Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Geëngageerde gesprekken voeren met je medewerkers: hoe doe je dat?

Managers voeren in de praktijk te weinig geëngageerde gesprekken met hun medewerkers. Hierdoor lijken deze gesprekken eerder een mythe dan een ‘best practice’.

Hoe bereikt u de X-mark?

Dat is jammerlijk gezien onderzoek van Blessing White aantoont dat dialoog de ‘x-mark’ is van engagement en prestaties. Als u het filmpje heeft bekeken, dan weet u hoe belangrijk het is om de ‘X-mark’ te bereiken. De vraag is dan: welke geëngageerde gesprekken moet u voeren?

3 soorten geëngageerde gesprekken

Het onderzoek van Blessing White stelt dat er drie soorten geëngageerde gesprekken gevoerd kunnen worden tussen een manager en een medewerker. Deze, ‘performance review’, ‘career discussions’ en ‘engagement conversations’, gesprekken staan los van de 20+ vragen die medewerkers zelf kunnen stellen om hun eigen engagement te versterken.

 The performance review

De meesten managers voeren reeds evaluatiegesprekken aan de hand van de geleverde prestaties in de afgelopen periode. Vaak zijn dit saaie noodzakelijke gesprekken terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Het is een opportuniteit om resultaten te bekijken, feedback te voorzien en de verwachtingen te managen. Tegelijkertijd is het ook een mogelijkheid om te spreken over de ontwikkeling van de medewerker o.a. binnen de organisatie.

The career discussion

De ‘discussie’ rond de carrière gaat in feite verder waar de performance review stopt. Wat wil de medewerker bereiken (o.a. binnen de organisatie) en wat kan de manager / organisatie hiervoor doen? Dit zou centraal moeten staan tijdens een dergelijke discussie. Behalve er over praten zouden de manager en de medewerker ook concrete afspraken kunnen maken over de eventuele vervolgstappen. Kortom, hier is de taak van de manager support bieden aan de medewerker zodat hij/zij betrokken en bevlogen blijft en daardoor optimaal kan functioneren.

The engagement discussion

De ‘discussie’ over het engagement van de medewerker kan input geven aan de twee vorige soorten gesprekken. Het is een gesprekstechniek gebaseerd op het vinden van feiten gericht op de variabelen van de tevredenheid en bijdrage van de medewerker. Het is dus geen feedback gesprek noch een coaching sessie. In feite vallen hier de 2 vragen die elke HR professional zou moeten stellen onder.

Hoe kijk jij naar deze gesprekken? Welke tips/tricks wil jij meegeven vanuit jouw ervaring?

 

Ik heb mijn inspiratie voor dit artikel hier gehaald.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.