Categorie Trends (retentie-management.com)
Wat kunt u leren van een Beste Werkgever? #hrid13

Guido Heezen is oprichter van Effectory en mocht na de lunch aftrappen op de HR Innovation Day 2013. Effectory organiseert eveneens de wedstrijden rond Beste Werkgever. Daarom is Heezen de meeste geschikte persoon om ons te vertellen wat wij kunnen leren van Beste Werkgevers op het gebied van betrokken- en bevlogenheid.

Wat is bevlogenheid?

Om ervoor te zorgen dat we allemaal hetzelfde spreken over begrippen als betrokken- en bevlogenheid begon Heezen met een definitie van bevlogenheid.

Verschil tussen betrokken- en bevlogenheid

Volgens Heezen bestaat er een verschil tussen betrokkenheid en bevlogenheid. De betrokkenheid van een medewerker heeft invloed op de organisatie. Terwijl de bevlogenheid van een medewerker vooral invloed heeft op het werk. Bevlogen medewerkers zijn dus betrokken bij de organisatie en bevlogen in hun werk. Dit noemt Guido de ideale kartrekkers. Dit impliceert echter niet dat iedere medewerker bevlogen moet zijn. De ideale balans is tussen 30 en 50% van de totale medewerkers.

De metafoor van de kar trekken

Bevlogen medewerkers zijn belangrijk en hebben veel positieve implicaties. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken alsook uit de presentaties van de sprekers tijdens de HR Innovation Day. Heezen vergelijkt bevlogen medewerkers met een kar. Bevlogen medewerkers trekken de kar, terwijl de tevreden medewerkers in de kar zitten en de ontevreden medewerkers achter de kar aan bungelen en soms zelfs de hakken in het zand zetten. Heezen verwijst hier naar een goed uitstroombeleid.

De keerzijde van bevlogenheid

Doordat de bevlogen medewerkers voorop lopen en de belangrijkste resultaten boeken, botsen zij ook het meeste tegen hobeels en oneffenheden aan binnen de organisatie. Het incasseringsvermogen van een bevlogen medewerker is veel groter dan dat van een (on)tevreden medewerker, maar uiteindelijk heeft iedereen een grens.

Moderniseer uw organisatie met deze 7 stappen

Organisaties moeten dus durven anders gaan organiseren. Heezen noemt dit het moderniseren van organisaties. Hierbij heeft Heezen zich laten inspireren door de Beste Werkgevers en heeft hij 7 elementen geidenticifeerd. Deze elementen zijn:

 1. Inspirerende directie (zij moeten hun gezicht laten zien op de werkvloer)
 2. Richting bijstellen (wat is de maatschappelijk waarde van uw organisatie?)
 3. Afscheid nemen van de hakken in het zand (werf langzaam en neem snel afscheid
 4. Afbreken van onnodige controle en bureaucratie
 5. Minder management (organisaties kunnen ook zonder managers functioneren)
 6. Sociale innovatie van onderaf (laat uw medewerkers meedenken en -uitvoeren)
 7. Deel informatie (laat iedereen weten waar er aan wordt gewerkt)

Mening van Lodi Planting

Heezen heeft het verhaal van de ‘kar trekken’ volledig uitgeschreven en online gezet. Hij noemt het daar de keerzijde van bevlogenheid. Een mooi verhaal waaruit ook blijkt dat bevlogenheid creeëren niet altijd veel geld moet kosten. Lees het boek Drive van Daniel Pink maar eens. Ook het implementeren van de 7 elementen om uw organiseren te moderniseren kost niet veel geld. Mijn inziens is het echter niet alleen de verantwoordelijkheid van een organisatie om bevlogenheid te stimuleren, maar is de medewerker zelf net zo goed verantwoordelijk. In die zin geloof ik ook dat iedereen zijn eigen HR medewerker is.

Dit was een blog in de reeks van HR Innovation Day 2013. HR Innovation Day is een initiatief van HRcommunityVoor het volledige overzicht van deze dag, inclusief inhoudelijke reflecties van de andere sprekers, verwijs ik u naar het sfeerverslag. Hier heeft u de mogelijkheid om de andere voordrachten na te lezen. Laat ook zeker uw mening na!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft Beste Werkgever als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

3 antwoorden
 1. 9:1 Engagement (@91engagement)
  9:1 Engagement (@91engagement) zegt:

  Eigenlijk kun je dus zeggen dat bevlogen en betrokken medewerkers per definitie ontevreden zijn ;)
  Deze medewerkers zijn erg gefocust zijn op hoe dingen beter kunnen in de organisatie. Ze zijn kritisch en zullen zich niet gemakkelijk neerleggen bij het feit dat er geen maximale efficientie wordt bereikt. Dit lijkt mij dus ook een burn-out gevoelige groep.

  Ben benieuwd hoe Guido dit ziet.

  Beantwoorden
  • Guido Heezen
   Guido Heezen zegt:

   Toch maar even van m’n vakantie adres… kan het niet laten… :) Dat is een interessante conclusie. En ik denk dat je voor een groot deel ook gelijk hebt. Bevlogen medewerkers hebben per definitie een vorm van onvrede over de status quo (dat is overigens wat anders dan onvrede over hun werk en onvrede over de organisatie). Ze willen de kar vooruit helpen. Stilstaan is voor hen geen optie. Tijdens het trekken van de kar komen ze regelmatig hobbels tegen, zoals een weerbarstige organisatiecultuur, bureaucratie en onzinnige procedures of geautomatiseerde systemen die niet meewerken. Dit kan bevlogen medewerkers enorm frustreren, waardoor ze uiteindelijk kunnen besluiten niet langer de kar te trekken en op de kar te zitten of er gefrustreerd achter te hangen. Ook kan het inderdaad leiden tot burn-out. Juist de groep bevlogen medewerkers goed in de gaten houden (lees: medewerkers hierover informeren en zorgen dat ze zichzelf en anderen op dit vlak goed in de gaten houden) is dus belangrijk.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.