeel te binden en boeien.

Binden & Boeien Retentiemanagement

[typography font=”Cantarell” size=”12″ size_format=”px”](bron: http://iambtenaar.eu/2011/05/12/binden-en-blijven-boeien-bij-de-overheid/)[/typography]

Het belang van personeel te binden en boeien

Het binden en boeien van medewerkers is bijzonder belangrijk. De krapte op de arbeidsmarkt of de zogenaamde war on talent wordt als dader aanzien. Deels terecht. Dankzij deze krapte wordt er meer over het behoud van personeel gesproken, maar in feite zou elke organisatie ten alle tijden over het binden en boeien van personeel moeten spreken enerzijds. Anderzijds zouden zij hier ook naar moeten handelen door middel van een strategisch retentiebeleid, want het boeien en binden van personeel heeft nogal wat voordelen.

De voordelen van binden en boeien

Organisaties die hun medewerkers weten te binden en boeien hebben in de eerste plaats minder personeelsverloop. Ten tweede betekent minder personeelsverloop een daling in kosten verbonden met het aanwerven en opleiden van nieuw talent. Het tegenovergestelde hiervan is dat het personeel loyaliteit toont ten op zichte van de organisatie dat louter en alleen tot stand is gekomen door de initiatieven die de organisaties onderneemt om het personeel te binden. Dankzij deze initiatieven wordt de de motivatie van het personeel eveneens verhoogt wat tot een hogere productiviteit en dus een hogere omzet leidt. Waarom zou gemotiveerd personeel de organisatie willen verlaten? En dat maakt de cirkel rond.

Wat is het verschil tussen boeien en binden en binden en boeien?

Het is bijna ludiek om het te vragen maar bestaat er een verschil tussen boeien en binden en binden en boeien behalve de woordvolgorde? Zelf geloof ik van wel. Enerzijds omdat beide woorden twee verschillende inhoudelijke definities kennen. Anderzijds omdat bovenstaand verhaal een oorzaakgevolg relatie aantoont. Iemand moet eerst worden geboeid vooraleer hij/zij een vorm van verbinding voelt ontstaan. Deze correlatie neemt niet weg dat ik binden en boeien lekkerder vind klinken. Maar eerlijk is eerlijk boeien en binden is dus een beter geschikte term. Ik licht dit hieronder extra toe.

Wat is het binden van personeel?

Binden van personeel is er als organisatie voor zorgen dat werknemers, medewerkers en/of het personeel niet meer van werk- of opdrachtgever wenst te veranderen. Dat het personeel zomaar blijft bij een organisatie is in deze tijde van arbeidskrapte op de arbeidsmarkt een utopie. Organisaties dienen dus maatregelen te nemen indien ervoor willen zorgen dat hun medewerkers gebonden zijn aan de organisatie. De vraag die organisaties hierbij dienen te stellen is: hoe blijf ik mijn personeel boeien?

Empoweren van personeel draagt bij tot gevoel van verbondenheid

Het empoweren van werknemers gebaseerd op erkenning en open communicatie is een voorbeeld om hun gevoel van verbondenheid met de organisatie te stimuleren. Zij willen kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie door het inzetten van hun talenten en competenties. Op deze manier creëert de organisatie een zekere vorm van engagement of betrokkenheid die een grote rol speelt bij het binden en boeien van personeel. Maar wat is het boeien van personeel eigenlijk?

Wat is het boeien van personeel?

In feite is het boeien van personeel niets anders dan het verhogen van de motivatie van het personeel. De vraag had dus evengoed wat verhoogt de motivatie van mijn personeel? kunnen zijn. Een organisatie kan de motivatie van hun medewerkers op meerdere manieren verhogen die elk hun voor- en nadelen hebben. Maar er bestaat niet één eenvoudige oplossing die als magic bullet voor iedereen werkt. Hierdoor is en blijft het boeien en binden of het binden en boeien van medewerkers mensenwerk.

Wat kan een organisatie doen om het personeel te boeien en binden?

Hoewel het mensenwerk is en het antwoord op deze vraag veel te complex om in één blog te antwoorden is zijn er wel een aantal concepten of typische zaken waar een organisatie rekening mee moet houden. Zaken zoals de arbeidsvoorwaarden, de cultuur, functioneringsgesprekken, scholing en opleiding en dergelijke meer. Al deze vormen van (deel)oplossingen dienen worden vastgelegd in een beleid rond retentie.

Wilt weten hoe u de motivatie van uw medewerkers verhoogt en hoe u hen kan binden en boeien aan de organisatie? Of wilt u weten hoe het boeien en binden van personeel in zijn werk gaat? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief of koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering.

Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.

7 antwoorden
 1. eaklomp
  eaklomp zegt:

  Dag Lodi, even als aanvulling, volgens mij bedoelen we namelijk hetzelfde. De reden om bij een werkgever te blijven moet wel legitiem zijn! Schrik, geen keuzes (durven te) maken, je ambitie niet nastreven en onzekerheid schaar ik niet onder deze redenen. Werkgevers die blijvend aandacht geven aan carrièrekansen en ontwikkelmogelijkheden van medewerkers moeten we wel koesteren. “Da’s win-win”.

  Beantwoorden
 2. Edwin Klomp ASBR (@eaklomp)
  Edwin Klomp ASBR (@eaklomp) zegt:

  Medewerkers boeien en binden blijft een uitdaging. Zeker met de verschillende generaties die onderdeel uitmaken van het totale personeelsbestand. Allen vragen immers een andere aanpak, allen hebben immers andere wensen…. Het gaat om het blijvend bieden van passende uitdagingen en ontwikkelmogelijkheden. Gecombineerd met een interessant takenpakket en een ‘veilige’ werkomgeving. Dit laatste staat anno 2013 door de conjunctuur ook op het wensenlijstje van medewerkers. Terecht gesteld in bovenstaand artikel: het blijft mensenwerk! Het thema ‘boeien en binden’ is vandaar niet te vatten in één en dezelfde methodiek. Hoe graag we soms als werkgever ook willen, maar: blijf simpelweg met medewerkers in gesprek en neem ze serieus.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Bedankt voor je reactie Edwin. Het bieden van werkzekerheid staat dezer jaren inderdaad steeds hoger op de lijst. Toch denk ik dat het tij snel zal keren. Van zodra medewerkers beseffen dat dit de nieuwe realiteit is dan kan er snel een leegloop ontstaan. Mensen zitten vaak nu al (te) lang bij hun huidige werkgever uit schrik. Vorige week stond er een soortgelijk artikel op nu.nl.

   Persoonlijk geloof ik minder in het managen van generaties. Wat je schrijft is waar, maar ook binnen generaties bestaan er verschillen. Het binden en boeien van personeel is mensenwerk dus maatwerk. Gelukkig concludeer je dat ook door te zeggen dat we iedereen serieus moeten nemen. En zo is het!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Retentie Management […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.