Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Getrainde ouderen minder vaak ontslagen

Na tal van eerdere negatieve berichten in het nieuws over ouderen en hun inzetbaarheid o.a. baas dumpt oudere werknemer nog veel te snel las ik gisteren een positief bericht: getrainde ouderen minder vaak ontslagen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt namelijk dat oudere werknemers die trainingen blijven volgen, minder snel worden ontslagen. Dat heeft de onderzoekers verbaasd.

Ze hebben niet zoveel jaren meer te gaan, waardoor het voor werkgever èn werknemer minder interessant wordt om er nog veel in te investeren. De training is minder waardevol omdat je hem minder terugverdient.

Maar is dat niet een verkeerde perceptie? Een training volgen of krijgen is toch altijd zinvol waarom zou dat dan voor oudere werknemers anders zijn? En dat blijkt nu dus ook uit het onderzoek. Juist daarom pleiten de onderzoekers voor extra overheidsinspanningen rond deze topic.

Je kunt denken aan het subsidiëren van trainingen aan oudere werknemers. Maar waar je ook kijken naar een ontslagbelasting voor oudere werknemers. In Oostenrijk hebben ze zoiets een aantal jaren geleden ingevoerd. Werkgevers moesten een belasting betalen van 170 procent van een maandloon als ze een 50-plusser ontsloegen. Dat heeft bijzonder veel effect gehad.

Deze maatregel kende ik niet, maar persoonlijk vind ik hem wel heel erg sterk. Zou zoiets ook in Nederland of België werken?

 

 

(mijn inspiratie heb ik hier gehaald)

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Organisaties blijken onterecht huiverig over de oudere werknemer zo blijkt uit de resultaten en de best practices van de speciale uitgave ‘Anders werken’.  Dit impliceert dat organisaties voortaan moeten verder kijken en de oudere werknemer niet meer automatisch ontslaan of op brugpensioen sturen. Dit betekent ook dat organisaties oudere werknemers weer moeten opleiden zelfs in een krappe arbeidsmarkt. Eigenlijk zou er volcontinu geïnvesteerd moeten worden in oudere werknemers want getrainde ouderen worden überhaupt minder vaak ontslagen. […]

  2. […] Een andere mogelijkheid is om ouderen langer aan het werk houden. Ik begrijp echter ook dat deze mogelijkheid net zoveel discussies uitlokt of uit zal lokken. Er zijn immers veel ouderen zijn die nog willen en kunnen werken, maar nergens meer werk vinden of juist worden ontslagen vanwege … vanwege wat eigenlijk? Een tip die ik oudere werknemers kan geven op basis van een ander onderzoek is: zorg ervoor dat je kennis en competenties up-to-date blijft door middel van trainingen en opleidingen. Getrainde ouderen worden namelijk minder vaak ontslagen. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.