Categorie Tips (retentie-management.com)

Het aantrekken van talent in een economische crisis

Het aantrekken van talent is geen eenvoudige zaak. De meeste organisaties hebben het namelijk altijd al moeilijk gehad om de juiste talenten aan te trekken. Mogelijke redenen zijn: de krapte op de arbeidsmarkt, een onjuiste rekruteringsstrategie of het simpelweg niet aantrekkelijk zijn.

Dankzij de aanhoudende economische crisis komen deze traditionele elementen onder druk te staan. Organisaties zouden daarom makkelijker nieuw talent kunnen moeten vinden en aantrekken. Maar het blijft een economisch ongunstige conjunctuur en kan u de laatste horde wegnemen door medewerkers te overtuigen om bij u te komen werken?

Voert u ontslag- of selectiegesprekken?

Toegeven: het aantrekken van talent zal voor de meeste organisaties niet hoog op de agenda staan door de aanhoudende crisis. Veel organisaties hebben een wervingsstop of hebben zelfs mensen moeten ontslaan. De kans dat u in de laatste 6 maanden een ontslaggesprek heeft moeten voeren is dus aanzienlijk groter dan dat u in de laatste 6 maanden een selectiegesprek heeft gevoerd. Er zijn echter nog wel organisaties die aanwerven. Misschien bent u één van die organisaties?

De voordelen van aanwerven in een economische crisis

Als u anno 2013 nieuw talent zoekt en wilt aanwerven, dan zijn er een aantal factoren die in uw voordeel spreken. Maar zoals altijd is het glas halfvol of halfleeg.

De krapte op de arbeidsmarkt

De chronische krapte op de arbeidsmarkt blijft een gegeven, maar door de aanhoudende crisis komen er ook steeds meer werklozen bij. De pool die ooit zo klein was wordt dagelijks gevuld met nieuw talent waar u nu uit kan kiezen. Dat geldt echter niet voor alle beroepen. Het lijkt er op dat typische knelpuntberoepen als IT’ers, ingenieurs en elektriciens altijd werk (blijven) hebben. Dat dit goed of niet goed is hangt af van de bril die u op zet.

De aantrekkelijkheid wordt vergroot

Organisaties die in een economische crisis nieuw talent kunnen aantrekken zijn die organisaties waar het (economisch) goed mee gaat. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van die organisatie en dat maakt dat zij altijd een streepje voor zullen hebben op hun concurrenten met wie het minder goed gaat. Het gezegde: “de één zijn dood is de ander zijn brood” gaat hier op.

Wat als de crisis weer voorbij is?

De ‘echte klappen’ voor organisaties die talent willen aantrekken zullen pas komen als de crisis voorbij is. Organisaties die dan niet hebben geïnvesteerd (en dit hoeft niet geldelijk te zijn) in de huidige en nieuwe talenten of in de aantrekkelijkheid van hun merk komen dan bedrogen uit. Het personeel zal dan massaal de organisatie gaan verlaten omdat zij dat simpelweg weer kunnen of durven.

Het aantrekken van talent is arbeidsmarktcommunicatie

Een belangrijk gegeven bij het aantrekken van talent in een economische crisis is een consequente arbeidsmarktcommunicatie. Als uw organisatie de economische malaise doorstaat, dan is dat iets waar u met recht trots op mag zijn en daar mag u mee uitpakken. Tegelijkertijd moet het bij u als organisatie passen, want de boodschap die u zendt moet overeenkomen met de organisatie die u bent, de zaken die u belangrijk vindt of de organisatie die u wilt zijn. Bent u populair om de juiste redenen?

Als u dat consequent doet, daar naar gaat handelen en dat oprecht nastreeft dan kan u zo de typische knelpuntberoepen verleiden om bij u te komen werken en de krapte op de arbeidsmarkt bespelen. Ook in tijden van economische crisis, maar let wel: als u dat voorheen niet consequent heeft gedaan, dan gaat daar tijd over heen. Een goede arbeidsmarktcommunicatie met uw potentiële kandidaten is dus een belangrijke stap in een succesvol wervings- en selectiebeleid.

De laatste horde: hoe werkzeker bent u?

In economisch onzekere tijden moeten organisaties die nieuw talent willen aantrekken naar die talenten kijken die echt een verschil maken en die een stap in het ‘onzekere’ willen zetten. Organisaties moeten begrijpen dat zekerheid momenteel één van de belangrijkste factoren is om bij uw organisatie te blijven werken. Ook al is dat valse zekerheid.

Het hebben en uitrollen van een adequate arbeidsmarktcommunicatie om talent aan te trekken is één ding. Het binnenhalen van dat talent is iets anders. Zeker in een ongunstige economische conjunctuur. Organisaties moeten dan over zeer veel overtuigingskracht bezitten om een werkzekere medewerker te overtuigen om bij u te komen werken.

Op welke manier communiceert u naar potentiële kandidaten? Hoe kijkt u naar het aantrekken van talent in economische crisis? Welke tips heeft u voor uw collega’s?

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] How to attract talent with little cash. Niet eenvoudig om talent aan te trekken met weinig geld. Geld moet in de basis goed zitten, want anders vertrekken de talentvolle medewerkers vrij snel. […]

  2. […] heeft veel invloed op het aantrekken en behouden. Het binden en boeien van personeel wordt door menig HR professional belangrijk geacht. […]

  3. […] en mogen zich als dusdanig profileren. Hierin schuilen voor hun een aantal mogelijkheden zoals het aantrekken en behouden van talent. Wie wilt immers niet bij een Beste Werkgever werken? Maar wat betekent het […]

  4. […] de tweede plaats is arbeidsmarktcommunicatie belangrijk bij het aantrekken van nieuw talent. Hierbij maakt het niet uit of het economische crisis is of dat de economie floreert. Potentiële […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.