Een goede HR-manager bezit deze 9 vaardigheden!

Vandaag de dag wordt de titel manager aan de lopende band op een functie geplakt. Het lijkt er dan ook steeds meer op dat het langzamerhand een begrip zonder inhoud wordt.

Niets is minder waar, een manager en dan met name een HR-manager is onmisbaar voor bijna ieder bedrijf. Een HR-manager zorgt ervoor dat alles op het gebied van personeelszaken geregeld is. Hij of zij brengt rust, regelmaat en overzicht!

Waar moet een HR-manager aan voldoen? Een goede vraag, waar wij een nog beter antwoord op hebben. Een goede HR-manager bezit de onderstaande vaardigheden:

Een gedetailleerd vogelperspectief

Ook wel een helikoptervisie genoemd. Een geschikte HR-manager heeft overzicht en bewaakt te allen tijde de grote lijnen en het grotere geheel. Er wordt in veel organisaties ontzettend veel energie verspilt aan het steggelen omtrent bijzaken. Dit terwijl de hoofdzaken er meer toe doen en een goede HR-manager herkent dit.

Een open gesprekspartner

Een HR-manager moet toegankelijk zijn voor collega’s. Hij of zij is nieuwsgierig naar andermans ervaringen en probeert in te schatten of er nog punten zijn die men kan verbeteren. Dit alles natuurlijk om het grote geheel te optimaliseren. Ook de HR-manager moet zich op kunnen stellen naar anderen, omdat zelfkennis en een vorm van kwetsbaarheid ervoor zorgen dat uw gerespecteerd wordt in een organisatie.

Geen drempel is te hoog

Er daarmee bedoelen we dat een HR-manager goed met een tegenslag om kan gaan. Ze behouden te allen tijde rust en op deze manier zijn zij een voorbeeld voor anderen. Het moraal blijft zo hoog en alleen op deze manier komt u met z’n allen een tegenslag te boven.

Daadkracht

Een HR-manager moet beslissingen durven nemen. Er is geen ruimte voor ellenlange twijfel. Dit zorgt voor nog meer onrust en is bijna alle situaties is het belangrijk om uw gedachten te volgen en deze koers dan ook vast te houden. Duidelijkheid is essentieel in iedere organisatie. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Eerlijkheid en consistentie

Een goede HR-manager heeft een gedachte of filosofie over hoe bepaalde zaken dienen te worden afgehandeld in een organisatie. Daden en woorden moeten naadloos op elkaar worden aangesloten. Op het moment dat u altijd zo handelt, weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Werk uitbesteden en delegeren

Werk uitbesteden aan collega’s is een heel belangrijke eigenschap van een HR-manager. Het kiezen en selecteren van de juiste mensen staat hierin centraal. Overleg met hen, geef ze doelen mee, evalueer en toon betrokkenheid gedurende het proces.

Kennis van zaken

Wanneer een HR-manager als expert wordt beschouwd, zijn de mensen om hem heen eerder geneigd om dingen aan te nemen. Deskundigheid en vakkundigheid zijn een enorme pré als HR-manager zijnde. Op deze manier is hij of zij in staat om de juiste instrumenten in te zetten en de processen overzichtelijk te houden.

Stuurkracht

Een HR-manager moet beschikken over leidinggevende kwaliteiten. Wanneer iemand over de kracht beschikt om mensen mee te nemen met zijn of haar visie? Dan noemen we dit ook wel stuurkracht. Leiden en overtuigen is essentieel voor een HR-manager.

Problemen herkennen en aanpakken

Vrijwel iedere organisatie krijgt te maken met tegenslagen. Gelukkig zijn er HR-managers die in dit geval de rust bewaren en een plan maken om ontstane problemen aan te pakken. Een aanpak kan bestaan uit baanbrekende ideeën, leuke innovaties, maar ook ingewikkelde beslissingen nemen. Het nemen van moeilijke beslissingen, hoort er ook bij. Een HR-managers gaat niets uit de weg en handelt naar eer en geweten.

 

Dit artikel is geschreven door Nick Keijzer, tekstschrijver voor Ucare Loopbaanbegeleiding.