Flexibilisering van de arbeidsmarkt #HRinspiratie

Op dinsdag 11 maart 2014 was ik in Amsterdam te gast bij #HRinspiratie. Deze seminar werd door HRcommunity georganiseerd en ging over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een zeer actueel thema met boeiende sprekers als Mark Van Eck en Hugo-Jan Ruts.

Flexibel organiseren en individualisering van de arbeidsmarkt

Hugo-Jan Ruts, initiatiefnemer van ZiPconomy, beet de spits af. Hij schetste twee bewegingen. Enerzijds organisaties die steeds meer flexibel organiseren omarmen. Anderzijds de individualisering van de arbeidsmarkt. Deze bewegingen moeten leiden tot een sterk merk in combinatie met flexibiliteit. Maar dat is geen evidentie!

De arbeidsmarkt verandert continu. Flexibiliteit is tegenwoordig overal en (wordt) bij iedereen (verwacht). De term flexibele schil heeft behalve een negatieve connotatie ook een verkeerde lading. De term is, omwille van de verkeerde redenen, synoniem geworden voor interne mobiliteit. Hierbij is het postjes schuiven tussen freelancers  (ZZP-ers) die in aantal blijven stijgen alsook het herverdelen van de minder leuke taken.

Uit alles blijkt dat deze manier niet positief werkt voor de freelancers en daarom moeten organisaties op zoek gaan naar nieuwe methodieken die beter aansluiten bij de wensen. Hugo-Jan bood een mogelijk grid aan. Op het grid staan de plus- en minpunten van de twee bewegingen geaccentueerd. De ideale plek is waar de lijnen elkaar kruisen. Organisaties die op dat punt belanden zijn meer succesvol en zijn eveneens een sterker merk. Dit zijn ook de organisaties die de drijfveren, volgens Daniel Pink, richting (purpose), kunde (mastery) en autonomie (autonomy) omarmen.

Internal Branding, medewerkers maken het merk

Mark Van Eck was de tweede spreker. Hij combineerde HR praktijken met marketing technieken wanneer hij sprak over internal branding en hoe medewerkers een merk kunnen maken of zijn. Een merk positioneren en een imago opbouwen gaat over gedrag. Mensen moeten weten welke richting zij en hun organisatie op kunnen gaan. Ze moeten weten wie ze zijn. Volgens mij wordt dit snijvlak ook wel identiteitsmarketing genoemd.

Als je weet wie je bent en waar je voor staat dan is het uitgangspunt ‘merken kunnen mensen binden en de klanten kunnen fans zijn’ helder. Gedragingen kunnen aan competenties worden gekoppeld waardoor het voor een organisatie mogelijk is om hun personeel te binden en boeien. Of organisaties hierin slagen hangt vervolgens enerzijds af van het emotionele appèl dat zij kunnen oproepen. Anderzijds of zij de verwachtingen die zijn geschept ook kunnen waarmaken.

Tafeldebat & workshops

Na deze inspirerende verhalen werd er eerst een tafeldebat gehouden. Twee experts, op het gebied van flexibel inzetten van mensen, discussieerden over het waarom, de voordelen en de pijnpunten van flexibilisering. Nadien kwam ook het begrip ‘offshoring’ en de rol die HR moet aannemen bij flexibel personeel aan bod. Vervolgens werden we onderverdeeld in groepen voor de workshops. Bij binnenkomst had je de keuze om je in te schrijven voor twee workshops.

Mening van Lodi Planting

Ik ben al vaker naar een event van HRcommunity.nl geweest. Elke keer slagen zij erin om een leuk, variërend en inhoudelijk programma samen te stellen op basis van actuele trends. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is immers een hot topic. De meeste sprekers waren ook van een goed niveau en brachten een echte meerwaarde. De workshops die ik heb bijgewoond waren, elk op hun beurt, ook zeker interessant. En de inmiddels legendarische borrel op het einde van de dag was de klap op de vuurpijl. Ik kan alleen maar hopen dat de .be events minstens zo goed worden!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.