Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Fraudeur is vaak de trouwste werknemer

Vorige week had ik een afspraak met Bert Boer van Alphium. Bert is managing director van Alphium BV dat voor mij bijzondere en speciale software licenties verkoopt. Zijn licenties omvatten namelijk de 2 online testen: integriteit- en exitinterviews. Ik moest terugdenken aan mijn gesprek na het lezen van volgend artikel: fraudeur is vaak de trouwste werknemer.

Integriteit en retentiemanagement

Dit artikel combineert het integriteitsinterview van Alphium BV en maakt een zeer nadrukkelijk link met retentiemanagement.

Wanneer bedrijven worden belazerd door hun eigen personeel, is de dader vaak een man, met een hoge positie en die bovendien al meer dan tien jaar in dienst is. Dat blijkt uit een analyse van KPMG Forensic.

Het is echter niet de link die we hoopten te vinden. Hier is namelijk sprake van een negatieve correlatie tussen fraude en loyaliteit. Sterker nog: het onderzoek wijst uit dat de fraude wordt gedaan door diegene waarvan men juist engagament verwacht omdat het zijn/haar positie betaamd.

Bijna één op de vijf fraudes binnen ondernemingen wordt gepleegd door het hoger management en 26 pocent van de delicten door werknemers in de directe omgeving van het bestuur. In 207 was dit nog 11 procent.

Wat het onderzoek verder uitwijst is dat het in de meerderheid van de gevallen gaat om een financieel profiel gaat. Volgens de onderzoekers is dat evident.

Managers hebben in het algemeen toegang tot vertrouwelijke informatie, maar zijn ook in staat allerlei vormen van interne controle te ontlopen.

Logisch zou Johan Cruyff zeggen. Maar als organisatie kun je hier wel het dupe van zijn! Een voorafgaande screening had wellicht geholpen, maar hoe kun je zoiets nagaan?

Het integriteitsinterview van Alphium BV

Hier komt natuurlijk het integriteitsinterview van Alphium BV weer bij kijken. Zij hebben een online vragenlijst dat een advies geeft voor het al dan niet aanwerven van een nieuwe werknemer. Hij/zij wordt in de vragenlijst sluitend getest op een aantal integere deelgebieden, waarna de organisatie met het advies een weloverwogen beslissing kan nemen. Voor organisaties die veel selectie-interiviews houden en dus veel werknemers aannemen biedt deze tool wellicht een uitkomst. Zeker gezien de gebruiksvriendelijkheid van de tool.

Op welke manier voorkomt jullie organisatie nu fraude, diefstal, seksueel misbruik, … ? Zijn jullie al ooit slachtoffer geweest van activiteit dat botst met de integriteit?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de loyaliteit van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over loyaliteit?[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.