U bent op zoek naar meer informatie over het exitgesprek. U begrijpt dat het exitgesprek de vertrekreden achterhaalt en zorgt voor een nette manier van afscheid nemen. Dat is veel waard voor uw organisatie. Hieronder vindt u de beste artikelen die ooit op dit platform zijn gepubliceerd.
De beste blogartikelen over het exitgesprek
In geheel willekeurige volgorde blogartikelen die met het ontslaan van personeel te maken hebben en die ooit op dit platform zijn gepubliceerd. Na de titel wordt er kort toegelicht waar het artikel over gaat. U kan het blogartikel lezen door op de hyperlink te klikken.
- De ROI van het exitgesprek. Het exitgesprek lijkt een pure kost, maar uit het artikel blijkt dat een exitgesprek ook kan opbrengen. Wat de ROI precies is, dat wordt duidelijk wanneer u het artikel leest.
- Gestructureerde exitgesprekken voeren in 4 stappen. Dit artikel legt uit hoe u in 4 stappen gestructureerde exitgesprekken kunt voeren.
- 5 redenen waarom u nog geen exitgesprekken voert. Er zijn voldoende argumenten om wel exitgesprekken te voeren. In dit artikel geef ik de tegenargumenten aan.
- Een medewerker vertrekt. Wat met de gevoelige kantoorinformatie? Wat u moet doen met de kantoorinformatie wanneer een medewerker vertrekt leest u in dit artikel.
- De zin en onzin van exitinterviews. Hier leest u voor- en nadelen van exitinterviews.
- De drie belangrijkste voordelen van uitstroom te managen. Welke 3 voordelen dit zijn wordt in dit artikel toegelicht en uitgelegd.
- Uitstroom van personeel: hoe en waarom? Uitstroom van personeel moet worden gemanaged. Dat geldt voor diegene die verplicht moeten vertrekken omdat zij bijvoorbeeld ontslagen worden.
- Het exitgesprek: wat is het nut ervan? Een verwoede poging om tot een verzamelblog over het exitgesprek te komen. In dit blogartikel vindt u in grote lijnen het theoretische kader terug.
- In 10 stappen een exitformulier. In 10 stappen leert u hoe u een exitformulier moet opstellen en hoe de beste resultaten verkrijgt met uw formulier.
- Het post-exitinterview is ook een goede optie. U hoeft niet te kiezen tussen een exitgesprek en een postexitgesprek. Beiden zijn perfect cumuleerbaar. Sterker nog ze versterken elkaar.
- De exitprocedure. De procedure bij een exitgesprek kent eigenlijk vier grote stappen. Elke stap is echter nog eens onderverdeeld in kleinere stappen. In dit blogartikel leert u de exitprocedure.
- Het exitformulier. Het exitformulier is de basis voor elk exitgesprek. Zonder formulier heeft u geen structuur tijdens uw gesprek en verliest het doel zijn waarde.
- Wat is boomerang-recruitment? Hoe manage je je ex-medewerkers. Een medewerker die weggaat hoeft niet altijd slecht te zijn. Soms willen ze zelf graag terugkeren. Lees hoe je hier mee om kunt gaan.
- Wie voert het exitgesprek het beste? Er komen verschillende partijen in aanmerkingen, maar sommige zijn een betere keuze dan anderen. Laat u uw exitgesprekken voeren door de CEO, de direct leidinggevende, de HR professional of een externe consultant?
- Hoe voert u het perfecte exitgesprek? Hoe voert u het perfecte exitgesprek? is een Engelstalige infographic met aandacht voor de vertrekredenen, een checklist, opgesomde vragen en boomerang recruitment.
- De verschillende vormen van een exitgesprek. Een exitgesprek kent verschillende vormen namelijk het schriftelijke en het mondelinge interview. Idealiter combineert u beide vormen.
- De doelstellingen van het exitgesprek. De belangrijkste doelstellingen zijn reeds (bovenaan) genoemd. Een exitgesprek heeft zeker niet de doelstelling om de vertrekkende medewerker alsnog te overtuigen.
- De definitie van het exitinterview. Een exitinterview probeert antwoorden te vinden op de vragen: wie vertrekt er en waarom. Hierbij gelden er een aantal uitgangspunten.
- Exitgesprekken via internetvragenlijsten goed of fout? De voor- en nadelen van online vragenlijsten worden tegen elkaar afgewogen. De conclusie is dat een combinatie van online en offline het beste werkt.
- Hoe wordt het engagement onderzocht? Een manier om hier achter te komen is aan de hand van exitinterviews.
Check ook zeker www.exitgesprek.be waar u leert uw uitstroom te managen als en Beste Werkgever.