Categorie Trends (retentie-management.com)
Het binden en boeien in een hybride arbeidsmarkt

Organisaties moeten werknemer helpen en faciliteren in hun persoonlijke ontwikkeling, dat is de belangrijkste conclusie van Kirsten Brühl in haar white paper Future Jobs: How We Will Work in the Europe of the Future (update: het rapport is offline gehaald) genaamd. Volgens Brühl is dat de manier waarop organisaties talentvolle mensen in de toekomst aan zich kunnen binden.

Is persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste bindende factor?

Deze conclusie is natuurlijk niet nieuw. Eén van de zeven meest voorkomende redenen van verloop is namelijk het niet voorzien van groei- en carrièremogelijkheden, maar of dit nu dé manier is om het personeel te binden gaat mij een stap te ver. Ik denk dat het een combinatie van factoren is die zullen beslissen of de persoon in kwestie blijft al dan niet. Ga maar bij je zelf na wat jouw belangrijkste drijfveren zijn?

Generatie Z en de hybride arbeidsmarkt

Donderdag 8 december gaf ik een gastcollege retentiemanagement aan de laatstejaarsstudenten op de Artesis Hogeschool Antwerpen. Ik stelde hun dezelfde vraag en toen bleef het in eerste instantie muisstil. Dit is natuurlijk niet representatief voor de hele generatie studenten en daarom is het goed dat er onderzoeken en studies naar worden gedaan.

Zo komen toekomstige werknemers uit het white paper naar voren als zelfbewuste personen met reeds de nodige werkervaring. Dit zelfbewuste komt ook sterk naar voor in het e-boek generatie Z – de onstuitbare opkomst van een digitale generatie. Het is dankzij het zelfbewuste in combinatie met het digitale aspect dat generatie Z doelbewust voor hun de meest geschikte organisatie kiest. Dit impliceert dat organisaties nog bewuster moeten anticiperen, reageren en omgaan met hun Employer Brand.

Employer Branding in een hybride arbeidsmarkt

Zoals in een vorige blog aangegeven zijn er 3 goede redenen voor een organisatie om aan Employer Branding te doen. Deze redenen waren het aantrekken van talent, het betrekken van het talent en het behouden van het talent. Hier liggen dus nadrukkelijke taken voor het HR-departement, want zij zijn immers (mede)verantwoordelijk voor dit talent. Maar bij Employer Branding in een hybride arbeidsmarkt moet er ook rekening worden gehouden met de wensen van de arbeidsmarkt. In die zin dat de organisatiecultuur moeten worden afgestemd met hetgeen het schaarse talent wenst. Hier kan HR een bepalende rol inspelen, want zij moeten immers weten wat generatie Z (en alle anderen generaties) wenst.

Het binden en boeien in een hybride arbeidsmarkt

Door de komst van generatie Z, de veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt en zo verder verandert het binden en boeien in een hybride arbeidsmarkt. Dat vind ik dan ook het interessante aan deze white paper dat het inspeelt op de toekomstige hybride arbeidsmarkt.

“Volgens het white paper is er een trend naar flexibelere arbeidspatronen – zowel vanuit organisaties als vanuit werknemers. Hierbij ligt minder nadruk op materiële statussymbolen en zijn zaken als vrijheid, autonomie, creatieve mogelijkheden en een breed netwerk belangrijke aspecten.”

Dit zijn goede aanvullingen op de blog hoe ziet een strategisch HR-beleid eruit in een hybride arbeidsmarkt?.  Want door al het bovenstaande komt het traditionele HR-beleid onder druk te staan. Er zal een paradigma verschuiving in termen van het binden en boeien van hun personeel worden gevraagd van de organisaties. Organisaties moeten een partner worden en minder gaan denken in managementtermen. Pas dan zal HR van veel grotere strategische waarde zijn dan dat het nu het geval is.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.