Categorie Lectuur (retentie-management.com)

Gelukkige medewerkers zijn meer succesvol

Gelukkige medewerkers zijn meer succesvol dan hun minder gelukkige collega’s. Organisaties moeten daarom hun medewerkers aansporen om na te denken over hoe zij gelukkig worden. De kern van geluk is niet dat u van succes hebben gelukkig wordt. De kern is precies omgedraaid: van geluk hebben wordt u succesvol.

Zijn Nederlanders gelukkig?

Onno Hamburger schreef samen met Ad Bergsma het boek Gelukkig Werken. Bij de introductie van het boek hebben zij onderzoek uitgevoerd naar het geluksniveau van de Nederlander. Daaruit blijkt dat Nederlanders over het algemeen gelukkig zijn op hun werk.

“75 procent van de werknemers waardeert het geluksgevoel op het werk met een cijfer 7 of hoger. Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan dagelijks plezier te beleven in het werk (66 procent) en zegt er niet tegenop te zien om weer aan het werk te moeten na een vakantie (59 procent).”

De voordelen van gelukkig personeel

Daarnaast bieden gelukkige medewerkers ook veel voordelen voor uw organisatie. Gelukkig personeel is productiever, innovatiever, meer betrokken, loyaler, opener, enzovoort. Als gevolg daarvan is de hele onderneming winstgevender. Dat is precies de reden waarom organisaties hun mensen moeten faciliteren in het nadenken over gelukkig werken.

Hoe krijgt u gelukkig personeel?

De grote vraag is dan: hoe krijgt u gelukkige personeel? Hamburger en Bergsma onderscheiden in hun boek 7 stappen die leiden naar gelukkig werken:

 1. Realiseer je dat je zelf aan de slag moet, persoonlijk leiderschap moet tonen. Voor mensen die de schuld geven aan incompetente managers, gaat het probleem niet veranderen.
 2. Krijg meer zicht op wie je bent, op je persoonlijkheidsstructuur dus. Verschillende testen (zoals de Big Five) helpen om jezelf te begrijpen en te zien waar je staat. Niet iedereen is direct geïnteresseerd in zelfonderzoek, maar als je het verbind met dagelijkse vragen, willen ze vaak wel.
 3. Verbind die kwaliteiten ook met je passie. Sommige mensen doen dingen omdat anderen ze daar goed in vinden. Maar dat wil niet zeggen dat ze er zelf ook energie van krijgen.
 4. Neem een pauze om na te denken en te dromen. Waar gaat het om en wat vind je belangrijk? Kerst is zo’n mooie periode voor reflectie.
 5. Wees alert op valkuilen. Een zo’n valkuil is bijvoorbeeld dat je te kritisch wordt op jezelf. ‘Ik ben nou al een maand bezig met geluk, waar blijft het nou?’ Wees daarin mild naar jezelf.
 6. Wees een ambassadeur en zoek gelijkgestemden in je organisatie om samen met gelukkig werken aan de slag te gaan. Die verbinding is een belangrijk onderdeel.
 7. Maak er een SMART-plan van om te zorgen dat je je eindresultaat ook realiseert. En bespreek het met collega’s en leidinggevenden om de kans te vergroten dat je het doel ook bereikt.

Mening van Lodi Planting

Zelf ben ik zeer gelukkig in alles wat ik doe. Mensen die denken dat het me allemaal komt aanwaaien hebben het bij het verkeerde eind. Sinds mijn studententijd geloof ik sterk in het creëren van kansen. Er is niemand anders die mijn geluk kan bepalen dus ik zal het zelf moeten doen. Deze redenatie wordt ondersteund door het onderzoek van Hamburger en Bergsma.

U bent voor de helft zelf verantwoordelijk voor uw geluk

Zij concluderen uit onderzoek dat 40% van uw geluksniveau wordt bepaald door uw persoonlijkheid. Dit houdt in dat u daar invloed op kunt uitoefenen. U beslist zelf of het glas halfvol of halfleeg is. Daarnaast blijkt ook dat 50% een biologische (genetische) oorzaak heeft. Hier heeft u zelf dus geen invloed op. De laatste 10% van uw geluksgevoel is afkomstig uit omgevingsfactoren. Dit betekent dat iedereen die zijn/haar directe leidinggevende de schuld geeft van zijn/haar geluksniveau zelf schuldig zijn.

Waardoor bent u ongelukkig?

Toch wordt dit laatste massaal gedaan.

“Wanneer we ons ongelukkig voelen op ons werk, is dat in veel gevallen te wijten aan een slechte leidinggevende (50 procent), negatieve mensen in de werkomgeving (47 procent) of een slechte band met collega’s (47 procent). Vrouwen blijken vatbaarder te zijn voor een negatieve sfeer (57 procent) en laten een gebrek aan zelfvertrouwen (18,8 procent) eerder hun werkgeluk beïnvloeden dan mannen (respectievelijk 39 procent en 8 procent).”

