Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Here Today, Here Tomorrow van Gregory P. Smith (boekreview)

Here Today, Here Tomorrow heeft een pakkende ondertitel: transforming your workforce from high-turnover to high-retention. Het doel van Gregory P. Smith wordt hier meteen mee duidelijk.

Het boek is onderverdeeld in elf hoofdstukken die allemaal bijdragen aan het antwoord op de vraag: hoe kunnen organisaties het ongewenste vrijwillige verloop omzetten tot een cultuur van talentbehoud? Dat is waar dit boek over gaat in tegenstelling tot een ander, veel dunner, boekje van Smith 401 proven ways to retain your best employees.

Here Today, Here Tomorrow van Gregory P. Smith

Here Today, Here Tomorrow van Gregory P. Smith

Economie, verloop en het strategisch retentiebeleid

Smith gelooft in de kracht van de economische cyclussen die elk welvarend land kent en hun invloed op het verloop. Voorbeelden hierbij zijn de inzetbaarheid van personeel, de verwachtingen van het personeel, de arbeidsomstandigheden en de familiale relaties. Al deze factoren zorgen ervoor dat organisaties niet één passende aanpak kunnen hanteren om het vrijwillige verloop aan te pakken. Organisaties moeten het behoud van talent dus integreren in hun beleid. Dit wordt dan een strategisch retentiebeleid genoemd en, volgens Smith, gaat dit het ongewenst verloop tegen en verhoogt het productiviteit van het personeel. Goed leiderschap is hierbij onontbeerlijk.

8 stappen tot een high-retention organisatie

Op basis van Smith zijn ervaringen heeft hij 8 stappen ontwikkelt om tot een high-retention organisatie te komen. Deze stappen worden hieronder opgesomd en telkens kort toegelicht.

1. Provide a clear sense of direction and purpose

Het personeel moet geloven in de richting die de organisatie wil uitgaan. Dit is de enige gemeenschappelijkheid die het personeel deelt. Een manager moet daarvoor richting en een doel geven voor de organisatie en deze afstemmen met de werknemers

2. Become a better leader by showing me you care

Het personeel kijkt vaker naar de soft skills dan naar de hard skills van hun manager. Een mogelijke reden is dat het personeel daar meer mee wordt geconfronteerd. Een andere reden is omdat zij het ook belangrijker vinden. Managers moeten dus een relatie van vertrouwen opbouwen waarbij er een harmonie ontstaat van harde en soft skills. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van performance management.

3. Flexible benefits build a more loyal and productive workforce

Organisatie krijgen meer en meer te maken met individuele verwachtingen (bvb. door meer deeltijds werkenden) die niet meer beantwoord kunnen worden door een all-in-one formule. Meer flexibiliteit is dus aan de orde. Het cafetariaplan of de Ideals zijn hier concrete voorbeelden van.

4. Keep the doorways and pathways of communication open

Een van de belangrijkste eigenschappen van een goede manager is dat hij/zij goed kan communiceren. Dit betekent dat de informatie die de manager heeft voor iedereen beschikbaar moet zijn. Het beschikbaar stellen van de informatie is ook belangrijk bij de innovatiekracht van een organisatie.

5. Create a charged work environment that energizes and engages

Fun op het werk. Als er fun op het werk is dan geeft dat de werknemers enerzijds energie en anderzijds zorgt dat voor betrokkenheid en binding. In feite gaat dit punt over de organisatiecultuur en hoe zij naar het personeel kijken. Smith spreekt over het SPIRIT proces.

S: set a motivating goal or target that shapes the environment and gives people purpose and direction

P: provide a process to capture people’s ideas

I: ideas count

R: results motivate people

I: involve elements of fun, enthusiasm, surprise and timing

T: teams build on the efforts of others

6. Performance management transforms workers to winners

De belangrijkheid van performance management had Smith als eens gehaald en dat komt omdat hij gelooft dat dit het verschil kan maken tussen goed en zeer goed personeel.

7. Reward and recognition programs lead to higher retention

Een effectief programma, volgens Smith, kent een aantal elementen. Een eerste element is dat een organisatie  de bijdragen van alle werknemers apprecieert en hun tegelijkertijd respecteert. Hiervoor moeten managers zowel individuele als groepsnoden (h)erkennen en weten wat hun motiveert. Daarnaast moeten zij de werknemer zelf de keuze laten welke beloning hij wenst (cafetariaplan). Een tweede element is dat het programma variateit moet bieden om verveling tegen te gaan. Doordat er twee vormen van motivatie zijn, intrinsieken en extrinsieke, is het belangrijk dat het programma beide vormen beloont d.m.v. een mix. Een organisatie zou in principe altijd intrinsiek gemotiveerde werknemers moeten aannemen, omdat zij uiteindelijk altijd resultaat boeken. Helaas voor managers is beloning en erkenning niet vervangbaar door leiderschap of vice versa.

8. Help People move up or they will move out

De laatste verantwoordelijkheid die bij managers komt te liggen volgens Smith in Here Today, Here Tomorrow is het aanbieden van carrière- en doorgroeimogelijkheden. Op die manier wordt een organisatie namelijk competitiever en productiever en tegelijkertijd wint het aan loyaliteit van werknemers.

Mening van Lodi Planting

Here today, here tomorrow van Gregory P. Smith is het eerste boek dat ik dat van hem las en dat liet een indruk na. Hoewel ik over dit boek nog weinig heb verteld staat het in mijn top 3 van meest gebruikte boeken voor mijn scriptie. De top 3 wordt vervolledig door 7 Hidden Reasons Why Employees Leave  van Leigh Branham en Managing Employee Retention van J.J. Phillips. Ik merkte ook op hoeveel gelijkenissen dit boek met deze 2 boeken vertoond. Vrijwel alle belangrijkste redenen voor vrijwillige verloop worden besproken door Smith. De manieren die hij heeft om ze te voorkomen zijn wel uniek.

Wil je het boek Here Today, Here Tomorrow ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Here Today, Here Tomorrow van van Gregory P. Smith ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon  door op de volgende link (affilate link) te klikken: Here Today, Here Tomorrow: Transforming Your Workforce from High-Turnover to High-Retention.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] A good boss is key to staff retention. Gregory P. Smith van o.a. het boek Here Today, Here Tomorrow spreekt over de noodzaak aan goede managers voor het behoud van […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.