Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Exitgesprekken via internetvragenlijst goed of fout?

In 2007 hoorde ik voor het eerst over exitgesprekken of -interviews. Ik zat in mijn laatste jaar van mijn Bacheloropleiding en ik besloot mijn eindscriptie over exitinterviews te schrijven. Ik zag dit toen als het ultieme middel om de redenen van verloop te onderzoeken. Nu zie zie ik dat veel groter o.a. om het engagement van de werknemer te onderzoeken maar uiteindelijk maakt het deel uit van een strategisch retentiebeleid.

Zijn exitinterviews eindelijk doorgedrongen?

Na het lezen van het artikel exitgesprekken via internetvragenlijst was ik blij verheugd. Enerzijds omdat er weer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed en anderzijds omdat een sector, in dit geval het onderwijs, systematisch gebruikt maakt van exitinterviews. Ik vraag me wel af of dit een losstaand geval is of dat er ook andere organisaties of sectoren systematisch gebruik maken van exitinterviews? In het artikel staat mijn inziens namelijk de perfecte motivatie:

De belangrijkste reden om deze tool op te zetten, heeft te maken met de aanstaande tekorten op de onderwijsarbeidsmarkt: ‘Informatie over waarom mensen vertrekken is dan heel belangrijk. Je kunt er immers beleid op aanpassen. Op dit moment begint er ook een pilot in het primair onderwijs, om te kijken of het online exitgesprek daar ook toegevoegde waarde heeft.’

Fantastisch online gestructureerde exitinterviews

Wat ik al had ondervonden was dat veel HR-afdelingen en dus ook organisaties geen gebruik maakten van exitinterviews, omdat dit hun veel tijd kost. Daarbovenop waren/zijn er weinig organisaties die nog tijd en energie stoppen in werknemers die weggaan. Of dit goed of slecht is, is een andere discussie. Alles begon met een pilot gedurende een jaar waarbij de “standaardvragen” via het internet werden gesteld. Dat het proces op het internet afspeelt is een win-win situatie in die zin dat het de organisatie weinig tijd kost (enkel de interpretatie van de gegevens) en het invullen ervan snel kan gebeuren.

Nadelen aan online gestructureerde exitinterviews

In het artikel spreekt men over anoniem ingevulde vragenlijsten, maar daar heb ik sterke twijfels bij. Hoe kan een vragenlijst anoniem zijn ingevuld als er bijvoorbeeld maar één persoon is weggegaan? Daarbovenop is er steeds meer te doen over allerlei privacy-instellingen o.a. bij Facebook.

Een ander nadeel, wat ook is gebleken uit het pilootprogramma, is dat een dergelijk manier van vragen onpersoonlijk is en niet uitnodigt tot het delen van informatie.

Bij sommige scholen was de respons niet hoger dan twintig procent. Maar scholen die kozen voor het persoonlijk vragen van de medewerker om mee te doen, hadden weer een veel hogere respons, tot zo´n zeventig procent .

De ideale oplossing voor exitinterviews

Er zijn dus een hoop pro en contra’s. De ideale oplossing zou mijn inziens daarom zijn een internet vragenlijst met daarna een persoonlijk gesprek waarin de mogelijkheid bestaat om bepaalde zaken toe te lichten of te ondervragen. Op deze manier heb je de gestructureerdheid van de online vragenlijst (wat enorm veel voordelen heeft bij het maken van rapportages, etc.) en loop je geen nuances mis die zouden kunnen onstaan zonder persoonlijk face-to-face gesprek.

De slotvraag is …

De enige vraag die ik dan heb, en graag met jullie wil delen, is: waarom zou iemand die weggaat open en eerlijk willen vertellen waarom het niet meer werkt? Is dit niet achter de feiten aanhollen? Want als een organisatie wellicht eerder de moeite had gedaan om met de vertrekkende werknemer te praten had de organisatie een vertrek misschien kunnen voorkomen.

Deze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het exitgesprek?

Voor meer informatie over de online vragenlijsten en (post)exitgesprekken verwijs ik jullie graag naar www.exitgesprek.be

Wilt u alles weten over exitgesprekken? Koop dan het e-book: Manage uw uitstroom als een Beste Werkgever

2 antwoorden
 1. Chaim
  Chaim zegt:

  Beste schrijver van dit artikel,
  Ik doe voor bedrijf x onderzoek naar exitgesprekken. Zou ik misschien jouw scriptie mogen inzien?

  Ik kan namelijk weinig info vinden op het internet.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dag Chaim,

   Mijn scriptie staat grotendeels op deze site online. Plus als je je inschrijft krijg je het gratis ebook wat een samenvatting van mijn scriptie is. Maar mijn scriptie ging over het hebben van een strategisch retentiebeleid en wat de ROI daarvan is. Exitgesprekken maken daar onderdeel van uit. Laat maar weten op welke manier ik je eventueel kan helpen.

   Met enthousiaste groeten,
   Lodi

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.