De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan het spreekwoord: mensen komen werken voor de organisatie en verlaten deze omwille van de manager.

Bestaan er verschillen tussen man en vrouw?

Wellicht een misleidende titel. Natuurlijk bestaan er verschillen tussen een man en een vrouw. Ook als men kijkt naar de factoren die werkgeluk bepalen.

“Zo is voor mannen voldoende uitdaging in het werk (45 procent) duidelijk belangrijker dan voor vrouwen (35 procent), terwijl de juiste hoeveelheid werkdruk voor de vrouw (36 procent) meer van belang is dan voor de man (25 procent). Ondanks dat het merendeel gelukkig is met zijn werk, zegt bijna de helft van de mannen (46 procent) dat hij zou stoppen met zijn baan als financiën geen rol zouden spelen.”

Persoonlijk vind ik dit laatste resultaat vreemd. Ik bekijk werk juist als een bron van geluk. Ik kan me daarom niet voorstellen dat ik zou stoppen met werken wanneer ik financieel welgesteld zou zijn. Wellicht komt dat omdat ik niet werk voor het geld, maar voor de contacten, de ervaring, de verrijking, enzovoort. Misschien is dat mijn geluk, want zowel in België als in Nederland mogen wij nog heel lang werken!

Werkt u voor het geld? Of kijkt u ook anders naar het begrip geluk? En in hoeverre gelden de resultaten van het onderzoek voor u? Laat uw reactie hieronder achter!

Voor dit artikel heb ik mijn inspiratie hier vandaan gehaald.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft gelukkige medewerkers als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

5 antwoorden
 1. Suzanne Kastermans
  Suzanne Kastermans zegt:

  Dag Lodi,

  Allereerst dank voor je connectie op LinkedIn, zo kom je elkaar inderdaad overal tegen. Ik geloof er sterk in dat werkgeluk bijdraagt aan het succes in je loopbaan. Daarmee hebben we meteen de titel te pakken. Werkgeluk betekent voor mij bevlogenheid, uitdaging, waarde toevoegen en aansluiting bij mijn persoonlijke drijfveren en talenten. Mensen worden vaak gekoppeld aan bestaande functies, terwijl het naar mijn mening ook van groot belang is om werk te koppelen aan de talenten en passies van mensen. Uiteraard heb je binnen een organisatie te maken met bestaand werk, maar dmv bijvoorbeeld jobcrafting zou hier meer flexibiliteit en creativiteit in mogen komen om werkgeluk te stimuleren. In mijn huidige baan heb ik mijn eigen functieprofiel mogen samenstellen. Dit maakt dat ik bewust heb gekozen voor werkzaamheden die aansluiten bij mijn talenten, interesses en ambities. Door het persoonlijk leiderschap wat ik hierin heb mogen tonen, blijf ik continu bewust van de vraag; waarom doe ik wat ik doe? Een vraag die we elkaar vaak mogen stellen is mijn idee. In het artikel kan ik mij vinden in de conclusie over verantwoordelijkheid. Uiteraard speelt de omgevingsfactor mee, maar je zult vooral zelf ondernemerschap in je eigen loopbaan moeten tonen en jezelf goed moeten kennen. Wat betreft de verschillen tussen mannen en vrouwen: dan ben ik toch een uitzondering? Voor mij is uitdaging (en bijdragen aan het grote geheel) het allerbelangrijkst in mijn werk.

  Ik ben benieuwd naar andere reacties.

  Groet,
  Suzanne Kastermans

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dank je wel Suzanne voor jouw bijdragen. Fijn dat je punten herkent en vertaalt naar jouw eigen situatie. De idee van werkgeluk is mijn inziens een gedeelde verantwoordelijkheid. Hoe kan een organisatie jou helpen als zij niet weten waar jij gelukkig van wordt? Tegelijkertijd is het wel een vraag die een HR professional moet stellen aan zijn medewerkers. Ik geloof zelf ook veel meer in rollen dan functies. Gelukkig voor jou heb je dit mogen ervaren. Helaas is dit nog niet het gemeenschappelijke gedachtengoed, maar het is aan het veranderen. Goed nieuws!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Lees het artikel met daarin een interview met Lodi Planting hier. […]

 2. […] op de werkplek. Geluk op de werkvloer moet altijd worden gestimuleerd en worden gefaciliteerd. Gelukkige medewerkers zijn immers meer succesvol. Dus organisaties stellen zich de vraag: hoe krijg ik gelukkig personeel? Dat staat in deze […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.