Categorie Tips (retentie-management.com)
Het binden en boeien van administratief personeel

Deze blog met als titel het binden en boeien van administratief personeel is gebaseerd op de salarisgids 2013 van het Officeteam. Het OfficeTeam, onderdeel van Robert Half, heeft hiervoor duizenden ingevulde vacature, talrijke sollicitatiegesprekken en de antwoorden van 150 HR Managers geanalyseerd om tot de salarisgids 2013 te komen.

“Met de actuele salaristrends, de wervingsinformatie en de adviezen die de gids biedt, kunnen bedrijven aantrekkelijke en concurrerende salarispakketten bieden, weloverwogen selectiebeslissingen nemen, retentiestrategieën implementeren en uiteindelijk concurrentievoordeel behalen.”

Binden en boeien administratief personeel

De arbeidsmarkt voor administratieve professionals

Het binden en boeien van personeel leeft dus ook in administratieve contreien. Om die reden heeft OfficeTeam een gids gemaakt om bedrijven de weg te wijzen in een voortdurend veranderende arbeidsmarkt. Denk hierbij aan 1) de centrale rol van de administratieve professional. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt en hun ondersteuning is essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering. 2) Need to have versus nice to have. Er blijft een groot tekort aan hooggekwalificeerde professionals met de vereiste vaardigheden en ervaring. Organisaties moeten zich daarom focussen op de “need to have” in plaats van de “nice to have”. 3) Een langer wervingsproces. Het proces duurt langer omdat iedereen op zoek is naar de meest getalenteerde kandidaat, maar de ideale kandidaat bestaat vaak niet. 4) Van tijdelijk naar permanent. Organisaties die een hoge werkdruk willen beheersen zonder hun permanente medewerkers te overbelasten, maken in toenemende mate gebruik van uitzendkrachten of freelance professionals. De flexibele kern wordt nu dus wel heel concreet.

Wervingstrends voor administratieve professionals

Al deze arbeidsmarktontwikkelingen hebben een gemeenschappelijke deler zijnde: het is moeilijk en niet evident om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Daar staat een economisch optimisme en een voorzichtig wervingsklimaat tegenover. Organisaties zijn dus op zoek administratief personeel met een aantal vaardigheden voor een aantal veelgevraagde posities zijnde: customer service medewerker, secretaresse of office manager, receptioniste en een HR medewerker.

Het salaris voor administratief personeel

Het salaris op nationaal niveau voor het administratief personeel is afhankelijk van de bedrijfsgrootte, de sector waarin het bedrijf operationeel is en de regionale verschillen. Uit de recente enquête van OfficeTeam blijkt dat 54% van de HR managers aangaf dat ze kandidaten hebben verloren om ze niet aan hun salarisverwachtingen konden voldoen. Het salaris speelt bij administratief personeel dus een grote rol en dat brengt ons bij de salaristrends.

1/ Flexibiliteit: bedrijven schenken tegenwoordig steeds meer aandacht aan een flexibel, open en gepersonaliseerd salarisbeleid op lange termijn. Dit zijn de zogenaamde i-deals toegepast in de realiteit.

2/ Thuiswerken: de meeste bedrijven onderkennen tegenwoordig het belang van een goede balans tussen werk en privé. Het niet voldoen aan de juiste balans werk-privé is een veel voorkomende redenen van verloop.

Personeelsretentie van administratief personeel

34% van de ondervraagde HR managers is bezorgd dat ze volgend jaar hun beste medewerkers verliezen. Echter het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet de enige factoren die invloed hebben op het verloop of de retentie van medewerkers. De aangehaalde redenen waarom de HR managers denken dat het personeel de organisatie zou verlaten komen overeen met de meest voorkomende redenen van verloop. Maar de daadwerkelijke redenen kunnen enkel worden achterhaald met een oprecht exitgesprek.

Mening van Lodi Planting

Ik houd van dergelijke overzichtelijke rapporten op basis van een onderzoek. Dit rapport geeft ons mooi inzicht in de keuken van administratieve profielen hoe we hun kunnen bereiken, binden, boeien en behouden. Er is echter één zaak wat me tegen mijn borst stuit en dat is dat de HR medewerker als administratief personeel wordt bestempeld. In elke functie zijn er administratieve taken te volbrengen, en wellicht iets meer in de functie van HR medewerker, maar ik vind het niet gepast te stellen dat een HR professional onder het administratieve luik valt. Ik pleit in al mijn blogs juist voor een HR als strategische business partner. Ben ik de enige HR professional die hier zo naar kijkt? Of vinden jullie dat HR wel een administratieve functie is?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

2 antwoorden
 1. Dirk Onderdonck
  Dirk Onderdonck zegt:

  Dag Lodi,

  Waarom zou HR meer strategisch zijn dan andere administratieve diensten zoals o.a. Customer Care of Finance en omgekeerd?
  In het bedrijf van de nabije toekomst, zal elke niet strategische administratieve schakel vervangen worden door een of andere online/informatica oplossing.
  Gebruik het intellectuele potentieel van de medewerkers om echte toegevoegde waarde te creëren voor de organisatie.
  Daar ligt de grootste uitdaging voor de “administratie”.

  Dirk

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dank je wel Dirk voor je reactie.

   Ik beweer niet dat HR meer strategisch zou zijn dan andere afdelingen. Dit platform is ontstaan op basis van de gedachte dat een HR professional meer toegevoegde waarde kan leveren binnen een organisatie door op een strategische manier retentiemanagement te gaan toepassen. Vanuit die optiek schrijf ik dat HR geen administratieve dienst is en dat de rol van het HR departement dus verder moet gaan.

   Ik denk overigens wel dat je gelijk hebt met je volgende bewering. Organisaties zullen veel meer automatiseren. Echter valt niet al het intellectueel potentieel of kennis te automatiseren en dat benadrukt net de kracht van een HR departement. Daar zit hun meerwaarde. Niet?

   Nogmaals dank voor je reactie!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.